Згідно з даними модуля аналітики BI Prozorro за останні 7 років, лідером публічних закупівель у сфері медицини в Одеській області за сумою укладених договорів є ПП «‎Сана Ко». Від початку роботи Prozorro підприємство отримало таких контрактів у регіоні на майже 600 млн грн. Водночас статутний капітал компаніїу сотні разів менший за середню вартість одного договору.

Інфографіка медичні закупівлі ОдещиниТак, від початку роботи Prozorro «‎Сана Ко» найбільше брало участь у закупівлях в Одеській і Миколаївській областях. Це і не дивно — підприємство було зареєстроване в Одесі, а його керівники мають ознаки зв’язків із лікарями місцевих комунальних медзакладів.

Сана Ко участь в закупівляхЮридичні зв’язки

За інформацією Мін’юсту, «‎Сана Ко» зареєстроване в Одесі у 2000 році зі статутним капіталом у 400 грн, який за понад 20 років роботи жодного разу не збільшували. Судячи з даних відкритих джерел, фірма працювала з місцевими бюджетними організаціями ще до переведення закупівель на Prozorro — як мінімум, з 2013 року. Першу свою пропозицію на відкритому майданчику вона подала у вересні 2015-го, а перший контракт отримала у лютому 2016-го.

Сана Ко в Prozorro

Власниця і директорка ПП «‎Сана Ко» Оксана Кошель до кінця грудня 2021 року володіла також місцевою мережею аптек ТОВ «‎Санафарм». Цю компанію вона заснувала разом із родичем Володимиром Кошелем, який з 2006-го по 2013-й роки мав ФОП, що спеціалізувався на торгівлі фармацевтичними товарами. Обидві компанії були зареєстровані за однією юридичною адресою, яка збігається з місцем прописки Кошелів, але у 2002-му «‎Сана Ко» змінила адресу.

Обидві фірми також вказують на свою причетність до групи SanaGroup, яка торгує ліками через мережу аптек «‎Будьте здорові» в Одеській області та Львові. Адреси цих аптек в Одесі збігаються із адресами аптек «‎Санафарм».

Санафарм аптеки адреси

SanaGroup у відкритих джерелах має власний логотип — дуже схожий на логотип німецької медичної компанії sanaGroup. Цю назву фірма вказує й у своєму профілі на порталі work.ua, однак жодних зв’язків з іноземною компанією не зазначає. А на сайті sanaGroup немає згадок про співпрацю з Україною. У тому ж профілі для контактів у «‎Сана Ко» вказаний телефон контактної особи Інни, який у додатку Getetcontact відбивається як «‎Охорона (вахта)».

Сана Ко Sana group

Сана Ко getcontactКрім того, з 2015-го по 2018-й Оксана Кошель була серед бенефіціарів ПП «‎Нефросервіс», яким у 2015-2016 та у 2018 роках керував її родич. Фірма також зареєстрована в Одесі і до листопада 2018-го мала назву ПП «Лекарь». Ця компанія входить до ТОП-10 постачальників у медзакупівлях Одещини із загальною сумою контрактів у понад 200 млн грн. Наразі нею керує Олександр Пархоменко — лікар-нефролог одеської приватної «Клініки Святої Катерини», який до 2015 року працював у міській лікарні №10 в Одесі.

Ще одна підконтрольна Кошель фірма — ТОВ «Скай-Фарма», яке до вересня 2020 року мало назву ТОВ «МПП Гілея». Оксана Кошель обліковується як його засновниця з 2005 року — разом із Сергієм Солтиком, який з 2004-го року керує комунальними медзакладами в Одеській області, а нині є головлікарем міської лікарні у Чорноморську.

Скай фарм засновники

Крім того, місцеве видання «Думська» припускало, що «‎Нефросервіс» родини Кошелів пов’язане із колишнім міністром охорони здоров’я Максимом Степановим, який у 2008-2010 роках обіймав посаду першого заступника голови Одеської ОДА, а з 2017-го по 2019-й рік — очолював ОДА. Також його дружина керує клінікою, яка спеціалізується на нефрології. Втім прямих зв’язків із компаніями у відкритих джерелах відстежити не вдалося.

Раніше в «‎Сана Ко» працював Євген Єрьоменко, який у 2019 році брав участь у конкурсі на посаду директора медичного комунального підприємства «‎Полтавафарм». До цього, приблизно 3 роки (з 2013-го по 2016-й) він обіймав посаду директора Держслужби з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Полтавській області.

Євгеній Єрьоменко посади

Кримінальні провадження, завищення цін і підозрілі тендери

За даними реєстру судових рішень, компанія неодноразово потрапляла в поле зору правоохоронців. Так, у 2016 році в Одесі було відкрите кримінальне провадження щодо зловживання владою в обласній лікарні, посадовці якої нібито підписували із «‎Сана Ко» договори за результатами тендерів, хоча пропозиції компанії насправді не відповідали умовам. А в 2018-му вже дніпровські поліцейські розслідували справу продажу необлікованого спирту. Певна партія отримала заборону на реалізацію і застосування, ймовірно тому що була підроблена. Цей спирт нібито продавали бюджетним організаціям зокрема і через ПП «‎Сана Ко».

