Кожен громадянин України регулярно стикається з владою: користується адміністративними послугами, записує дитину в садочок чи в школу, отримує довідку. У 100 найбільших містах нашої країни мешкає понад 18 мільйонів осіб. Уявіть, що більше ніж третина українців щороку контактує особисто з органами влади на місцях, а ще більше звертається за отриманням інформації письмово або онлайн. 

Все це — про прозорість місцевої влади. У 2017 році Transparency International Ukraine вперше склала Рейтинг прозорості 100 найбільших міст України. А 12 лютого 2020 року презентувала вже третє дослідження, в якому одні міста здивували своїм прагненням до змін та прогресом за кілька років, а інші навпаки — байдужістю до вимог законодавства та комфорту містян. Тож ми вирішили відповісти на найбільш поширені запитання про Рейтинг прозорості міст, методологію дослідження та поділитися універсальними порадами, що робити місцевій владі та громадянам, аби змінити ситуацію у своєму місті на краще. 

 

Що таке прозорість міста? 

Під прозорістю ми розуміємо стан, за якого, з одного боку, громадяни можуть мати доступ до інформації, розуміють процес ухвалення рішень, залучаються до створення та імплементації політик. З іншого боку, органи влади усвідомлюють важливість відкриття інформації та залучення громадськості й мають проактивну позицію в цьому процесі.

Рівень прозорості та підзвітності місцевої влади підвищується завдяки тому, що міські ради оприлюднюють інформацію у зрозумілому для громадян вигляді та надають інструменти реального впливу на рішення.

На наше переконання, принцип прозорості реалізується не лише через активне висвітлення та надання пасивного доступу до інформації. Це відбувається також завдяки організації діяльності органів місцевого самоврядування через відкриті процедури (публічні засідання, відкритий розподіл місць у закладах дошкільної освіти тощо).

 

Прозорості більше, корупційних ризиків менше: чому ця формула працює?

Розкриття інформації — відповідь на збільшення фінансових та владних повноважень на місцях. З 2014 року триває реформа децентралізації, яка полягає у передачі повноважень від органів державної влади органам місцевого самоврядування. Плюс цього процесу в тому, що щороку доходи місцевих бюджетів збільшуються, а значить є поштовх для розвитку. Тільки у 2018 році доходи 100 найбільших міст України становили понад 235 млрд грн. Мінус — збільшення ресурсів тягне за собою підвищення корупційних ризиків. 

Децентралізація владних і фінансових повноважень формує запит суспільства на прозору і підзвітну місцеву владу. Контролювати владу на місцевому рівні легше: громада бачить, чи якісно відремонтовано дорогу, кого призначають на посади і як ухвалюються важливі рішення. 

 

Як ТІ Україна почала складати Рейтинг прозорості міст та чи це взагалі можливо — виміряти прозорість?

Програма “Transparent cities/Прозорі міста” заснована у 2017 році українським акредитованим представником глобального руху Transparency International. Метою програми є подолання корупції в органах місцевого самоврядування та дотримання найкращих практик в прозорості та підзвітності.

Натхненням стало дослідження «Відкрита місцева влада» TI Словаччина. Фахівці досліджують відкритість, цінність та обсяг інформації, що оприлюднюють 100 муніципалітетів. Нове дослідження підтверджує, що зміни є: у порівнянні з 2010 роком, рівень прозорості вдалося підвищити в середньому з 40% до 57%.

Разом з Інститутом Політичної Освіти наші фахівці адаптували словацьку методологію до українського контексту. 

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(495) "Децентралізація владних і фінансових повноважень формує запит суспільства на прозору і підзвітну місцеву владу. Контролювати владу на місцевому рівні легше: громада бачить, чи якісно відремонтовано дорогу, кого призначають на посади і як ухвалюються важливі рішення. " ["quote_author"]=> string(76) "Анастасія Мазурок, операційна директорка" }

Децентралізація владних і фінансових повноважень формує запит суспільства на прозору і підзвітну місцеву владу. Контролювати владу на місцевому рівні легше: громада бачить, чи якісно відремонтовано дорогу, кого призначають на посади і як ухвалюються важливі рішення. 

Анастасія Мазурок, операційна директорка

Є місто N: як ми оцінюємо прозорість влади в цьому місті? Трохи про оновлену методологію.

У 2019 році ми досліджували, наскільки прозорою є місцева влада, за 14-ма сферами та 86-ма індикаторами. Нова сфера цього року — інвестиційна прозорість — торік була презентована у пілотному режимі як окремий Рейтинг прозорості інвестиційного сектору. Серед інших сфер дослідження — доступ та участь громадян, бюджетний процес, закупівлі, комунальне майно, комунальні підприємства та інші. Кожне місто може отримати від 0 до 100 балів, де 0 — це найбільш не прозоре місто, 100 — найпрозоріше. 

Набір індикаторів у цій методології є універсальним методом оцінювання готовності міської влади подолати наявні корупційні ризики. Він може бути застосований незалежно від величини міста чи громади. Саме стандартизований підхід до оцінки забезпечує збалансованість, об’єктивність та можливість відкритого обміну найкращим досвідом

Ми оновили методологію Рейтингу прозорості 100 найбільших міст України, реагуючи на зміни в законодавстві, запити громадян та громадських організацій, звернення місцевої влади. Зокрема, ми прибрали індикатори, які дублювалися, чітко визначили критерії складності виконання того чи іншого індикатора.

 

Які тенденції прозорості помічаємо за три роки дослідження?

