У період до повномасштабного вторгнення громади витрачали десятки мільйонів гривень на облаштування місць для різдвяних святкувань. Взимку із 2022 на 2023 рік містам було не до цього. Ще тоді у тилових містах точилися суперечки про те, чи треба прикрашати площі й витрачати на це бюджетні кошти, ще й привертати увагу ворога до потенційного скупчення у таких місцях.

Минув рік, і громади знову стали перед вибором. Як розв’язують це питання обласні центри й менші містечка, та скільки на це витрачають у порівнянні з попередніми роками розібрався проєкт DOZORRO Transparency International Ukraine.

За даними BI Prozorro, з початку року замовники оголосили закупівель на загальну суму понад 1,5 млн грн. Із них 380 тис. грн витратять на світлові декорації: гірлянди, ліхтарі, верхівки й інші фігури. Решта — це витрати на кульки, скульптури, дощик, костюми, ялинки, різну фурнітуру. Для порівняння, взимку 2021-2022 років лише обласні центри витратили 130 млн грн на приготування до Нового року. У Дніпрі того року закупилися на 71 млн грн.

Що купували

Найдорожче замовлення 2023 року — 11 декоративних скульптур до різдвяного вертепу в Самборі на Львівщині майже за 100 тис. грн. Наприкінці вересня ФОП Вітовський Ігор Васильович отримав повну оплату за договором. Ще 59 тис. грн йому заплатили за розфарбування цих фігур.

Ще у 60 тис. грн оцінили два комплекти фігур для різдвяного вертепу у Ворохті на Івано-Франківщині. Так само коштуватимуть два костюми персонажів із мультфільму «‎Корпорація монстрів» для закладу культури «‎Арттериторія» в Дніпрі — по 30 тис. грн кожний. Їхній розмір і вигляд не зазначений.

Друга найдорожча закупівля — на 99 тис. грн — це 90 гірлянд по 10-20 метрів для смт Слобожанське у Дніпропетровської області.

Приблизно так само коштували гірлянди для міста Знам’янка Кіровоградської області. Місцевий відділ культури і туризму замовив їх 44 штуки за 46 тис. грн. Трохи менше має витратити Кіровоградська обласна філармонія: 43 тис. грн за 5 світлодіодних ведмедиків, оленів і сніговиків, а також 24 електричні гірлянди.

Серед цікавих закупівель, наприклад, придбання двох 43-дюймових телевізорів зі Smart TV у місті Кам’янське на Дніпропетровщині — з нагоди проведення новорічних та різдвяних свят у закладах освіти. Кожен телевізор із вбудованим T2, Wi-Fi, Smart TV та без HDR оцінили у 13,5 тис. грн. При цьому, найвища ціна на таку техніку у роздріб для населення на момент підписання договору становила менше 10 тис. грн. Договір із постачальником — ФОПом Бендерським Сергієм Олеговичем — не завантажили, тож інші деталі невідомі.

У відповідь на запит DOZORRO Департамент освіти Кам’янської міськради повідомив, що телевізори придбали для нагородження двох закладів освіти, де навчаються виключно діти з особливими потребами та сироти. Це спецшкола «‎Гармонія» та дитсадок №12 «‎Сонечко». Вибір ціни пояснили тим, що отримали кілька відповідних комерційних пропозицій.

Тому самому ФОПу замовили й 20 роутерів по 700 грн — також для проведення різдвяних заходів.

А КП по утриманню зелених насаджень Дніпровського району Києва замовило Іванківському лісгоспу, що під Києвом, 80 сосен за 17 тис. грн для створення новорічної локації.

Підготовка до Нового року в обласних центрах

Більш ґрунтовні й серйозні витрати цього року переважно лягли на плечі охочих оплатити їх меценатів. Так, головну ялинку на Софійській площі у Києві встановили коштом ТОВ «‎Глобал-декор», який не розкриває суму витрат на облаштування. Ця сама компанія отримувала замовлення від КМДА замовлення на облаштування різдвяних ярмарків у попередні роки. Так, наприкінці 2020-го компанії заплатили 2,5 млн грн за мистецький захід «‎Парад культур». Вона ж отримала замовлення на 2,2 млн грн у 2021-му — на проведення культурно-мистецького проєкту «Новий рік-2022».

До 2018-го ТОВ «‎Глобал-декор» (тоді ще ТОВ «Головна ялинка країни») володів Ігор Добруцький — депутат Київради 5-го скликання, колишній радник міського голови з питань екології, озеленення та благоустрою Києва та заступник голови КМДА, засновник агенції «Folk Ukraine», яке облаштовувало ялинку на Софійській площі з 2015 року. Нині ж товариством володіє його брат Станіслав Добруцький, прописаний з ним в одному помешканні.

Вартість цьогорічної ялинки «‎Глобал-декор» не повідомляє, однак координаторка проєкту й керівниця компанії Надія Тутенко у коментарі ТСН заявила, матеріали використовують ті, які є в наявності.

