Закупівлі автомобілів завжди були слабким місцем, адже деякі чиновники не нехтують можливістю забезпечити себе люксовим авто за бюджетні кошти. Цьогоріч ми вже розглядали проміжні результати таких придбань, а зараз настав час для річних підсумків.

У 2020 році через Prozorro державні структури купили 2 852 автомобілі за 1,571 млрд грн. 98% з них — це нові авто. Найактивніше замовники цікавилися машинами у вересні і жовтні. За ці два місяці вони оголосили 35% від усіх тендерів на автомобілі. Загалом майже на таку саму суму, що й на машини, цьогоріч витратили на апарати ШВЛ

Найпопулярніші автомобілі у Prozorro

Найчастіше державні замовники обирали марку Renault, а модель — Renault Duster. Їх вони придбали 1 603 і 1 118 відповідно. Загалом це 39% від загальної кількості авто. Найбільше Renault Duster в Prozorro купили для медичних працівників сільської місцевості та для МВС. 

У 2018 році стартувала державна програма “Доступна медицина”, якій передував Закон про підвищення доступності та якості сільської медицини. Саме у межах цієї програми будують амбулаторії і закуповують службові автомобілі для лікарів, що працюють у селах. Перелік технічних вимог до машин надає Міністерство охорони здоров’я, а самі тендери проводять на місцях. Зокрема, автомобілі Renault Duster для медиків придбати:

Через однакові технічні вимоги регіони часто купують одну й ту саму модель автомобіля, однак так стається не завжди. Наприклад, для медиків Одеської області місцева влада придбала 42 Suzuki SX4.

Крім цього, Національна поліція України купувала автомобілі спеціального призначення на базі Renault Duster. 200 з них придбали у травні, а ще 65 — у листопаді. Своєю чергою Державна прикордонна служба України обрала 40 патрульних автомобілів підвищеної прохідності спеціалізованого призначення на базі Renault Duster. 

Інші поширені в Україні моделі компанії Renault — Renault Logan та Renault Megane. Державні структури придбали відповідно 154 і 130 таких авто.

Другою за популярністю маркою автомобілів серед державних замовників став Peugeot. За рік таких машин придбали 363. Найпопулярніша модель — Peugeot 301, їх обрали 328. Peugeot 301 у різній комплектації закуповувала Національна поліція України (250 та 60 автомобілів) та Головне управління СБУ в Донецькій та Луганській областях (8 автомобілів).

Окрім цього, державні замовники купували мінівени Peugeot Rifter.

Третіми за обсягами продажів у Prozorro стали автомобілі Toyota (загалом 137 машин). Toyota Camry – найпопулярніший седан бізнес-класу серед державних структур в Україні. Їх кількість в українських бюджетних установах збільшилася на 54 машини. Залежно від комплектації Toyota Camry в середньому купували за 744-890 тис. грн, а гібридна версія коштувала від 895 тис. грн до 1,1 млн грн. 

Toyota Camry придбали:

  • Управління справами Апарату Верховної Ради України — 14 авто;
  • Служба зовнішньої розвідки України – 11 авто (5 та 3 у серпні, 3 у листопаді); 
  • Апарат Ради національної безпеки і оборони України – 4 авто;
  • Національний Банк України — 6 гібридних Toyota Camry.

Також замовники обирали Toyota Corolla (загалом 40 машин, з них по 10 у Управління державної охорони України та Служби зовнішньої розвідки України) і позашляхових Toyota Land Cruiser (зокрема, по 4 авто у ДБР і Управління держохорони, ще 2 — у Служби зовнішньої розвідки).

Хто придбав найбільше авто?

Міністерство внутрішніх справ

МВС і його підпорядковані структури посідають перше місце цього рейтингу. 748 машин на 369 млн грн придбала Національна поліція України. Це спеціалізовані автомобілі, оснащені додатковим обладнанням. Усі їх замовник купив за переговорною процедурою (для потреб оборони) в одного постачальника — ТОВ «Спец-Ком-Сервіс». Зокрема, придбали 310 Peugeot 301 (136 млн грн), 289 Renault Duster (144 млн грн) та 121 Renault Megane (67 млн грн).

Крім централізованої закупівлі, автівки придбали і деякі місцеві управління поліції: у Києві (Mitsubishi L200), а також Вінницькій (Ford Tourneo Custom) і Полтавській (Suzuki New SX4) областях. 

Державна прикордонна служба України купила 60 автомобілів на 39 млн грн. Це патрульні машини підвищеної прохідності з додатковим обладнанням. Зокрема придбали 40 Renault Duster та 20 Mitsubishi L200. 

 

Обласні служби автомобільних доріг Укравтодору

За нашими підрахунками, у 2020 році обласні САД придбали 44 авто на 36,3 млн грн. Серед них були як бюджетні Renault (Duster, Logan, Dokker) так і преміальні Toyota Land Cruiser, Toyota Highlander, Mazda CX 9 та Mitsubishi Pajero Sport.

 Після розголосу в ЗМІ про закупівлі люксових автомобілів обласними САД Укравтодор навіть засудив такі розтрати. Через це частину тендерів скасували:

  • у Харківській області на Hyundai SantaFe за 1,5 млн грн;
  • у Дніпропетровській на Toyota Land Cruiser за 1,7 млн грн;
  • у Сумській області на Volkswagen Touareg за 1,7 млн грн;
  • у Харківській області на дві Toyota RAV4 за 2,4 млн грн;
  • у Черкаській області на Toyota Camry за 1,4 млн грн. 

Однак навіть незважаючи на ці скасовані закупівлі, цьогоріч багато обласних САД поповнили свій автопарк новенькими авто преміум класу. 

