Отримати європейський паспорт, право на проживання та доступ до банків ЄС. Яка ціна цього задоволення, на вашу думку? У Португалії достатньо близько 350 тис євро, якщо ви придбаєте будинок або пообіцяєте створити робочі місця. У 2012 році Португалія видала дві «золоті візи». У 2017 році цей показник зріс до 1300. Це перетворилося на крупний бізнес. За останні 10 років в Європі «продали» близько 6 тис паспортів та 10 тис дозволів на проживання.

Такі ж схеми працюють в Іспанії, Угорщині, Латвії, Великій Британії. Одразу виникає питання: як перевіряється походження цих коштів за «золоту візу»? Португальський депутат Європарламенту Ана Гомес каже, що перевірки не надто ретельні. У Португалії це нібито роблять агенти з нерухомості та банки. Натомість вони ж говорять, що не є поліцією. І відтак відповідальність за перевірку, фактично, ніхто не несе.

За словами Гомес, у Португалії та Угорщині 60-80% заявників з Китаю, у Латвії 70% – з Росії.

ЄС потребує стандартів та зміни законодавства щодо «золотих віз», вважає Гомес. Найближчим часом Європарламент підготує доповідь на цю тему.  «Ми маємо обговорити на рівні ЄС, чи варто розглядати громадянство ЄС як товар».

Джерело: iaccseries.org