Абсолютна більшість замовників проводила конкурентні допорогові закупівлі (81%).  Такі результати інтернет-опитування, яке провела Transparency International Україна. Щоправда, третина респондентів обмежилася малою кількістю таких процедур (1-10). Більше 70 допорогових конкурентних закупівель оголошували лише 18%.

Прикметно, що 42% замовників ухвалювали рішення про проведення допорогового редукціону не з власної волі, а за рішенням керівного органу. За наказом керівника установи – 18%. За власним бажанням такою можливістю користувалися тільки 19% опитаних.

Також опитування показало, що в переважній більшості установ проведення закупівель є додатковим навантаженням на працівників, які виконують інші функції (76%).

 

49% замовників не підтримують перспективу регламентування допорогових закупівель Законом України “Про публічні закупівлі”. За таку регламентацію виступили 33% респондентів. 18% не змогли дати чітку відповідь. (Цікаво, що в аналогічному опитуванні представників бізнесу відсоток тих, хто підтримує такі зміни значно вищий – 62%).

Серед проблем в допорогових закупівлях замовники головними назвали наступні: низька зацікавленість бізнесу через малі суми (53%); перевантаження працівників, які займаються закупівлями (45%); брак часу на проведення термінових процедур (43%); низька якість підготовки документів з боку учасників (39%) та поставки неякісного товару (34%).

Втім, у разі запровадження обов’язкових конкурентних допорогів, майже половина замовників схиляються до суми закупівель від 50 000 грн.

Замовникам також запропонували оцінити свій досвід роботи в електронній системі публічних закупівель ProZorro. За 5 бальною шкалою замовники, що брали участь в опитуванні виставили середню сукупну оцінку – 3,5 балів.


Довідково: Загалом було опитано 489 респондентів методом онлайн-анкетування. Опитування не репрезентативне. Запрошення взяти участь в опитуванні було запропоноване всім замовникам, які мають зареєстровані через електронні майданчики  кабінети в системі ProZorro. З повним текстом дослідження можна ознайомитися за посиланням.