Корупція негативно впливає на все населення, однак жінки більше потерпають від її наслідків. Такі результати дослідження «Корупція очима жінок і чоловіків», проведеного Програмою розвитку ООН (ПРООН) в Україні.
Результати дослідження сьогодні обговорили заступниця Міністра соціальної політики Наталія Федорович, головна спеціалістка Апарату Урядової уповноваженої з ґендерної політики Надія Зосім, виконавчий директор Transparency International Ukraine Ярослав Юрчишин, журналістка та правозахисниця Лариса Денисенко, координаторка кампаній громадського руху «ЧЕСНО» Олександра Кузіва та ґендерна експертка ПРООН Ганна Герасименко.
«Наше дослідження демонструє, що жінки та чоловіки в Україні по-різному сприймають корупцію та відчувають на собі її наслідки. Через свою роль опікунів та нерівні владні відносини вдома, на робочому місці та в суспільстві жінки часто є більш вразливими до корупції. Дуже важливо, щоб українські антикорупційні програми та стратегії розроблялися з врахуванням їхніх поглядів та планів», – наголосила Заступниця директора ПРООН в Україні Блерта Чела.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(254) "Через свою роль опікунів та нерівні владні відносини вдома, на робочому місці та в суспільстві жінки часто є більш вразливими до корупції. " ["quote_author"]=> string(91) "Блерта Чела, заступниця директора ПРООН в Україні" }

Через свою роль опікунів та нерівні владні відносини вдома, на робочому місці та в суспільстві жінки часто є більш вразливими до корупції.

Блерта Чела, заступниця директора ПРООН в Україні

Згідно з опитуванням Transparency International «Барометр світової корупції», що стало основою для дослідження, в Україні корупція однаково негативно сприймається і жінками, і чоловіками. 58% жінок та 52% чоловіків називають корупцію серед найважливіших проблем країни.
«Хоча корупція має негативний вплив на все населення, дослідження доводять, що жінки більше потерпають від її негативних наслідків як на загальнодержавному, так і на побутовому рівні. Корупція посилює ґендерну нерівність, яка існує в суспільстві, зберігає бар’єри, що стримують доступ жінок до суспільних послуг, ресурсів та сфери прийняття рішень», – каже авторка дослідження, експертка Програми розвитку ООН Ганна Герасименко.
Дослідження показало, що негативні наслідки побутової корупції в більшій мірі відображаються на добробуті жінок. Це відбувається, зокрема, тому, що вони більше залежать від безперешкодного доступу до суспільних послуг.
До того ж, жінки, як правило, є більш вразливими до наслідків корупції через існуючі нерівні владні відносини між чоловіками та жінками. Такі корупційні бар’єри, як “скляна стеля” та існування чоловічих корпоративних мереж, обмежують доступ жінок до управлінських посад та сфери прийняття рішень. Так, лише 12,3% депутатів Верховної Ради України та 4 з 24 членів Кабінету Міністрів – жінки.
У дослідженні наголошено, що жінки частіше стикаються з вимаганням сексуальних послуг в якості хабаря та переважають серед потерпілих від торгівлі людьми, які постраждали від сексуальної експлуатації.
У рамках дослідження було також опитано представників антикорупційних об’єднань, які працюють в різних регіонах України. Більшість опитаних активістів підтримали необхідність врахування ґендерних нюансів при плануванні антикорупційних програм і стратегій. Це дозволить не лише підвищити ефективність боротьби з корупцією, а й врахувати інтереси як жінок, так і чоловіків.
Дослідження “Корупція очима жінок і чоловіків” проведено в рамках проекту “Прозорість і доброчесність публічного сектору”, який реалізовується Програмою розвитку ООН в Україні та фінансується Міністерством закордонних справ Данії.
 

Дослідження

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(144) "58% жінок та 52% чоловіків називають корупцію серед найважливіших проблем країни" ["quote_author"]=> string(50) "Барометр світової корупції" }

58% жінок та 52% чоловіків називають корупцію серед найважливіших проблем країни

Барометр світової корупції

Джерело: www.ua.undp.org