У найближчі вихідні, 28-29 жовтня, у Мелітополі відбудеться інформаційна міні-кампанія, покликана надати жителям міста інструменти впливу на владу. Представники українського відділення глобальної мережі Transparency International роздаватимуть буклети з інструкціями, як зробити місто прозорішим і домогтися від влади більшої підзвітності. Заходи відбуватимуться у рамках проекту «Зроби місто прозорим, бери участь у врядуванні». 

Експерти проекту особисто роздаватимуть матеріали. Отримати буклети можна буде у наметі, розташованому на площі Перемоги з 10 до 16:00.

Мелітополь посідає у Рейтингу прозорості 100 міст України 52 місце. Місто отримало лише 29 балів зі 100. Саме тому ТІ Україна вирішила працювати над зменшенням корупційних ризиків та надати механізми участі громадянам саме цього міста. Для підвищення підзвітності влади обов’язковим фактором є тиск громадськості та запит на прозорість. Для цього необхідно донести до активістів та просто небайдужих жителів міста інформацію, на що вони мають право в контексті прозорості.

Мелітополь отримав не надто високі бали за такі сфери як освіта (4,5 балів), землекористування (3 бали), соціальні послуги (0 балів) та комунальна сфера (2 балів). Тому яскраві роздаткові матеріали міститимуть докладний опис того, що кожен може зробити для підвищення прозорості та підзвітності саме у цих сферах. Окрім того, у роздатках буде надруковано розважальний матеріал на антикорупційну тему.

Сьогодні в Україні відбувається децентралізація, яка передбачає передачу повноважень та бюджетних надходжень на місцевий рівень. Завдяки цьому процесу місцеві бюджети стали більш незалежними. Утім, корупційні ризики залишилися. Проблему посилює й те, що на місцях інститут громадського моніторингу та контролю є недостатньо розвиненим та дієвим. Тому ТІ Україна продовжує працювати над прозорістю у регіонах України і активно мотивувати громадян на містах домагатися підзвітності влади.

Проект «Зроби місто прозорим, бери участь у врядуванні» виконується ТІ Україна у співпраці з Центром демократії та верховенства права в рамках проекту «Посилення коаліції РПР», який впроваджується за підтримки Європейського Союзу.

Фрагмент одного з буклетів, які будуть розповсюджуватися на вулицях Мелітополя.

Завантажити анонс