Наразі немає публічної інформації про те, скільки майна є у власності держави, його стан і вартість. Єдиний реєстр об’єктів державної власності працює на застарілому програмному забезпеченні ще з 2005 року і не доступний для громадян. Окрім того, він містить чимало помилок та викривлень, а отже, не дозволяє розглядати його як достовірне джерело даних. 

Також у Реєстрі відсутні технічні паспорти та позначки геолокації об’єктів. Відомості зберігаються та обліковуються неналежним чином, вказується лише балансовий номер і короткий текст опису об’єкту. 

Чинний реєстр є закритим для широкого загалу, а витяги по об’єктах надаються лише уповноваженим суб’єктам управління майном, тобто юридичній особі, на балансі якої такий об’єкт перебуває, а також органам державної влади, їх посадовим особам у разі, якщо запит зроблено у зв’язку із виконанням ними повноважень, передбачених чинним законодавством.

Усе це не тільки суттєво ускладнює довгострокове планування приватизації та оренди, але й унеможливлює формування цілісного бачення реформи сфери управління публічним майном. Крім того, громадяни не можуть здійснювати суспільний нагляд за цією сферою, хоча по суті публічне майно належить саме громаді.

Саме тому ТІ Україна системно працює над цією проблемою і вже провела стратегічну сесію щодо реформи обліку державної власності. До напрацювання змін долучилися представники парламенту, міністерств, Фонду державного майна України та Офісу реформ Кабінету Міністрів.

“Відкритий реєстр об’єктів державної власності допоможе зрозуміти більше про економічний ефект від управління активами країни. Також сприятиме ефективнішим управлінським рішенням щодо приватизації, оренди чи концесії”, — прокоментувала Христина Зелінська.

Учасники заходу узгодили, що важливо вдосконалити роботу реєстру та контроль за управлінням державним майном, упрозорити систему збору інформації та, власне, підвищити ефективність управління.

Трансперенсі Інтернешнл Україна разом з Фондом державного майна працює над спільним проектом з розробки нового Реєстру державної власності. Разом з ключовими стейкхолдерами планується розробити Дорожню карту реформи обліку публічної власності. Вона передбачає як зміни чинного законодавства, так і розробку нової удосконаленої IT-платформи.

 

Захід відбувся за підтримки Шведського Агентства з питань міжнародної співпраці та розвитку (SIDA).

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(170) "Реєстр сприятиме ефективнішим управлінським рішенням щодо приватизації, оренди чи концесії" ["quote_author"]=> string(0) "" }

Реєстр сприятиме ефективнішим управлінським рішенням щодо приватизації, оренди чи концесії