Громадські організації, які займаються питаннями судової та антикорупційної реформ, закликають Вищу раду правосуддя та Комісію з питань вищого корпусу державної служби в системі правосуддя провести новий конкурс на посаду заступника керівника апарату ВАС, а Державну судову адміністрацію не призначати Оксану Літвінову на цю посаду.

14 червня відбувся конкурс на посаду заступника керівника апарату Вищого антикорупційного суду. Його переможницею було визначено кандидатку Оксану Літвінову.

Варто наголосити, що в конкурсі взяли участь лише 4 кандидати. Двоє претендентів вибули за результатами перевірки рівня володіння іноземною мовою, документи третього були визнані такими, що не відповідають умовам проведення конкурсу. Таким чином, конкурс фактично був проведений із однією учасницею, яка і стала його переможцем.

Більш того, переможець Оксана Літвінова раніше працювала керівницею апарату Апеляційного суду Київської області, де вдавалася до грубих порушень, що було виявлено під час планового аудиту та стало підставою відкриття щодо неї дисциплінарного провадження.

 За інформацією, наявною у громадськості, протягом 2017-2018 років Оксана Літвінова нараховувала собі та своїй заступниці Оксані Зельдич (яку без конкурсу перевели в апарат ВАС) премії від 100 до 400%. Крім того, аналіз декларацій Оксани Літвінової показує, що кандидатка, ймовірно, приховує активи свого чоловіка. Так, у декларації за 2018 рік Оксана Літвінова

  • не вказала доходів чоловіка, зазначивши, що він “не надав інформації”;
  • не вказала, що її чоловік є засновником адвокатського бюро “Літвінова”;
  • не зазначила права вимоги чоловіка за кредитним договором у розмірі 85 тис.дол.
array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(392) "У конкурсі взяли участь лише 4 кандидати. Двоє претендентів вибули за результатами перевірки рівня володіння іноземною мовою, документи третього були визнані такими, що не відповідають умовам проведення конкурсу." ["quote_author"]=> string(0) "" }

У конкурсі взяли участь лише 4 кандидати. Двоє претендентів вибули за результатами перевірки рівня володіння іноземною мовою, документи третього були визнані такими, що не відповідають умовам проведення конкурсу.

У деклараціях 2015-го, 2017-го та 2018-го років Оксана Літвінова не вказала правочинів на купівлю або втрату права власності щодо трьох автівок – DAEWOO FSO Lanos TF69Y 2018-го року, MAZDA 6 2007-го року, Volvo X90 2013-го року.

Таким чином, замість проведення повноцінного конкурсу можливе призначення єдиного кандидата на посаду, до якого до того ж наявні обґрунтовані сумніви щодо доброчесності. Вказане категорично не відповідає критеріям незалежності та неупередженості, меті створенню нового судового органу.

Посада заступника керівника апарату ВАС – критично важлива. Вона відкриває доступ до конфіденційної інформації й фінансових ресурсів суду.

Тому громадські організації закликають Вищу раду правосуддя та Комісію з питань вищого корпусу державної служби в системі правосуддя провести новий конкурс, а Державну судову адміністрацію — не призначати Оксану Літвінову на вказану посаду.

ГО “Фундація DEJURE”

ГО “Центр протидії корупції”

ГО “ВО “Автомайдан”

ГО “Трансперенсі Інтернешнл Україна”

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(258) "Посада заступника керівника апарату ВАС – критично важлива. Вона відкриває доступ до конфіденційної інформації й фінансових ресурсів суду." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Посада заступника керівника апарату ВАС – критично важлива. Вона відкриває доступ до конфіденційної інформації й фінансових ресурсів суду.

Довідково

Трансперенсі Інтернешнл Україна – акредитований представник глобального руху Transparency International, що комплексно підходить до розробки і впровадження змін задля зниження рівня корупції. 

ТІ Україна адмініструвала та передала державі системи ProZorro, ProZorro.Продажі, eHealth та E-Data. Також наш інноваційно-експертний центр впровадив Рейтинг прозорості міст і розбудовує спільноту DOZORRO для контролю за публічними закупівлями.

Контакти для медіа: Олеся Коваль, [email protected].