1 червня пройшов другий день проведення співбесід в рамках конкурсу з обрання керівництва САП. І знову, як і вчора, жоден з 4-х кандидатів не пройшов до наступного етапу.

Першим кандидатом був Антон Войтенко, керівник Львівської обласної прокуратури. Репутація цього претендента на посаду викликала багато запитань у членів комісії.

По-перше, запитання щодо незадекларованої автівки вартістю 120 тис. грн. Цікаво те, що через 4 роки Войтенко таки вказав дохід від продажу саме цього авто своєму батькові — 150 тис. грн. Цю угоду Войтенко пояснив комісії тим, що за роки експлуатації були проведені комплексні ремонтні роботи, що значно підвищило її вартість.

Друге запитання, не менш важливе. І стосується воно як і самого пана Войтенка, так і його заступника на попередній посаді в Рівненській обласній прокуратурі — Романа Павленка. Той раніше працював керівником Уманської місцевої прокуратури Черкаської області та є скандально відомим фігурантом численних матеріалів ЗМІ щодо корупції.

На противагу ЗМІ, громадськості та іншим представники прокурорського корпусу пан Войтенко характеризував свого заступника як досвідченого, виваженого, толерантного та комунікабельного працівника, який «добре розуміється у завданнях та проблемних питаннях». Комісію така невідповідність теж зацікавила. Але відповіді самого кандидата її не переконали.

Щодо Олексія Гейка у комісії виникло багато запитань стосовно його перебування за кордоном, при тому, що у більшості з них були відрядження. Дехто в комісії навіть допитувався, який саме досвід Гейко там переймав, імовірно, сумніваючись, що такий досвід взагалі в Європі є. 

Хоча, думки комісії тут розділилися, адже дійсно серйозних підстав сумніватися в його репутації було дуже небагато.

Вадима Гіренка комісія не підтримала одноголосно. Окрім великих сумнівів щодо його доброчесності, численні дисциплінарні провадження кандидата і запитання щодо бізнесу його дружини в Криму зіграли остаточну роль у прийнятті рішення.

І останній кандидат, Максим Грищук. Багато хто бачив цього претендента майбутнім очільником САП, адже саме він наразі є виконуючим обов’язки керівника цієї інституції з серпня 2020 року. До цього часу з 2015 року пан Грищук обіймав посаду першого заступника керівника САП. 

Хоча і до цього претендента на посаду були запитання щодо декларування — Грищук надав ґрунтовні пояснення комісії, ба більше — він не проти надати й публічні пояснення.

І, звісно, Грищука запитали про лист, який у 2018 році він підписав у знак начебто підтримки тодішнього очільника САП Назара Холодницького. “Той лист я підписував не в підтримку керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, а в підтримку прокурорів загалом”, — пояснив Грищук. За його словами, цей вчинок він зробив саме в знак підтримки своїх підлеглих.

Але комісію САП це теж не переконало. До цього ж, члени комісії згадували про невдале проходження Грищуком поліграфу та співпрацю САП з громадськими організаціями. 

Як бачимо, комісія досить суворо ставиться до кандидатів щодо вимог доброчесності. Чи виявиться хтось достатньо доброчесним сьогодні? Побачимо вже дуже скоро і обов’язково розкажемо вам. 

Нагадаємо, що 2 червня співбесіди проходитимуть Володимир Гулкевич, Ярослав Дорошенко, Адріан Дутковський та Віталій Дюрдь.