13 листопада Президент підписав закон про викривачів, а згодом “Голос України” його опублікував. З нагоди цього згадуємо, що юридичний радник ТІ Україна Олександр Калітенко розповів “Подробицям тижня” про новели.

Викривач – особа, яка повідомила про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень за умови переконання в їх достовірності. Такі факти можуть стати відомими у зв’язку трудовою, професійною, господарською, громадською, науковою діяльністю, проходженням служби чи навчанням викривача.

Українське законодавство забороняє будь-яку дискримінацію щодо викривачів та їх близьких осіб. Такі неприємності можуть виникнути, наприклад, на роботі. 

Це може бути відмова у відпустці, відмова у призначенні на вищу посаду, відмова продовжувати контракт, переведення, зменшення зарплатні, зміна умов праці, переатестація. Обов’язок доказувати правомірність таких дій у суді покладається на роботодавця“.

Викривачі отримають 10-відсоткову винагороду після винесення обвинувального вироку (але не більше 3000 мінімальних зарплат). Це стосуватиметься тих випадків, коли викривач не є співучасником, не має угоди зі слідством та не має службових повноважень для повідомлення. Також інформація викривача має бути невідомою правоохоронним органам та сприяти доказуванню злочину. 

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(176) "Українське законодавство забороняє будь-яку дискримінацію щодо викривачів та їх близьких осіб." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Українське законодавство забороняє будь-яку дискримінацію щодо викривачів та їх близьких осіб.

Але, наголошує Олександр Калітенко, “не дуже зрозуміло, з яких джерел буде виплачуватися ця винагорода. Тому що вона рахується не від повернутих коштів до державного бюджету, а від предмета злочину чи збитків державі, більших за 5000 прожиткових мінімумів для працездатних осіб”. Виплатять винагороду теж не відразу. На це потрібно підтвердження фактів корупції у рішенні суду.

Викривачі – не стукачі! “Викривачі повідомляють про зловживання, які вчинені державними посадовцями. Це не просто так, що мені не подобається сусід і як в 30-х роках я хочу його квартиру, а його — щоб у тайгу”.

Цей закон – необхідний інструмент у боротьбі з корупцією. Однак у ньому є критичні вади, які потребують удосконалення.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(330) "Викривачі повідомляють про зловживання, які вчинені державними посадовцями. Це не просто так, що мені не подобається сусід і як в 30-х роках я хочу його квартиру, а його — щоб у тайгу." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Викривачі повідомляють про зловживання, які вчинені державними посадовцями. Це не просто так, що мені не подобається сусід і як в 30-х роках я хочу його квартиру, а його — щоб у тайгу.

Джерело: podrobnosti.ua