У квітні 2022 року народні обранці ухвалили закон, який дозволив звільняти членів наглядових рад державних підприємств чи банків, якщо вони у разі потреби невідкладно не з’являться за адресою підприємства

TI Україна закликала Президента ветувати цей закон, оскільки передбачений ним механізм лише зашкодить ефективній діяльності наглядових рад. Дістатися до підприємства під час війни може бути складно, небезпечно, а інколи й неможливо, особливо для іноземців. Натомість пандемія COVID-19 довела, що у більшості випадків можливо ефективно працювати віддалено. Проте закон таки набув чинності.

На цьому наступ на роботу наглядових рад не обмежився. Наприкінці квітня депутати зареєстрували законопроєкт №7319, яким ніби пропонують встановити запобіжники для такого необґрунтованого звільнення. Проте він зможе вирішити проблему лише частково. Натомість документ містить нові ризикові ініціативи. Зокрема пропонує, щоб на час дії воєнного стану кандидатів на посади членів наглядових рад визначали не на конкурсній основі, а безпосередньо за пропозицією суб’єкта управління чи голови наглядової ради.

Ба більше, положення законопроєкту щодо відмови від конкурсного відбору не узгоджуються з нещодавніми змінами, які вніс Кабмін через постанову №643. Уряд дозволив не проводити конкурсні відбори керівників, голів виконавчих органів та членів наглядових рад державних підприємств і банків на період воєнного стану. Однак це правило не поширюватиметься на відбір членів наглядових рад низки великих ДП, як-от “Нафтогаз”, “Укрпошта”, “Міжнародний аеропорт “Бориспіль” та членів наглядових рад державних банків.    

“Відмова від конкурсного відбору створить простір для корупційних ризиків. Кандидатами на ці посади зможуть стати не фахівці з необхідним досвідом, стажем роботи та бездоганною діловою репутацією, а менш доброчесні особи, яких оберуть у ручному режимі. Водночас необхідність з’являтися за адресою підприємства обмежить доступ до посад у наглядових радах для кандидатів, які через війну можуть знаходитися поза межами України або на її більш безпечних територіях”, — пояснює очільниця напряму управління публічним майном TI Ukraine Христина Зелінська.

TI Ukraine закликає депутатів доопрацювати законопроєкт №7319:

  1. Вилучити норми законодавства, що зобов’язують членів наглядових рад виконувати свої обов’язки лише за місцезнаходженням юридичної особи.
  2. Закріпити на законодавчому рівні обов’язкове проведення конкурсного відбору для членів наглядових рад держпідприємств.
  3. Визначити чіткий перелік повноважень загальних зборів або наглядової ради, які можуть бути делеговані керівнику державного підприємства або виконавчому органу господарського товариства.

Натомість Кабінету Міністрів TI Ukraine радить внести зміни до своєї постанови №643, зокрема скасувати дозвіл на період воєнного стану не проводити конкурсні відбори керівників, голів виконавчих органів та членів наглядових рад.

Саме реформа корпоративного управління допомогла покращити фінансові показники таких державних компаній як Нафтогаз, Приватбанк, Укрпошта. Особливу роль відіграли незалежні наглядові ради та конкурсний відбір кандидатів на управлінські посади. Важливо зберегти і укріпити ці ефективні механізми під час війни. 

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(825) "Відмова від конкурсного відбору створить простір для корупційних ризиків. Кандидатами на ці посади зможуть стати не фахівці з необхідним досвідом, стажем роботи та бездоганною діловою репутацією, а менш доброчесні особи, яких оберуть у ручному режимі. Водночас необхідність з’являтися за адресою підприємства обмежить доступ до посад у наглядових радах, які через війну можуть знаходитись поза межами України або на її більш безпечних територіях." ["quote_author"]=> string(35) "Христина Зелінська" }

Відмова від конкурсного відбору створить простір для корупційних ризиків. Кандидатами на ці посади зможуть стати не фахівці з необхідним досвідом, стажем роботи та бездоганною діловою репутацією, а менш доброчесні особи, яких оберуть у ручному режимі. Водночас необхідність з’являтися за адресою підприємства обмежить доступ до посад у наглядових радах, які через війну можуть знаходитись поза межами України або на її більш безпечних територіях.

Христина Зелінська