Маски стали частиною нашого життя, але в їх необхідності все ще сумніваються деякі індивіди. Багато українців, незважаючи на карантин, перестали дотримуватися маскового режиму. Натомість у Всесвітній організації охорони здоров’я наголошують, що захисні маски хоч і не захищають від COVID-19 повністю, але знижують ризик зараження вірусом.

Вірус передається повітряно-крапельним способом, отже, маски корисні, хоча і 100% захисту не дає жодна. Важливо, що вони запобігають зайвим дотикам руками до обличчя, а це зменшує ризик занесення вірусу на слизові. Дослідження показують, що ефективність маски тим вища, чим більша дистанція між людьми. Оптимальна відстань – 2 м і більше, а не звичні вже 1-1,5 м.

Ми проаналізували, скільки медичних масок та за якою ціною придбали через Prozorro за 9 місяців 2020 року.

 

Скільки масок придбали в Prozorro?

 

За нашими підрахунками, за 9 місяців 2020 року через Prozorro придбали 73,5 млн медичних масок на майже 453 млн грн. Найбільше їх купили у вересні – 18,1 млн, та серпні – 16,5 млн. Для цього за три квартали державні структури здійснили майже 9 тисяч закупівель. Майже 97% цих закупівель провели за неконкурентними процедурами (звітування про укладений договір, переговорна процедура закупівлі) та  Е-каталогами. І приблизно 55%  (4 878 тендерів) від загальної кількості закупівель відбулися за спеціальною спрощеною процедурою звітування про укладений договір COVID-19. 

 

Як змінювалися ціни на медичні маски і процедури їх закупівлі?

 

Запровадження карантину та стрімке поширення COVID-19 в Україні, очікувано, призвели до зростання цін та дефіциту товарів, які раніше не мали такого великого попиту. Ціни на засоби індивідуального захисту, дезінфекційні та антисептичні засоби підскочили у декілька разів. У випадку з масками вони подекуди зросли з 1 грн аж до 2527 грн. До початку пандемії замовники купували медичні маски переважно за конкурентними процедурами. Тоді середня вартість однієї маски коливалася в межах 0,58-1,1 грн. 

У березні 2020 року відбувся раптовий стрибок цін. Постачальники продавали медичні маски по 10, а подекуди і  по 25 грн за штуку.  Медіанна ціна протягом цього місяця становила 1,6-15 грн. Нагадаємо, медіанна ціна — це та, яка знаходиться в середині загального розподілу. За її допомогою можна знайти середнє значення показника, без викривлень через випадки аномально високих чи низьких цін. Понад 55% тендерів, оголошених в березні за конкурентними процедурами, були неуспішними — на торги не приходив жоден учасник.  

У квітні, порівняно з попереднім місяцем, медіанна ціна медичної маски зросла і становила вже 9,7-16,8 грн. Мінімальна ціна була 3 грн, а максимальна — 27 грн. Напевно, таку значну різницю можна пояснити шаленим попитом. Тоді ж сильно зросли ризики корупції — багато замовників закуповували за завищеними цінами.

У травні ціни на медичні маски почали знижуватися. Так, медіанна ціна становила 3,0-11,8 грн. Це свідчить про те, що дефіцит перестав бути критичним – ринок наситився медичними масками.

Таке здешевлення продовжилося і в наступні місяці. У червні медіанна ціна медичної маски становила 6-11,1 грн, у липні – 5,17-8,16 грн, у серпні – 4,07-7,53 грн, а у вересні вона впала до 3,3-6,89 грн.  

Незважаючи на тенденцію до зниження вартості, деякі замовники продовжують купувати маски за цінами значно вище ринкових. Наприклад, 23 липня Відділ освіти, молоді та спорту Савранської районної державної адміністрації придбав медичні маски по 19,8 грн за одиницю. Це майже в 2,5 разів вище за медіанну ціну липня. Того ж дня Харківський національний аграрний університет ім. В. В. Докучаєва придбав медичні маски по 16 грн. На початку вересня Городоцька райдержадміністрація купувала їх по 18,2 грн, Новотроїцький районний центр з обслуговування закладів та установ освіти – по 15,4 грн, тоді як медіанна ціна однієї маски становила 3,3-6,89 грн. 

 

Як вибір процедури закупівлі впливає на ціну масок?

 

У березні-травні замовники практично завжди купували медичні маски без торгів. Проте вже в травні державні структури почали успішно використовувати для цього конкурентні процедури. Улітку їх кількість тільки зросла.  Ймовірно, це сталося, тому що Україна збільшила власне виробництво і налагодила імпорт з Китаю. Маски перестали бути дефіцитним товаром, відповідно ціни на них знизилися, і зросла конкуренція між постачальниками.

Конкурентні процедури дозволяють замовникам купувати медичні маски ще дешевше. Наприклад, на тендері, оголошеному Нікопольським навчально-реабілітаційним центром «Ніка», під час аукціону ціна маски знизилася майже втричі – з 6,5 грн до 2,5 грн. В іншій закупівлі вартість зменшилася вдвічі – з 10,5 грн до 4,94 грн. 

У відкритих торгах, проведених «Центром екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Тернопільської обласної ради, взяло участь 7 підприємств, ціна на маску знизилася майже вдвічі – з 8 грн до 4,77 грн. 

У електронних каталогах (на Prozorro Market) ціни на медичні маски також нижчі, ніж у інших неконкурентних закупівлях.

В Україні минає вже сьомий місяць пандемії і ситуація на ринках товарів, які потрібні для боротьби з вірусом, стабілізувалася. Заклади охорони здоров’я краще забезпечені засобами індивідуального захисту, медичним обладнанням тощо, мають певний резерв  найнеобхіднішого. 

Завдяки цьому замовники можуть планувати свої закупівлі і проводити їх за конкурентними процедурами, які забезпечують нижчі ціни. Як варіант, можна внести зміни в Постанову КМУ 225 та передбачити можливість купувати товари через конкурентні допороги. Це буде швидше за відкриті торги. Як показує аналітика, ще й дешевше. Оскільки  пандемія найближчим часом не закінчиться, і заощаджені гроші ще точно знадобляться для боротьби з вірусом.