У квітні-травні я проходила стажування в США, де вивчала американський досвід забезпечення прозорості. Якось я запитала одного з місцевих борців з хабарництвом, чи є у них взагалі організації, які борються з корупцією в США?  «Безперечно, в нас у США є корупція. Але вона на дуже високому рівні, тож громадським організаціям важко буде щось зробити в цьому напрямку», — відповів мій співрозмовник.

Ця відповідь мене дуже здивувала. Не секрет, що американці активно долучаються до боротьби з корупцією по всьому світу. Тому пасивність американських громадських у вирішенні власних проблем з корупцією стала справжньою несподіванкою.

Щоправда, з деякими цікавими прикладами боротьби з корупцією на місцях я таки ознайомилася, чим і хочу поділитися.

  • Програма «Відкриті міста» (Open Cities) — майже аналог наших «Прозорих міст». Цей проект реалізується двома організаціями в співпраці, вони вимірюють відкритість міст США та адвокатують підвищення рівня цієї відкритості. Але відмінність її від «Прозорих міст» у тому, що тут кожен користувач, зареєструвавшись на сайті, може надати свою пропозицію оцінки певного індикатора в рейтингу.
  • Програма What Work Cities, запущена Bloomberg Foundation разом із п’ятьма громадськими організаціями. Ця програма по суті є консалтинговим проектом, мета якого – допомагати містам покращувати життя людей за допомогою відкритих даних та прозорості. What Work Cities проводить сертифікацію міст, і її відзнака – це знак того, що місто ефективно управляється, а відкриті дані працюють на благо його мешканців. Бувають золота та срібна відзнаки. Поки що програма працює тільки в США.
  • Ініціатива «Глобальні міста» (Global Cities) — ще один приклад участі бізнесу в допомозі розвитку міст. Це спільний проект Інституту Брукінгса та JPMorgan Chase. Він допомагає лідерам у мегаполісах США переорієнтувати свої економіки на більшу участь у світових ринках. Одним із останніх досліджень ініціативи є Global Metro Monitor, яке вивчає життя міст з метро. Київ також увійшов у це дослідження.

Не можна сказати, що все, що робиться в США, є унікальним і таким, якого не існує в Україні. Підходи до забезпечення прозорості та боротьби з корупцією подібні — різні тільки методи їх реалізації. Для мене програма стажування була корисною тим, що я мала можливість подивитися на практиці підходи США, і мати матеріал для роздумів та сировину для напрацювання конкретніших ідей, які можна реалізувати в Україні.

 

* Участь авторки в програмі стала можливою завдяки підтримці Американських рад для міжнародної освіти, які фінансуються Державним Департаментом США.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(356) "Не можна сказати, що все, що робиться в США, є унікальним і таким, якого не існує в Україні. Підходи до забезпечення прозорості та боротьби з корупцією подібні — різні тільки методи їх реалізації. " ["quote_author"]=> string(31) "Катерина Цибенко" }

Не можна сказати, що все, що робиться в США, є унікальним і таким, якого не існує в Україні. Підходи до забезпечення прозорості та боротьби з корупцією подібні — різні тільки методи їх реалізації.

Катерина Цибенко