Міністерство фінансів оцінило вартість заходів до 30-ї річниці незалежності у 5,4 млрд грн. Раніше народні депутати схвалили законопроєкт, який дозволяє проводити закупівлі до Дня Незалежності за переговорною процедурою.

У червні Верховна Рада підтримала законопроєкт 5309 — його головною ідеєю було вдосконалити сферу публічних закупівель. Попри позитивні зміни, які пропонував документ, до нього додали також низку шкідливих нововведень, що містять значні корупційні ризики. Серед них — дозвіл проводити закупівлі до 30-ї річниці незалежності України за переговорною процедурою, без прозорих конкурентних торгів. Перелік товарів, робіт і послуг, які можна придбавати за таким окремим правилом, має визначити Кабінет Міністрів.

Міністерство фінансів України оцінило вартість затверджених заходів із підготовки та відзначення Дня Незалежності України — сума сягнула понад 5,4 млрд грн. Це пояснили тим, що до плану увійшли не лише урочистості, а й великі інфраструктурні проєкти, як-от:

  • модернізація та будівництво шести аеропортів (м. Вінниця, м. Дніпро, м. Одеса, м. Рівне, м. Херсон, Закарпатський регіон);
  • реалізація проєкту “Євроколія Київ — Львів — Скнилів”;
  • забезпечення запуску оптико-електронної космічної системи “Січ-2-1” з космічним апаратом “Січ-2-30” (“Січ-2-1”);
  • введення в експлуатацію першого пускового комплексу Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива;
  • створення сучасної клінічної бази для хірургічного лікування очної патології та інші.

“Вкрай дивно те, що в переліку заходів до Дня Незалежності, окрім самих святкувань, з’явилися і такі великі та дорогі проєкти. У такий спосіб з-під чесних та відкритих аукціонів можна вивести ледь не будь-які закупівлі. Ми навіть не знаємо, чи остаточний той перелік заходів, який є зараз, адже до нього також можуть вносити зміни”, — коментує Іван Лахтіонов, заступник виконавчого директора з реалізації інноваційних проєктів ТІ Україна.

Ймовірно, частину закупівель усе ж провели за загальними правилами через Prozorro раніше, однак наразі оцінити їх обсяги фактично неможливо. Тож якщо законопроєкт набере чинності, мільярди гривень з бюджету можуть віддати обраним на власний розсуд підрядниками.

Нагадаємо, що за переговорною процедурою депутати дозволили також придбавати все необхідне для відзначення 25-ї річниці Конституції. У цьому випадку обмеження у вигляді затвердженого Кабміном переліку товарів, робіт і послуг немає, як і списку замовників, які можуть застосовувати переговорну процедуру.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(369) "У такий спосіб з-під чесних та відкритих аукціонів можна вивести ледь не будь-які закупівлі. Ми навіть не знаємо, чи остаточний той перелік заходів, який є зараз, адже до нього також можуть вносити зміни." ["quote_author"]=> string(27) "Іван Лахтіонов" }

У такий спосіб з-під чесних та відкритих аукціонів можна вивести ледь не будь-які закупівлі. Ми навіть не знаємо, чи остаточний той перелік заходів, який є зараз, адже до нього також можуть вносити зміни.

Іван Лахтіонов