Ще в листопаді Віталій Кличко заявив, що масових заходів, ярмарків та розваг на площі біля головної ялинки міста не буде. Водночас їх можуть проводити у районах — із дотриманням правил безпеки, в місцях, де є укриття. І теж не коштом бюджету Києва.

Водночас різдвяні містечка та ярмарки облаштовують біля ТРЦ, на ВДНГ, у парках — приватними коштами.

У Львові головну ялинку біля оперного театру облаштували мінімальним коштом. Як повідомляє Суспільне, саме 14-метрове дерево подарувало місту подружжя, яке виростило його на власному подвір’ї. На площу його привезли й встановили за допомогою крану й тягача, які підприємці надали безкоштовно. Прикрасили ялинку гірляндою, придбаною у 2018 році. На верхівку замість зірки поставили торішній протитанковий їжак.

У Житомирі не встановлювали різдвяну ялинку. Натомість прикрасили гірляндами ту, що росте на Михайлівській вулиці поряд з історичним будинком Трибеля.

ялинка Житомир 2023

У Полтаві теж імовірно обмежаться минулорічними ресурсами й коштами бізнесменів. Місто планувало за 90 тис. грн замовити ремонт 3D-ілюмінації на головній ялинці, яка не працювала два роки. Для цього з харківським ФОПом навіть уклали договір, але після уваги журналістів його розірвали. Оплатити встановлення святкового дерева, ілюмінації й охорони локації викликалася група місцевих підприємців. За їхніми підрахунками, витрати сягнуть 400 тис. грн. Втім, частина полтавців вийшла на пікет проти встановлення ялинки й закликала направити вільні кошти на потреби 116-ї бригади ТрО, у якій переважно служать полтавці. Ялинку поки не встановили.

Схожа ситуація із закупівлями й у Миколаєві. Ще в червні 2023-го Управління з питань культури та охорони культурної спадщини Миколаївської міськради підписало договір на ремонт світлового обладнання та ілюмінації штучної ялинки, яку зазвичай ставили на Соборній площі, за 790 тис. грн. Але вже в жовтні контракт розірвали через зменшення фінансування.

ялинка Миколаїв 2023

Натомість, за даними Суспільного, різдвяний настрій обіцяють створити у парку розваг «‎Казка» — трохи далі від Соборної. Крім того, у різних куточках міста планують проводити невеличкі тематичні концерти.

Замість ялинки на відкритій місцевості у звільненому Херсоні облаштували приймальню Різдвяного чарівника — в безпечному місці. Як повідомляє Суспільне, оздобленням займалися благодійний фонд «‎KRYLA», Херсонський театру ім. М. Куліша і ТОВ «‎Фестивальний центр».

ялинка Херсон 2023

6-го грудня головну ялинку Одеси урочисто відкрили на Дерибасівській. Кошти на її монтаж й облаштування також надали місцеві підприємці. Витрачену суму не називають.

ялинка Одеса 2023

У Харкові з міркувань безпеки усі різдвяні приготування проводять у метро. На станціях підземки встановлюють штучні ялинки й прикрашають оздобленням, яке використовували в минулі роки. Так, за інформацією Центрального парку культури та відпочинку Харкова, вже прикрасили станції метро «‎Університет» й «‎Історичний музей», де облаштували й будиночок Святого Миколая.

Ялинка Харків 2023

Так само ялинку в укритті поставили й у Запоріжжі. За повідомленням прес-служби міськради, новорічну локацію облаштували у мультифункціональному укритті «Незламний Хаб». Дерево прикрасили святковими кульками з автентичним дизайном від майстринь ГО «‎Запорозькі берегині».

ялинка Запоріжжя 2023

У Дніпрі також встановили кілька ялинок, але на поверхні. Так, одну змонтували Катеринославському бульварі, ще одну — в житловому масиві Сонячний, біля ТЦ «Вавілон». Живу ялинку, висаджену три роки тому, прикрасили в Індустріальному районі, а в парку Шевченка поставили 10-метрову штучну ялинку, придбану у 2019 році — як і прикраси до неї. Витрати на облаштування взяли на себе місцеві підприємці. Розмір цих витрат не називають.

ялинка Дніпро 2023

У Сумах цього року прикрасили три живі ялинки біля фонтану Садко. Поруч будуть новорічні декорації — такі, як торік. Прикраси також використають минулорічні. Монтаж проведуть коштом благодійників. Про це повідомив начальник Сумської МВА Олексій Дрозденко. Суму витрат не називають.

ялинка Суми 2023

Традиційну ялинку на Красній площі вирішили не монтувати у Чернігові. Натомість у місті облаштують ілюмінацію, яку увімкнуть на Валу, у сквері Богдана Хмельницького, Алеї Героїв й стометрівці. Про це повідомила пресслужба Чернігівської міськради з посиланням на в.о. міського голови Олександра Ломаки. Імовірно, для цього теж використали торішні декорації.

