Почесні члени Сенату,
Від імені українських та голландських організацій громадянського суспільства, ми хотіли б звернутися до вас про Угоду про Асоціацію Україна – ЄС (далі – Угода про асоціацію), ратифікація якої буде на порядку денному найближчим часом.
Українське громадянське суспільство дуже успішно займаються демократичними реформами. Ми вітаємо нещодавню затвердження угоди про асоціацію з нижній палаті голландського парламенту. На основі наших спільних цінностей, це буде важливим етапом у зміцненні довгострокового співробітництва між Україною, Європейським Союзом і його державами-членами.
Революція гідності, яка мала місце три роки тому це початок комплексної трансформації України в області верховенства закону демократії. Угода про Асоціацію, підписану в 2014 році буде дуже важливою в період цього переходу. Її положення є потужними інструментами для подальших реформ спрямованих на викорінення корупції, зміцнення верховенства права, належне управління та прав людини. Угода про асоціацію також сприятиме торгівлі, збільшенню рівня зайнятості та процвітанню України, Нідерландів та ЄС.

Реформи в Україні вже дали відчутні результати в ключових сферах політичного та економічного життя: наша боротьба з корупцією, реформа судової системи, реформа децентралізації, реформування економіки і енергетика.
Україна провела більше реформ, протягом останніх трьох років, ніж в попередні двадцять три роки, так як і наша незалежність в 1991 році інституційної основи для незалежного і ефективного розслідування та судового переслідування вищих корумпованих чиновників була створена. Кримінальні справи стосовно депутатів, суддів та керівників державних підприємств були розпочаті. Протягом одного року, було розпочато понад 270 справ. Всього кілька тижнів тому, чинний глава Державної податкової служби був звинувачений і взятий під варту, що є безпрецедентним для нашої країни.

Щоб ефективно боротися з корупцією, Україна представила одну з найбільш передових електронних систем в світі, що вимагають від державних посадових осіб і політиків, розкривати інформацію про свої особисті статки. Більш 600,000 посадових осіб, включаючи президента, міністрів та депутатів, вже оприлюднили своїх активів. Система розкриття сильно полегшує приведення недобросовісних політиків до відповідальності за незаконне збагачення і шахрайство.

У сфері державних закупівель, управління державних фінансів, а також доступ до державних і громадських баз даних соціальної значущості, були встановлені високі стандарти прозорості державних установ. Використання електронної платформи «ProZorro» для всіх державних закупівель вже допомогло заощадити близько 300 мільйонів євро державних коштів. Крім того, одна з найбільш корумпованих служб – ГИБДД – трансформується в новий тип поліції в рамках реформи правоохоронних органів.

З урахуванням всіх цих заходів, українське суспільство крок за кроком розвиває нульову толерантність до корупції.
Судова система України в даний час перезавантажується, з введенням декларацій цілісності і нової оцінки кваліфікації суддів. Вперше в історії України, абсолютно новий Верховний суд формується на основі відкритого конкурсу, який встановить новий стандарт для судової практики на довгі роки. Реформа децентралізації вже принесла відчутні результати для українських місцевих громад, доводячи, що передача повноважень та автономії в адмініструванні місцевих бюджетів призводять до збільшення місцевих засобів та більш ефективного використання ресурсів. Реформа енергетичного сектора сприяла підвищенню прозорості ринку, заохочувала енергозбереження, істотно знизила фіскальне навантаження енергетичного сектора і значно зменшило залежність України від імпорту газу з Росії.

Громадянське суспільство України, значно посилилося після революції, та брало активну участь в пропаганді і реалізації цих та прогресивних змін. У той час як ми відзначаємо наші успіхи, ми маємо багато що зробити, щоб пройти точку неповернення від комплексної трансформації України. Незважаючи на ці успіхи, завершивши перетворення України в сучасну державу на основі законів, буде вкрай складно без інтенсивної співпраці з нашими міжнародними партнерами, особливо з Європейським Союзом і його державами-членами.
Угода про асоціацію є важливим сигналом для подальшої трансформації та реалізації системних реформ в Україні. Саме тому, ми просимо Вас підтримати ратифікацію.


У доповненні до істотного заохочення верховенства закону та демократичних реформ, передбачаються, що зона вільної торгівлі глибокої і всеосяжної (економічна частина Угоди про асоціацію) може збільшити потрійний голландський експорт в Україну і майже в два рази голландський імпорт з України, який буде мати сильний позитивний вплив на економіку і можливості працевлаштування в обох країнах.
Ми щиро сподіваємося, що ви готові заохочувати і допомагати українському громадянському суспільству побудувати стабільне, демократичне, країну в якій домінує верховенство права шляхом ратифікації угоди ЄС-Україна про асоціацію.

Підписано:

Civil society coalition “Reanimation Package of Reforms” (unites 79 CSOs)

Ukrainian Think Tanks Liaison Office in Brussels (unites 20 think tanks)

Eastern Partnership Civil Society Forum in Ukraine – “Contacts between People” Working Group (unites 40 CSOs)

Centre for Democracy and Rule of Law

Аnticorruption Action Center

Transparency International Ukraine

European Pravda

Institute for Euro-Atlantic Cooperation

Europe without Barriers

Institute of World Policy

Ilko Kucheriv Democratic Initiative Foundation

Centre for Economic Strategy

Center of Reform Support

Center for Innovations Development

Civil Society Online

Civil Control Platform

Ukrainian Science Club

Ukrainian Federation of Insurance

LEAD office

Joint Efforts Agency

Initiative E+

Cultural Assembly Rodyna

Center for Local Self-Governance

CrimeaSOS

Ukrainian Leadership Academy

Ukraine Crisis Media Center

Clean Universities Anti-Corruption Campaign

Foundation Brand New Ukraine

Foundation History of Totalitarian Regimes and their Victims (SGTRS)

Foundation Max van der Stoel

Governance & Integrity

Grensland Society

Sen Foundation for Research and Education on International Cooperation

Sputnik Foundation – humanitarian aid for Ukraine

Transparency International Nederland