Цьогоріч вперше більш ніж половина міст перетнули позначку “не прозоре” або “частково не прозоре” місто. Для прикладу у 2017 році 86 міст були в цій категорії.  Загалом можемо говорити про позитивну тенденцію щодо збільшення рівня прозорості. Середній рівень прозорості серед 100 міст складає 46 балів. Для порівняння, у 2017 році ця цифра складала лише 30. 36 міст перетнули позначку в 50 балів, у той час як в першому Рейтингу такий бар’єр подолали лише 6.

Попри позитивну динаміку, можемо говорити про зменшення темпів приросту. Наприклад, з 2017 до 2018 середній приріст прозорості був 12%, а у 2019 році — 6% приросту прозорості. Ми пов’язуємо це, перш за все, з тим, що прості рекомендації вже втілені, а складні потребують більшого залучення, більшого ресурсу. Окрім того, нові законодавчі вимоги вимагають складнішого механізму втілення відкриття даних. 

Іноді лунає критика на нашу адресу, що методологія має бути абсолютно сталою і незмінною. На нашу думку, прозорість може досягатися лише в постійному процесі вдосконалення. Міста не можуть розслаблятися й припиняти шлях до прозорості. Вони повинні постійно слідкувати за оновленнями законодавства та втілювати кращі практики. У першу чергу, для комфорту своїх містян, а вже наслідком є зростання в Рейтингу.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(243) "Стандартизований підхід до оцінки забезпечує збалансованість, об’єктивність та можливість відкритого обміну найкращим досвідом. " ["quote_author"]=> string(76) "Анастасія Мазурок, операційна директорка" }

Стандартизований підхід до оцінки забезпечує збалансованість, об’єктивність та можливість відкритого обміну найкращим досвідом. 

Анастасія Мазурок, операційна директорка

Чим вразив Рейтинг прозорості 100 найбільших міст України-2019?

Вперше за історію вимірювання Рейтингу прозорості першу сходинку розділяють два міста — Покров і Дрогобич. Також до 5-ки лідерів увійшли Тернопіль, Маріуполь та Вінниця.

Іноді містам може здаватися, що аутсайдерські позиції — це вирок і нічого не можна змінити. Але у 2019 році два міста — Покровськ та Коломия — показали колосальний ривок і піднялися на 67 рейтингових позицій. 

Чому це сталося? Міста змінюють свої сайти, роблять інформацію більш публічною, відкривають нові зручні ресурси, використовують запозичені в інших містах інновації. Зазвичай це політична воля керівництва — змінитися, стати більш прозорими.

Як ми стимулюємо міські ради втілювати рекомендації, а міські ради у свою чергу допомагають одна одній?

Програма Transparent Cities/Прозорі міста не робить Рейтинг заради Рейтингу, лише як інструмент вимірювання. Ми спонукаємо місцеву владу бути більш прозорою, що суттєво вплине на покращення рівня життя людей на місцях.

Після оприлюднення Рейтингу ТІ Україна надає офіційні відповіді, листи з рекомендаціями, що потрібно зробити місту, аби піднятися вгору Рейтингу. Ба більше, ми постійно публікуємо кращі практики й дуже відкриті до постійної комунікації та консультацій представників місцевих громад та влади. Наприклад, ми маємо практику закріплення відповідальних осіб з боку деяких міських рад, які відповідають за просування в Рейтингу. Вони безпосередньо звертаються до нас за роз’ясненнями та проханням надати інформацію про місто, яке вже втілило потрібну рекомендацію.

Тому часто міста переймають досвід одне одного, консультуються напряму, як втілити ті чи інші індикатори. Окрім того, ефект змагальності та конкуренції допомагає покращити ситуацію. Також ми, за запрошенням або за нашої ініціативи, їздимо у міста для того, щоб презентувати результати детальніше, розгорнутіше.

Що робити, якщо місто в аутсайдерах рейтингу?

Є категорія міст у рейтингу, які не зацікавлені надавати публічну інформацію для громадян та реагувати на наші рекомендації. Зокрема, Світловодськ та Новомосковськ  вже традиційно опиняються в аутсайдерах нашого рейтингу, посідаючи дві останні позиції.

Очевидно, у такій ситуації важлива також активізація громадян на місцях, більше стимулювання міської ради до відкриття цієї інформації, запитів на її використання у своїй діяльності як громадських активістів, так і пересічних громадян.

Цікаво, що вже на наступний день після публікації рейтингу міська рада Новомосковська вийшла на контакт з командою програми “Прозорі міста” й запевнила, що готова до змін.

 

На папері vs. у реальності. Якими новинками здивує програма “Прозорі міста” у 2020 році?

Ми оцінюємо прозорість міст згідно з офіційними відповідями міських рад та результатами моніторингу сайтів. Однак нерідко виявляється, що наявне на папері в реальності відсутнє або працює зовсім не так. Тому ми зрозуміли, що вимірювати лише прозорість — недостатньо.

У 2020 році ми починаємо втілення нового проєкту, який буде вимірювати підзвітність. Це означає, що ми будемо перевіряти, чи дійсно можна потрапити на засідання міської ради, чи дійсно можна записати дитину в дитячий садочок через онлайн-чергу, а реєстр житлового майна оновлюється й інформація там актуальна.

Це означає, що у 2020 році ми будемо публікувати не лише Рейтинг прозорості, але й будемо вимірювати Рейтинг підзвітності. Саме активні громадяни, які знають своє місто, як ніхто інший, допомагатимуть це робити.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(326) "Часто міста переймають досвід одне одного, консультуються напряму, як втілити ті чи інші індикатори. Окрім того, ефект змагальності та конкуренції допомагає покращити ситуацію. " ["quote_author"]=> string(0) "" }

Часто міста переймають досвід одне одного, консультуються напряму, як втілити ті чи інші індикатори. Окрім того, ефект змагальності та конкуренції допомагає покращити ситуацію.