Ці машини вирізняються своїми характеристиками. Деякі автомобілі мають хромоване оздоблення порогів чи шкіряний салон, кольоровий проекційний дисплей на лобове скло або акустичний підсилювач.

Служба зовнішньої розвідки України

У 2020 Служба зовнішньої розвідки придбала 44 автомобілі на 38,5 млн грн. Трохи більше половини з них (24) — машини марки Toyota: 

  • 11 Toyota Camry;
  • 10 Toyota Corolla;
  • 3 Toyota Land Cruiser. 

У жовтні Служба зовнішньої розвідки України придбала 3 Toyota Land Cruiser Prado: дві 4-літрові бензинові Toyota Land Cruiser Prado за 2,9 млн грн та одну 2,8-літрову дизельну Toyota Land Cruiser Prado за 1,5 млн грн. Окрім різноманітних зручностей для водія у машинах встановили сейф для зберігання документів та зброї в багажнику автомобіля. 

У жовтні для розвідки також придбали 4 Volkswagen T6 Caravelle SAKSONIA за 5,9 млн грн. І в цих автомобілях так само є кріплення для дитячих крісел: ISOFIX та Top Tether. А в грудні замовник купив Ford Transit Tourneo Titanium за 1,5 млн грн. За даними YouControl, тепер у власності Служби зовнішньої розвідки перебуває 165 автомобілів.

Управління державної охорони України 

Загалом замовник придбав 38 авто на суму 31,5 млн грн. Наприклад, у липні купили 11 Toyota Proace Verso на 10,7 млн грн, у жовні — 4 Toyota Land Cruiser Prado за 5,2 млн грн, а в листопаді — 3 Mitsubishi Pajero Sport. Усі автомобілі додатково обладнали проблисковими маячками та сигнальними гучномовними пристроями. Тепер у власності управління перебуває 128 машин. 

Департамент господарського забезпечення Служби безпеки України

Усього цей департамент СБУ за 2020 рік придбав 33 авто на 23,5 млн грн. Майже всі з них — це Hyundai Tucson. 32 такі машини купили у жовтні за 22,6 млн грн. На кожен автомобіль встановлено сигнально-гучномовний пристрій та спеціальний світловий сигнал (маячок) синього кольору. Того ж місяця замовник розпочав закупівлю грузового Renault Master за 899 тис. грн. 

Державне бюро розслідувань: 9 авто на 10,3 млн грн

У листопаді ДБР придбало 6 Toyota Land Cruiser Prado 150. Першу закупівлю на 2 автівки розпочали 13 листопада, а вже за тиждень вирішили взяти ще 4 такі машини. На цьому у ДБР не зупинилися — у кінці місяця оголосили тендери на Toyota Land Cruiser 200 за 1,8 млн грн, а також Peugeot 3008 та Peugeot 508 за 2,2 млн грн. Усі машини мають проблискові маячки й гучномовці. Згідно з даними YouControl, на 23  грудня у власності Державного бюро розслідувань перебували 74 автомобілі. 

Автобаза Управління справами Апарату Верховної Ради України

У жовтні Автобаза придбала 14 Toyota Camry за 12,5 млн грн. У них облаштована аудіосистема з кольоровим багатофункціональним сенсорним 7-дюймовий дисплеєм та шістьома динаміками, а також кріплення дитячого крісла ISOFIX у крайніх сидіннях 2-го ряду.

Хто ще цьогоріч збагатився на дорогі автомобілі?

Не лише органи виконавчої влади вищої ланки купують преміальні авто у максимальній комплектації. 

Наприклад, КНП КОР “Київський обласний онкологічний диспансер” придбав Ford Tourneo Custom у комплектації “Titanium” за 1,4 млн грн. Автомобіль має 2-х літровий дизельний двигун, 6-ти ступеневу автоматичну коробку передач, 2 кондиціонери (салону та кабіни водія), камеру заднього огляду і білу шкіряну оббивку сидінь. Сидіння 2-го ряду можна встановлювати як за напрямком руху автомобіля, так і навпаки — для облаштування простору для нарад. Магнітола в машині, окрім інших функцій, має дистанційне керування на кермі та 10 динаміків. 

КП Київської обласної ради “Обласне психіатрично-наркологічне медичне об’єднання” також купило Ford Tourneo Custom — уже за 1,3 млн грн. Комплектація подібна до попередньої, однак авто має механічну коробку передач і тканеву оббивку сидінь. 

Дніпропетровський фаховий коледж спорту Дніпропетровської обласної ради купив Citroen SpaceTourer Business Lounge L3 зі шкіряним салоном за 1,4 млн грн. 

А ось Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ вирішив придбати два Ford Transit Tourneo Custom по 1,5 млн грн кожен. Поміж іншого ці автомобілі мають функцію “проведи мене додому” (затримка вимкнення світла), 8-дюймовий сенсорний екран-дисплей, 10 динаміків і систему голосового керування. 

Як бачимо, у 2020 році, незважаючи на пандемію COVID-19 і проблеми з забезпеченням лікарень киснем, а медиків — засобами індивідуального захисту, автопарк державних чиновників значно оновився. Цього року державні структури витратили на придбання легкових автомобілів понад 1,5 млрд грн. Крім бюджетних позашляховиків й інших машин, державні структури купили й чимало автомобілів преміум класу із багатою комплектацією. Водночас, на прикладі із обласними САД Укравтодору, ми бачимо, що громадський контроль і розголос закупівель можуть допомогти вберегти кошти від нераціональних витрат. Тож закликаємо вас долучатися до моніторингу! Крім цього, було б добре, щоб ефективність таких витрат відслідковували і самі державні структури та органи контролю, які б правильно розставляли пріоритети у ці складні часи. 

Джерело: dozorro.org