Transparency International Україна спільно з МЕРТ презентували новий інструмент моніторингу публічних закупівель – “Індекс найкращих практик” ( http://index.dozorro.org ). Це електронна аналітична система, яка по суті є рейтингом замовників, які використовують систему ProZorro. Нині індекс розрахований для понад 600 замовників, які об’єднані в 11 груп (школи, ради, соціальні послуги, лікувальні заклади, вищі навчальні заклади, відділи освіти, відділи культури, водні підприємства, енергопідприємства, суди, Українська пошта). Розробник методології індексу Дмитро Паламарчук пояснив, як визначається місце замовника в рейтингові: “Ми бачимо чотири цілі закупівлі. Це бути конкурентною, прозорою, доступною і мати якісні процедури. В цих чотирьох категоріях є індикатори, які вказують на різні аспекти процесу. Рейтинг будується не по всій країні, а всередині групи замовників. Ми шукаємо в групі найгірший показник по кожному індикатору (загалом їх близько 50) і формуємо рейтинг по кожному. А після цього вже розраховуємо індекс загалом по всім чотирьом категоріям. Ця цифра розраховується від 0 до 100.”

Перший заступник міністра економічного розвитку та торгівлі Максим Нефьодов акцентував увагу на тому, що індекс має стати не каральним, а мотивуючим інструментом. “Ми хочемо запропонувати позитивний елемент. Має бути батіг, а має бути якийсь пряник. Має бути якийсь інструмент, який дозволяє оцінювати і показувати в якій конкретно сфері треба підтягуватися, треба вчитись або треба змінювати правила для того, щоб ваш результат був кращим. Ми хочемо запропонувати найкращі практики по кожному аспекту. Не просто сказати, що “з точки зору прозорості ви на трієчку порівняно з усіма”. Ми хочемо показати – “дивіться, є замовники, у яких цей показник на п’ятірку і от чому. Ось десять причин чому у них це працює краще. Будь ласка, запровадьте у себе”, – пояснив урядовець.

Директор програми інноваційних проектів Transparency International Україна Віктор Нестуля уточнив, яким чином індекс спонукатиме впроваджувати найкращі закупівельні практики замовників: “Цей індекс створений не для того, щоб сказати, що хтось у нас дуже поганий, а хтось у нас дуже класний. В першу чергу він створений для того, щоб ринок орієнтувався в якому напрямку нам рухатись для того, щоб підвищувати якість своїх закупівельних внутрішніх процесів, які впливають на ефективність закупівель. Чим якісніше замовник готує закупівлю, оголошує її, оприлюднює тендерну документацію тим і ефективніше буде закупівля. А це та сама економія, якою не просто управляти. Нам треба управляти не одним показником, а дуже багатьма напрямками. Сьогодні ми презентуємо мінімальний продукт, який будемо тестувати з Укрпоштою і поетапно додавати туди різні групи”.

“Укрпошта” стане першою установою, яка, як керівний орган буде контролювати закупівельні процеси підпорядкованих собі замовників. Директор департаменту тендерних процедур ДП “Укрпошта” Надія Бігун поділилася планами щодо використання індексу для потреб внутрішнього моніторингу: “Ми паралельно з колегами впроваджували власну систему рейтингування. Ми намагалися зрозуміти, хто як працює, куди фокус нашої уваги в першу чергу повернути. Зараз, оскільки є такий чудовий ініструмент, ми будемо ці активності зводити. Будемо дивитися на інструмент колег і орієнтуватися на загальний рейтинг, який є єдиним для всієї України.”

ЗАВАНТАЖИТИ МЕТОДОЛОГІЮ РОЗРАХУНКУ

Запуск індексу відбувся в рамках реалізації проекту “Прозорість та підзвітність у держуправлінні та послугах”. Присутній на презентації керівник проекту Карлос А. Герреро розповів, чому донори підтримали впровадження цього інструменту: “Цей інструмент, який підготувала ТІ Україна, підвищить рівень моніторингу та виведе його на зовсім інший рівень. Інструмент дуже важливий для всіх стейкхолдерів та тих, хто використуває систему закупівель. Він допоможе державним закупівельникам. Завдяки комплексному підходу вдасться ідентифікувати ризики у закупівлях з новим ступенем складності. Індекс також надасть важливу інформацію для бізнесу, громадськості та журналістів.”

Радник з реформування публічних закупівель ЄБРР Еліза Невядомська відзначила швидкість з якою було розроблено та запущено пілотну версію індексу: “Ми будемо промотувати моніторинг публічних закупівель. Ми будемо дивитися на те, наскільки закупівлі відбуваються прозоро; наскільки вони відбуваються конкурентно і яка інституційна спроможність як постачальників, так і закупівельників. Запуск індекса – приклад того, як багато можна досягти за короткий проміжок часу. Якщо всі використовують ситему електронних закупівель, це означає, що і систему моніторингу для уряду зробити стає значно простіше”.

У майбутньому буде розширюватися, як кількість груп  так і число замовників у кожній групі для яких розраховується індекс.