Українське представництво міжнародної антикорупційної організації Transparency International отримало звернення викривачів з Національного агентства з питань запобігання корупції щодо оприлюднених на прес-брифінгу 14 листопада заяв про можливі зловживання та корупцію в Агентстві. 17 листопада відповідне кримінальне провадження було передано з Національного антикорупційного бюро до Служби безпеки України Генеральним прокурором України.

Таке рішення, на нашу думку, призведе не до уникнення, а до сприяння конфлікту інтересів у діях СБУ, адже у свідченнях викривачів фігурує і тодішній радник Голови НАЗК Наталії Корчак, співробітник СБУ Сергій Карпушин. Також хочемо нагадати, що бездіяльність НАЗК дозволила в порушення приписів законодавства, засекретити декларації керівництва і слідчих СБУ.

«Ми пропонуємо створити міжвідомчу слідчу групу під керівництвом детективів Національного антикорупційного бюро, із залученням представників Служби безпеки України, Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та Генеральної прокуратури України, які зможуть контролювати врегулювання конфліктів інтересів НАБУ чи представників інших структур за умови їх виникнення. Закликаємо українську владу та міжнародних партнерів виступити гарантами неупередженості слідчих дій та безпеки життя і здоров’я викривачів, які мають бути захищеними від будь-якого тиску зі збереженням їх належної охорони. Будь-які звільнення співробітників НАЗК, що підтримують своїх колег-викривачів, будуть нами розглядатись як тиск на слідство», – наголосив виконавчий директор ТІ Україна Ярослав Юрчишин.

ТІ Україна вимагає від правоохоронних органів та НАЗК відсторонити на час розслідування всіх фігурантів справи і забезпечити незалежну та ефективну процедуру розслідування повідомлень Ганни Соломатіної, Оксани Дивнич та інших викривачів з Національного агентства з питань запобігання корупції.

Зі свого боку Transparency International Україна шукає можливість надати кваліфіковану юридичну підтримку викривачам з НАЗК та інформуватиме про перебіг розслідування міжнародне співтовариство.

#

Контакт для медіа: Ольга Тимченко, керівник департаменту комунікації Transparency International Україна

м.т. 050-352-96-18,

e-mail: [email protected]

Transparency International Україна є представництвом глобальної антикорупційної мережі Transparency International, що працює більше як у 100 країнах світу. Місія ТІ Україна: знизити рівень корупції в Україні шляхом сприяння прозорості, підзвітності та доброчесності публічної влади і громадянського суспільства. Дізнатися більше www.ti-ukraine.org