11 липня в Україну завітає бельгійська організація The Good Lobby, щоб провести практичний воркшоп із громадського лобіювання. Також відбудуться презентації успішних українських адвокаційних кампаній та панельна дискусія.

Разом із Pro Bono Club Ukraine The Ukrainians розпитали спікерок події про те, як, що і навіщо вони адвокатують в Україні.

Серед них — і керівниця відділу міжнародних зв’язків ТІ Україна Анастасія Козловцева. Подаємо її інтерв’ю виданню Ukrainians.

Чому ви займаєтеся адвокацією?

Я вірю, що для того, аби в Україні відбулися позитивні зміни, на це має бути запит від усіх зацікавлених сторін. Україна тримає курс на ЄС та НАТО, також позичає кошти у різних донорів, в тому числі МВФ. Ці інституції погоджують певні зобов’язання, які країна бере на себе і від виконання яких залежить її підтримка та фінансування.

Для того, щоб ці зобов’язання приводили до результатів, які дійсно необхідні країні, я спілкуюсz з представниками міжнародних інституцій, і ми разом випрацьовуємо спільне бачення для України у антикорупційній сфері.

З чого почалась ваша адвокаційна діяльність?

Колись офіс Transparency International Ukraine був у невеликому місті Кропивницькому, але коли ми перебралися до Києва, зрозуміли, що для здійснення антикорупційних реформ недостатньо залучаємо такий ресурс, як міжнародні партнери. Я почала активніше знайомитись і спілкуватись з представниками посольств, розповідати їм про наше бачення розвитку країни у сфері боротьби з корупцією.

Як ви обираєте теми та питання для адвокації? 

По-перше, Transparency International Ukraine є антикорупційною організацією, тому загалом тема завжди одна — прозорість, підзвітність органів влади та антикорупція.

Якщо говорити конкретніше, то теми та зміни, які я адвокую, відштовхуються від загальних пріоритетів і планів організації, наприклад, сильна антикорупційна інфраструктура. Також зважаю на пріоритети і теми, якими займаються представники організацій, з якими спілкуюсь, і обираю, в чому наші інтереси перетинаються.

Розкажіть детальніше про успішну кампанію, якою найбільше пишаєтеся.

Мабуть, це Антикорупційний суд. Звісно, просуванням рішення покарання топ-корупції займалась вся наша команда та інші організації. Спочатку було розуміння, що відчутних результатів антикорупційної реформи після Революції Гідності не бачать звичайні громадяни. Всім відомі головні корупціонери продовжують розвивати свої бізнеси, використовуючи адміністративний ресурс і лобіювання через Верховну Раду замість того, щоб сидіти за ґратами.

Для реформи всієї судової влади потрібно витратити багато років. На той час голова правління глобальної мережі Transparency International Хосе Угас приїхав в Україну і мав зустріч з Президентом Порошенком щодо необхідності органу, який міг би запрацювати швидко і покласти край хоча б великій політичній корупції. Це дало б поштовх для зростання довіри і підтримки влади людьми, дало б надію на краще майбутнє.

За час кампанії я провела безліч зустрічей з міжнародними політиками, представниками посольств, міжнародних організацій. Менш ніж за рік Президент, прем’єр-міністр та Генеральний прокурор, які в один голос пропонували створювати антикорупційні палати при існуючих судах (з часто корумпованими головами суду), змінили свою риторику.

Президентський законопроєкт про створення Вищого антикорупційного суду з правками був прийнятий парламентом. У відборі суддів брали участь міжнародні визнані експерти, участь яких ми і просували. Планують, що на початку вересня Вищий антикорупційний суд запрацює.

 

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(182) "Для того, аби в Україні відбулися позитивні зміни, на це має бути запит від усіх зацікавлених сторін" ["quote_author"]=> string(0) "" }

Для того, аби в Україні відбулися позитивні зміни, на це має бути запит від усіх зацікавлених сторін

Як ці кампанії вплинули або продовжують впливати на суспільство?

Коли запрацює незалежний суд, який буде займатись випадками топ-корупції, за умови хорошої роботи інших антикорупційних органів (НАБУ, САП), топ-корупціонери будуть покарані, відмиті кошти повернуті до бюджету.

Наскільки складно займатися адвокацією в Україні? Чому?

Займатись адвокацією серед міжнародних партнерів не надто складно, вони в більшості питань готові слухати і розглядати позицію громадянського суспільства, а особливо Transparency International Ukraine.  Адже наша організація є однією з лідерів з громадських антикорупційних організацій і членом міжнародної мережі Transparency International. Але на результат такої адвокації впливає безліч факторів, і не завжди поразку чи успіх можна сприймати особисто.

Що найбільше драйвить? Що не дає зупинятись та опускати руки?

Драйвлять, звісно, зміни, які є результатом адвокаційної діяльності. Запуск Вищого антикорупційного суду, успішна реформа публічних закупівель або швидка реакція міжнародної спільноти, завдяки якій протягом дня зняли з порядку денного Верховної Ради шкідливий законопроєкт.

Як та хто оплачує вашу роботу? 

Міжнародна адвокація — це тільки частинка моєї роботи, також я відповідальна за спілкування з донорами та написання проєктних заявок. Всю мою роботу оплачує організація Transparency International Ukraine.

Зрідка проводжу тренінги з фандрайзингу, надаю консультації з написання проєктних заявок.

Які ще законопроєкти ви хотіли б адвокувати?

Зараз на порядку денному організації зміни до законодавства з формування Національного агентства з запобігання корупції (НАЗК) та процедури обрання керівництва Спеціальної антикорупційної прокуратури (САП). Також дуже важливо, аби був прийнятий законопроєкт, який зробить реформу закупівель ефективнішою. Його текст вже напрацьований, зараз проходить затвердження в Кабінеті Міністрів України.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(119) "Для реформи всієї судової влади потрібно витратити багато років." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Для реформи всієї судової влади потрібно витратити багато років.

Декілька фактів про вашу роботу, про які не здогадується пересічний громадянин?

Значну частину своїх адвокаційних цілей виконую у мить, коли здається, що всі відпочивають: наприклад, під час прийомів у посольствах. Чудово, що навколо зазвичай гарна музика, смачна їжа і напої. Недолік, що у більшості випадків такі прийоми відбуваються в позаробочий час, вечорами.

Якщо під час адвокації концентруватись на самій адвокації, результати будуть не такі яскраві. Гарний лайфхак — цікавитися людиною як особистістю. Коли є людський зв’язок на особистісному рівні, тоді й адвокувати легше.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(341) "Драйвлять зміни: запуск ВАС, успішна реформа публічних закупівель або швидка реакція міжнародної спільноти, завдяки якій протягом дня зняли з порядку денного ВР шкідливий законопроєкт." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Драйвлять зміни: запуск ВАС, успішна реформа публічних закупівель або швидка реакція міжнародної спільноти, завдяки якій протягом дня зняли з порядку денного ВР шкідливий законопроєкт.

Довідково

Трансперенсі Інтернешнл Україна – акредитований представник глобального руху Transparency International, що комплексно підходить до розробки і впровадження змін задля зниження рівня корупції. 

ТІ Україна адмініструвала та передала державі системи ProZorro, ProZorro.Продажі, eHealth та E-Data. Також наш інноваційно-експертний центр впровадив Рейтинг прозорості міст і розбудовує спільноту DOZORRO для контролю за публічними закупівлями.

Контакти для медіа: Олеся Коваль, [email protected].

Джерело: theukrainians.org