22 травня представників громадськості не пустили на пленарне засідання 50-ї чергової сесії Дніпровської міської ради VIII скликання. 

Про це мешканці Дніпра повідомили у соціальних мережах. Раніше, у грудні, про подібні випадки повідомляли журналісти «Суспільного».

Програма «Transparent cities/Прозорі міста» Transparency International Ukraine вже надіслала лист до міської ради Дніпра із проханням пояснити  щодо цієї ситуації. Подібні факти суперечать принципам місцевого самоврядування, визначеними законодавством, а саме – принципу гласності, підзвітності та відповідальності перед територіальними громадами їх органів та посадових осіб.

У квітні «Transparent cities/Прозорі міста» презентували результати дослідження стану прозорості міст 2023, в якому Дніпро було визнано «прозорим» містом. 

Програма аналізувала, чи публікують міста достатньо інформації, використовують різні інструменти для інформування громадськості про свою діяльність та чи забезпечують е-сервіси для дистанційного отримання послуг чи залишення скарг. Водночас ця методологія не передбачає перевірки міста на підзвітність, тобто команда не перевіряла, чи мають можливість громадяни бути присутніми на засіданнях органів місцевого самоврядування. 

Організація заохочує громадян перевіряти свою місцеву владу на підзвітність і контролювати її діяльність, посилюючи ефективність ОМС. Лише разом ми можемо досягти суттєвіших результатів. Адже без належного контролю мешканцями дій влади прозорість ризикує стати декларативною.

Доступ до засідань колегіальних органів влади є однією з ключових гарантій права на доступ громадян до публічної інформації. Тому закликаємо Дніпровську міську раду бути прозорою не лише у публікації інформації на сайті, але й посилити відкриту взаємодію з місцевою громадою. Ігнорування проблем та запитів громадян не тільки не вирішує проблему, але й посилює протистояння в той час, коли громада має бути як ніколи згуртована. 

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(396) "Доступ до засідань колегіальних органів влади є однією з ключових гарантій права на доступ громадян до публічної інформації. Тому закликаємо Дніпровську міську раду посилити відкриту взаємодію з місцевою громадою." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Доступ до засідань колегіальних органів влади є однією з ключових гарантій права на доступ громадян до публічної інформації. Тому закликаємо Дніпровську міську раду посилити відкриту взаємодію з місцевою громадою.