Також у 2016-му фірма стала фігуранткою журналістського розслідування щодо нечесно проведених тендерів Рівненського обласного госпіталю ветеранів війни. Тоді видання «Четверта влада» з’ясувало, що госпіталь допустив до відбору учасників торгів тих юристів, яким замовив консультації, й при цьому пропонував учасникам оплатити їхні послуги. За словами відповідальної за тендер, лише «‎Сана Ко» погодилося на оплату й виграло тендер.

До речі, тоді одним із конкурентів «‎Сана Ко» було дніпровське ТОВ «БаДМ-Б» — одне з представників великої фармацевтичної групи з аналогічною назвою. Наприкінці 2022-го товариство ліквідували — після того як АМКУ упродовж двох останніх років штрафував «БаДМ-Б» за антиконкурентні дії.

Судячи з даних BI Prozorro, ТОВ «БаДМ-Б» вийшло на свій максимум по підписаних за медзакупівлями договорах на Одещині у 2018-му — із сумою у 14,3 млн грн. При цьому, сума договорів із ПП «‎Сана Ко» тоді склала 61,7 млн грн і з кожним роком росла.

Та поки одесити захоплювали місцевий ринок, дніпряни освоювали загальноукраїнські тендери і закупівлі в інших регіонах. У тому ж 2018-му році медичні замовники уклали з «БаДМ-Б» договорів на 555 млн грн (здебільшого на Дніпропетровщині та Київщині), а з «‎Сана Ко» — на 89,5 млн грн. Та після кількох штрафів Антимонопольного комітету «БаДМ-Б» підписало свій останній договір у липні 2022-го, припинивши діяльність наприкінці року. А «‎Сана Ко» продовжувало захоплювати медичні ринки закупівель, уклавши у 2021-му договорів на 250 млн грн.

У 2017-му «Наші гроші» писали про закупівлю протидерматозної мазі у «‎Сана Ко» для медцентру матері та дитини в Одесі за ціною, на 30% вищою від середньої ринкової. А в 2020-му, за інформацією видання «Справжня варта», Одеська дитяча лікарня №2 придбала у компанії антибіотик Європенем із імовірною переплатою у 25%.

За даними BI Prozorro, «‎Сана Ко» перемогло у 118 лотах, в яких його єдиним конкурентом було ТОВ «‎Софія». Остання компанія здобула лише чотири перемоги у лотах, де вона конкурувала з «‎Сана Ко».

Через ТОВ «‎Софія» продавало свої препарати ТОВ «Харківське фармацевтичне підприємство «Здоров’я народу». Відповідні документи товариство завантажило до тендера, який проводив Одеський національний медуніверситет у 2020 році.

Гарантійний лист Здоров'я народу

Фармзавод «Здоров’я народу», через офшори та акції, пов’язують із московським бізнесменом Ігорем Салом, наближеним до Віктора Медведчука, а також російським бізнесменом з партії «Единая Россия» Олександром Шишкіним.

Аналітика

Загалом же Prozorro містить інформацію про понад 5000 підписаних із ПП «‎Сана Ко» договорів на понад мільярд гривень, починаючи з вересня 2015 року. Більша частина з них в Одеській області, однак компанія мала контракти із замовниками у більшості регіонів країни.

Сана Ко участь в закупівлях

Левова частина медичних замовлень «‎Сана Ко» в Одеській області — це саме лікарські засоби (майже 96% або 570 млн грн). Решту в 25 млн грн займає медичне обладнання та інші засоби.

Компанія отримала майже чверть від усіх контрактів у регіоні серед закупівель лікарських засобів за останні 7 років (24% від 2,4 млрд грн).

Постачальники ліків інфографіка Одеська областьЧастка компанії у загальній сумі збільшувалася з року в рік. При цьому найбільше замовлень, за сумою договорів, «‎Сана Ко» має від Одеської обласної клінічної лікарні.

головні замовники Сана КоНайдорожчими з них були чотири лоти, які передбачали придбання майже 60 тисяч упаковок антитромбічних і протикрововтратних препаратів у 2018-му, 2020-му, 2021-му та 2022-му роках. Вартість контрактів за 4-ма лотами оцінювалася у понад 62 млн грн, однак Одеська обласна лікарня виплатила по них вдвічі менше — 25,8 млн грн. В усіх чотирьох випадках така різниця пояснюється тим, що замовник зменшував обсяги закупівель через те, що було зменшено фінансування для лікарні або збільшувалися ціни на препарати через підвищення податків і зборів, зміну курсу валют і тарифів.

Упродовж 2023 року із «‎Сана Ко» уклали 166 договорів на 95,9 млн грн. Замовники — організації з Одеської, Миколаївської, Хмельницької, Львівської, Вінницької, Закарпатської та Тернопільської областей. Цьогоріч лише в межах двох закупівель компанія мала конкурентів на тендерах. В одному з них — на 1,9 млн грн дешевшу пропозицію другого учасника відхилили через невідповідність окремих документів.

Загалом же, на ринку закупівель в Україні підконтрольні Кошель ПП «‎Сана Ко», ТОВ «‎Санафарм», ТОВ «Скай-Фарма» і ПП «‎Нефросервіс» з запуску Prozorro мають майже 5,5 тисяч договорів на 1,4 млрд грн. З них майже 1 млрд грн — підписані із замовниками на Одещині. І найпопулярнішими вони були в місцевої обласної лікарні.

Матеріал підготовлено журналісткою проєкту DOZORRO TI Ukraine Дариною Синицькою за підтримки USAID / UK aid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах / TAPAS»

Джерело: nashigroshi.org