Минулого тижня проєкт DOZORRO TI Ukraine проаналізував, на що саме пішли 11 млн грн, які запланували витратити в межах договору з організації Національного відбору на Євробачення. Ще тоді ми зазначили, що мали додаткові питання, із якими звернулися до замовника — АТ «‎Національна суспільна телерадіокомпанія України».

Ми отримали відповідь на інформаційний запит і тепер маємо пояснення, зі скількох охочих транслювати Нацвідбір обирала комісія Суспільного, чи отримував мовник кошти за рекламні вставки під час трансляції та навіщо країні у стані війни взагалі участь у Євробаченні.

Отже, на оголошений у листопаді мистецький конкурс подалося два учасники:

  • ІП «‎1+1 Продакшн» — з пропозицією 10 млн 999 тис. 811 грн 46 коп.;
  • ТОВ «‎Старлайт Продакшен» — з пропозицією 11 млн 90 тис. 282 грн.

Остання компанія організувала проведення й трансляцію Нацвідбору минулого року. «‎Старлайт Продакшен» входить до групи StarLightMediа мільярдера Віктора Пінчука. 

Переможцем визнали «‎1+1 Продакшн» не тільки тому, що компанія запропонувала меншу суму. У Суспільному додають, що цей учасник краще пропрацював і деталізував пропозицію, більш відповідально підійшов до питання безпеки. Окрім того, його заявка мала новизну та ексклюзивність: «‎(зокрема й залучення відомого коміка Василя Байдака), що дало змогу дати новий подих Національному відбору на Євробачення — 2024, розширити аудиторію конкурсу в діджиталі та підвищити якість та цікавість кінцевого продукту».

DOZORRO також просило надати більш деталізований кошторис, аніж той, що був завантажений разом із договором. Або зазначити окремо вартість перекладу жестовою мовою, який також був окремою темою обговорень. В «‎НСТУ» відповіли, що переклад організовував підрядник й окремих даних по цьому в замовника немає.

Євробачення Суспільне відповідь

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(403) "Переможцем визнали «‎1+1 Продакшн» не тільки тому, що компанія запропонувала меншу суму. У Суспільному додають, що цей учасник краще пропрацював і деталізував пропозицію, більш відповідально підійшов до питання безпеки." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Переможцем визнали «‎1+1 Продакшн» не тільки тому, що компанія запропонувала меншу суму. У Суспільному додають, що цей учасник краще пропрацював і деталізував пропозицію, більш відповідально підійшов до питання безпеки.

Ще одне питання, яке обговорювалося в рамках Євробачення — це доцільність участі у конкурсі країни взагалі. Тому ми також поцікавилися метою участі України у 2024 році. Основні причини, які назвало «‎НСТУ»:

  • промоція країни для того, щоб її підтримували та допомагали;
  • просування власних меседжів;
  • здобуття лояльності в людей, далеких від політики;
  • збір коштів для допомоги.

«‎Євробачення вже давно стало для України частиною культурної дипломатії, а промоція культури за кордоном — її інструментом. Під час війни кожен вихід України на міжнародну арену є репутаційним здобутком. Щоб Україну підтримували і допомагали — про нас мають насамперед знати.

Участь у пісенному конкурсі, аудиторія якого близько 200 мільйонів, це можливість не тільки нагадати про себе світу, а й просунути свої меседжі, можливість повернути до порядку денного питання України. Чим більше лояльності від аудиторії, далекої від політики ми отримаємо, тим більше шансів посилити допомогу Україні.

Популярність та впізнаваність артистів завдяки Євробаченню конвертується в допомогу Україні. Наприклад, одразу після участі у Євробачення гурт TVORCHI зібрали 12 млн гривень на закупівлі інкубаторів інтенсивної терапії для немовлят, Kalush Orchestra вдалось зібрати 63 мільйони гривень на підтримку України (тільки один продаж легендарної рожевої панами приніс 11 мільйонів гривень), заходи за участю Джамали принесли 90 мільйонів доларів допомоги Україні», — вказало у відповіді Суспільне.

Нагадуємо, що ми теж наголошували, що участь України у подібних заходах — це промоція країни для міжнародних партнерів.

«Окрім можливості зайвий раз попросити про допомогу, це також ще одне нагадування, що на відміну від росії, яку відсторонили від участі у конкурсі, Україна — це частина Європи, кандидатка в ЄС, інтегрована в її культуру», — наголошує заступник виконавчого директора TI Ukraine Іван Лахтіонов.   

Ми припустили, що крім бюджетних витрат, НСТУ могло отримати певні кошти під час трансляції Нацвідбору — наприклад за рекламні покази. Мовник підтвердив, що мав договір на показ реклами, однак деталі, контрагентів і безпосередньо вартість повідомляти відмовився з посиланням на комерційну таємницю:

«‎Можемо підтвердити, що під час трансляції Національного відбору мало місце розміщення реклами. Однак, відповідно до умов договору між АТ «‎НСТУ» та відповідним рекламодавцем, інформація щодо вартості та умов такого розміщення є комерційною таємницею. Розголошення зазначеної інформації буде розцінено як порушення договірних зобовʼязань з боку АТ «‎НСТУ», що в свою чергу спричинить негативні юридичні наслідки та репутаційні втрати для компанії як надійного контрагента.»

Окрім того, ми запитали, чи розглядав мовник той варіант, що участь у Євробаченні країни, в якій точиться війна, сприйматиметься негативно з боку іноземних партнерів. В «‎НСТУ» зазначили, що жодних негативних коментарів від них не отримували.

Водночас Міністерство культури не стало виходити з позицією щодо реакції на конкурс, його доцільність і бюджетні витрати.

Поки ж тривали обговорення, переможниці нацвідбору alyona alyona & Jerry Heil підписали договір із Суспільним на участь у Євробаченні-2024. Вони виступатимуть 7 травня у шведському місті Мальме. Організацію їхнього виступу, зйомку кліпу, фотосесію, підготовку костюмів та переліт творчої групи фінансуватимуть із бюджету. Минулого року це коштувало понад 3,5 млн грн. Окрім того, держава сплатила 31 тисячу євро внеску за участь у конкурсі.

Публікацію підготовлено за підтримки USAID / UK aid проєкту “Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах / TAPAS” 

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(397) "Окрім можливості зайвий раз попросити про допомогу, це також ще одне нагадування, що на відміну від росії, яку відсторонили від участі у конкурсі, Україна — це частина Європи, кандидатка в ЄС, інтегрована в її культуру" ["quote_author"]=> string(27) "Іван Лахтіонов" }

Окрім можливості зайвий раз попросити про допомогу, це також ще одне нагадування, що на відміну від росії, яку відсторонили від участі у конкурсі, Україна — це частина Європи, кандидатка в ЄС, інтегрована в її культуру

Іван Лахтіонов