У Кропивницькому замість однієї головної ялинки на площі Героїв Майдану встановили та прикрасили 12 ялинок. Акцію присвятили Збройним силам, волонтерам і 10-ти містам-героям: Волновасі, Гостомелю, Маріуполю, Харкову, Херсону, Чернігову, Бучі, Ірпеню, Миколаєву, Охтирці. Ялинку прикрашали внутрішньо переміщенні особи, волонтери, військові, освітяни та представники Кіровоградської ОВА.

ялинки Кропивницький 2023

У Вінниці також відмовилися від монтажу новорічно-різдвяної ялинки й ілюмінації. «‎Святкувати будемо після перемоги, а зараз всі зусилля мають бути направлені на допомогу Силам оборони України», — пояснила керівник департаменту у справах ЗМІ та зв’язків з громадськістю Вінницької міськради Наталія Конончук у коментарі Вінниця.info.

У Хмельницькому відмовилися від встановлення традиційної штучної ялинки, але вирішили прикрасити живу — яка росте біля кінотеатру імені Тараса Шевченка. На неї повісили гірлянди, закуплені у минулі роки. Як повідомляє Суспільне, у сквері поряд з кінотеатром встановили світлодіодні фігури, які місто придбало 5 років тому.

ялинка Хмельницький 2023

У Рівному комунальники почали ставити міську ялинку в парку Шевченка, але після обурення містян вирішили демонтувати. Натомість, за словами в.о. міського голови Віктора Шакирзяна, планують проводити благодійні ярмарки.

У Тернополі на День Святого Миколая 6 грудня відкрили головну ялинку міста й освятили різдвяну шопку на Театральному майдані. Дерево прикрасили іграшками ручної роботи, які виготовляли вихованці садочків, учні шкіл, діти Героїв та ВПО. Як повідомила прес-служба міськради, ялинку й ілюмінацію використали ті, що купили в попередні роки, а витрати на електроенергію пообіцяли взяти на себе небайдужі підприємці.

ялинка Тернопіль 2023

Замість традиційної головної ялинки на Соборній площі у Чернівцях комунальники встановили дві: живе дерево у горщику в «Жовтневому» парку та штучне — у Центральному парку імені Шевченка. Як повідомляє Суспільне з посиланням на керівницю міського управління культури Юлію Сафтенко, живу ялинку надав Трест зеленого господарства, й після свят її повернуть назад. Штучну ж використали ту, що придбали у 2021-му.

Декораторами ялинки у парку «Жовтневий» стали школярі: виготовили різдвяно-новорічні іграшки у своїх гуртках.

Так само 6-го грудня невеличке святкове дерево відкрили на Вічевому Майдані в Івано-Франківську. Виготовлений у 2022-му металевий каркас вкрили захисною тканиною. Іграшки для неї створили школярі. Про це повідомив Департамент освіти та науки міськради.

ялинка Івано-Франківськ 2023

Меценати оплатили й витрати на встановлення різдвяної ялинки в Ужгороді на площі Шандора Петефі. Про це, без вказання суми витрат, повідомляє прес-служба міськради. Висота дерева — 18 метрів, а на верхівці сяє герб України. Новорічну штучну ялинку, огорожу до неї та світлодіодні гірлянди три роки тому Ужгород придбав за 969 тис. грн

ялинка Ужгород

У якості висновка

Більшість тилових міст України вже провели відкриття різдвяних локацій до свят. Частина міст обмежилася тільки ялинками, без додаткових локацій і ярмарків. Інші вирішили проводити ярмарки, без великих витрат на прикрашання. Найближчі до бойових дій міста перевели формат святкування у бомбосховища, укриття в метро, чи розосередили святкування на кілька локацій для уникнення великих скупчень.

Частина громад все ж пішла на бюджетні витрати — більше тих, ніж потрібні на зарплати комунальників. Але це в десятки разів менше, ніж у попередні роки до повномасштабного вторгнення рф.

Попри це, серед громадськості досі точаться суперечки: чи достатньо це безпечно з точки зору потенційних масових скупчень і чи варто витрачати на це кошти — хай вони бюджетні чи приватні. Зокрема, у Полтаві навіть провели мітинг із закликом до підприємців провести закупівлі для військових замість витрат на встановлення ялинки.

Паралельно з цим існує й думка про те, що облаштування святкових локацій потрібні хоча б для того, щоби відбувався рух коштів усередині країни й не сталося економічного провалу. Тим паче, якщо на таких локаціях проводять благодійні збори на потреби ЗСУ. Крім того, психологи вважають, що святкування корисні для ментального стану українців, зокрема дітей. Наприклад, у коментарі «‎Рубриці» практична психологиня Ірина Лайко зазначала, що відмова від свят — це шлях до емоційного вигорання, а новорічно-різдвяні свята сприяють задоволенню базових психологічних потреб дитини — у безпеці, радості, сімейній приналежності.

Публікацію підготовлено за підтримки USAID / UK aid проєкту “Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах / TAPAS”

Джерело: lb.ua