23 травня Касаційний господарський суд ВС прийняв остаточне рішення у справі Запорізького титано-магнієвого комбінату. Як повідомили у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі, суд залишив без змін рішення попередніх інстанцій, відповідно до яких цілісний майновий комплекс заводу повернуто до сфери управління Фонду державного майна України.

Тривалий час комбінат фактично перебував під контролем Дмитра Фірташа, а продукція підприємства згідно зі звітом Державної фінансової інспекції продавалась пов’язаним з олігархом компаніям за цінами, нижчими за собівартість. 

Через процесуальні помилки прокурорів, неявки сторін, новий розгляд справи державі знадобилось п’ять років, аби повернути комбінат у власність. 

Проблемна історія комбінату розпочалась у 2013 році, коли уряд Азарова за пропозицією Фонду держмайна вирішив залучити приватного інвестора для модернізації виробництва. За результатами проведеного конкурсу ФДМУ та кіпрська офшорна компанія «Толексіс Трейдінг Лімітед», яка входить до групи компаній Дмитра Фірташа, заснували ТОВ «ЗТМК»

Відповідно до умов такого державно-приватного партнерства Фонд держмайна мав передати до статутного капіталу новоствореного суб’єкта цілісний майновий комплекс заводу, який був оцінений майже у 94 млн доларів, а підконтрольна олігарху компанія зобов’язувалась, крім вкладу до статутного капіталу, залучити цільові інвестиції в розмірі 110 млн доларів.

ФДМУ свої зобов’язання виконав, але Толексіс спрямував на технічну модернізацію виробництва лише 20 млн гривень (2,3% обіцяних інвестицій). Такі висновки аудиту. Решта цільових інвестиційних коштів пішла на обслуговування боргів підприємства за спожиту електричну енергію та покриття боргів перед кредиторами, пов’язаними з тим же Фірташом. 

Це стало підставою для розірвання договору про заснування ТОВ «ЗТМК» та повернення майнового комплексу підприємства державі в особі Фонду державного майна України. Відповідний висновок попередніх інстанцій підтвердив касаційний суд.

Паралельно тривало розслідування у рамках кримінального провадження. У вересні 2016 року НАБУ затримало ексдиректора ЗТМК Сивака за підозрою у розтраті 492 млн грн, але у 2019 році Заводський районний суд Запорізької області його виправдав. У 2021 році Апеляційна палата ВАКС підтвердила цей вирок, бо Сивак, на думку суду, не перевищив повноваження, укладаючи договори від імені підприємства, а натомість забезпечував ефективне управління майном та коштами. Однак Верховний Суд на початку листопада скасував виправдувальний вирок і скерував справу на новий апеляційний розгляд. Суд визнав висновки апеляційної палати ВАКС щодо відсутності заподіяної матеріальної шкоди підприємству передчасними.

ЗТМК – унікальне підприємство, єдиний в Європі виробник сировини для виготовлення титану. У 2019 році Запорізький титано-магнієвий комбінат було включено до переліку об’єктів великої приватизації. Але через пов’язаність з підсанкційним олігархом ефективний продаж був малоймовірний. Повернення ЗТМК у власність держави однозначно підвищить рівень інвестиційної привабливості цього активу, а його приватизація у майбутньому сприятиме залученню коштів у післявоєнну економіку нашої країни. 

Після перемоги і повернення територій український уряд має повернутися до питання приватизації комбінату на вигідних для держави та привабливих для інвестора умовах. Цей потенційний win-win може значно підтримати Україну у важкі часи.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(309) "Після перемоги і повернення територій український уряд має повернутися до питання приватизації комбінату на вигідних для держави та привабливих для інвестора умовах. " ["quote_author"]=> string(0) "" }

Після перемоги і повернення територій український уряд має повернутися до питання приватизації комбінату на вигідних для держави та привабливих для інвестора умовах.