1 червня 2017 року розпочинається новий дистанційний курс освітнього проекту “Відкритий університет Майдану” – “Публічні контракти та громадський моніторинг”. Попередня реєстрація на курс вже відкрита для всіх охочих.

Зареєструватися можна за посиланням. 

В курсі розглянуть суспільну активність та увагу до державних/публічних контрактів, насамперед щодо закупівель та операцій з державним/комунальним майном.

У цій сфері громадський моніторинг (контроль) є якщо не гарантом, то принаймні запобіжником, щоб закупівлі:

  • стали справді ефективним інструментом задоволення реальних суспільних потреб (дороги без ям, сучасно обладнані лікарні та наукові інститути, добре забезпечена армія та поліція, незанедбана культура тощо).
  • стали постійним джерелом інформації для суспільства про те, на що спрямовуються суспільні ресурси, та наскільки ефективно вони витрачаються.
  • підвищили взаємну повагу і довіру між найнятим державним апаратом та його роботодавцем-суспільством (бізнес, громадські активісти, громадяни (у т.ч. ті самі працівники державного апарату).

Цей курс буде корисним для громадських діячів, громадських організацій та для кожного активного громадянина, хто переймається ефективністю витрачання бюджетних коштів і державного майна – тобто податків, сплачених громадянами.

Куди і як витрачають кошти громадян державні замовники? Чи ефективно? Як знайти та проаналізувати будь-яку закупівлю та інформацію, пов’язану з нею? На всі ці питання ви отримаєте відповіді у цьому курсі.Ви будете не лише знати методи та інструменти моніторингу, а й навчитесь ефективно користуватися ними, що значно полегшить роботу громадським організаціям, а пересічним громадянам дасть реальні можливості для того, щоб зрозуміти якість благ для кожного (наприклад: яким чином була відремонтована дорога, або які продукти харчування придбала школа чи дитячий садок).

Курс викладають провідні українські та міжнародні експерти та громадські діячі (зокрема, Ярослав Юрчишин (Transparency International), Олекса Шалайський («Наші гроші»), Олександр Стародубцев (Міністерство економічного розвитку і торгівлі України) та ін.).

Курс створено за підтримки Проекту ЄС «Гармонізація системи державних закупівель в Україні зі стандартами ЄС», проекту USAID, UK aid та Фонду Євразія “Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах”, Transparency International Україна, Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.