Заяви щодо зловживання Генеральною прокуратурою України своїми повноваженнями та допомоги ймовірному злочинцю у збереженні вкрадених активів демонструють той факт, що необхідно провести величезну роботу задля очищення цього важливого органу, якщо країна має на меті звільнитися від системної корупції та покласти край жахливій злочинності державних службовців та інших представників правлячої еліти.

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) наразі розслідує бездіяльність представників прокуратури у кримінальному провадженні щодо президента групи компаній Burisma Group Миколи Злочевського, яка призвела до втрати можливості повернути викрадені з України 23,5 млн доларів США.

Попри неспростовні докази, що вказують на вчинення кримінальних дій, Генеральна прокуратура нещодавно закрила всі провадження  проти Злочевського та його компанії. Наразі тільки НАБУ продовжує розслідувати[i] окремі епізоди цих справ.

«Конфіскація 23,5 млн доларів США із рахунків компаній Злочевського в Лондоні стала б першою історією успіху в Україні щодо повернення коштів, викрадених Януковичем та його поплічниками. Але замість того, щоб вчасно надати докази Британському Бюро по боротьбі з шахрайством, Генеральна прокуратура зробила все можливе, щоб цього не сталося», – каже Дар’я Каленюк, керівник Центру протидії корупції.

За «злиття» справи Злочевського в Україні ніхто не покараний, жодний прокурор чи слідчий не поніс кримінальної відповідальності. Ті, хто намагалися приховати «злив» кримінальної справи проти Злочевського, були звільнені з лав прокуратури тільки у 2016 році – після надзвичайного тиску громадськості та дипломатів.

За словами Ярослава Юрчишина, виконавчого директора Transparency International Україна, сьогодні Генеральна прокуратура є політичною організацією, а не правоохоронним органом.

Для того, щоб виправити цю ситуацію, TI Україна разом із ЦПК розробили наступні рекомендації:

  1. Генеральна прокуратура повинна:
    1. надати публічний і детальний звіт про причини та умови закриття кримінальних розслідувань проти Злочевського та компаній «Burisma Group»;
    2. скасувати постанову про закриття кримінального провадження за фактом незаконного збагачення Злочевського та забезпечити належне і об‘єктивне розслідування цього злочину;
  2. Україна та Велика Британія мають створити спільну слідчу групу та розслідувати дії Злочевського та «Burisma». Групу мають очолити закордонні правоохоронні органи.
  3. Парламент України має розглянути можливість прийняття законодавства, що започаткувало би процедуру відкритого конкурсного відбору на посаду Генерального прокурора, який має бути політично незаангажованим незалежним професіоналом.
  4. Міжнародні партнери мають поставити Україні умову: спочатку отримання відчутних результатів у розслідуванні політичної корупції і лише потім – надання фінансової технічної допомоги країні.

Контактні особи: Тата Пеклун [email protected] та Андрій Слюсар, [email protected].

Transparency International: Генеральна прокуратура України повинна протистояти політичному тиску

Примітки:

Існують вагомі підстави вважати, що близькі соратники діючого Президента України Петра Порошенка значною мірою допомагали Миколі Злочевському у закритті Генеральною прокуратурою кримінальних справ проти нього.

Так, 24 грудня 2016 року Миколу Злочевського сфотографували у віденському ресторані в компанії з Ігорем Кононенком, народним депутатом України, першим заступником голови фракції партії «Блок Петра Порошенка». Кононенко  публічно відомий як близький друг та партнер по бізнесу Президента. Після того, як Юрій Луценко звільнився з посади голови фракції та отримав посаду Генерального прокурора у травні 2016 року, Кононенко приєднався до команди Блоку Петра Порошенка. Президент призначив Юрія Луценка після внесення декількох поправок, що дозволи йому стати Генеральним прокурором, незважаючи на відсутність юридичної освіти.

Активісти неодноразово припускали, що, що Кононенко особисто керує роботою Департаменту ГПУ з розслідування особливо важливих справ. Саме цей Департамент займався розслідуванням справ щодо Злочевського та компаній «Burisma Group».

Ось як Генеральна прокуратура місяць за місяцем «зливала» справи Злочевського:

  1. У 2014-2015 рр. Генеральна прокуратура України, очолювана на той час Віталієм Яремою, сприяла Миколі Злочевському у розблокуванні 23,5 млн доларів США, арештованих у Великій Британії.

У квітні 2014 року Британським Бюро по боротьбі з шахрайством розпочато досудове розслідування щодо Миколи Злочевського за фактом відмивання коштів у сумі 35 млн. доларів США. У цій кримінальній справі на рахунках М. Злочевського британські правоохоронці заблокували 23,5 млн. доларів США, про що українській стороні стало відомо наприкінці липня 2014 року, коли в рамках міжнародної правової допомоги британські правоохоронці звернулися до Генеральної прокуратури Україні із запитом про надання інформації про Миколу Злочевського та пов’язані з ним компанії.[ii] 5 серпня 2014 року саме на підставі запиту та звіту[iii] заступника Генерального прокурора (на той час), Віталія Каська, Головним слідчим управлінням Генеральної прокуратури України було розпочато кримінальне провадження №42014000000000805[iv] щодо М.Злочевського за ч.3. ст. 368-2 та ч.3 ст.209 КК України – відмивання коштів в особливо великих розмірах.

23 вересня 2014 року, через два місяці від початку досудового розслідування, слідство на запит захисника М.Злочевського, який намагався скасувати арешт його коштів у Великій Британії, видало[v] першу довідку про “невизначений правовий статус та відсутність повідомлень Миколі Злочевському про підозру”.

25 вересня 2014 року британські правоохоронці отримали часткову відповідь[vi] на свій первинний запит до української сторони у другу чергу, вже після того, як захист Злочевського отримав документ про його невинуватість.

20 листопада 2014 року Віталій Касько, на той момент заступник Генерального прокурора, відповідальний за міжнародне співробітництво, у письмовій формі вдруге попередив керівництво ГПУ про необхідність надання британським правоохоронцям запитуваної інформації у стислі строки – «у зв’язку із запланованими на початок грудня поточного року судовими слуханнями у цій справі, зокрема щодо правомірності арешту у Великобританії активів М.Злочевського»[vii].

Попри це, 2 грудня 2014 року, за день до слухань у Кримінальному суді Лондону Генеральна прокуратура України видала на запит захисника М.Злочевського другу довідку[viii] про “невизначений правовий статус та відсутність повідомлень Миколі Злочевському про підозру”. Цим листом одразу скористалися захисники Злочевського під час судових слухань у Лондоні 3-5 грудня 2014 року[ix]. Результати цих слухань та аргументи обох сторін були взяті Лондонським судом за основу майбутнього рішення про розблокування арештованих коштів.

4 грудня 2014 року, через 5 місяців із початку розслідування, заступник Генерального прокурора України М.В. Герасимюк в порушення вимог закону та без поважних на те причин передає кримінальне провадження щодо М.Злочевського Міністерству внутрішніх справ.[x] Через це збір доказів для висунення підозри Миколі Злочевському припиняється на два тижні.

10 грудня 2014 року представники посольства Великої Британії в Україні поінформували[xi] ГПУ про факт оскарження Злочевським арешту грошей та «можливе прийняття британським судом рішення про розмороження цих активів через відсутність з боку України активних заходів з приводу розслідування зазначених кримінальних проваджень, зокрема, через відсутність підозри та запитів із проханням про арешт зазначених коштів».

25 грудня 2014 року на адресу ГПУ надходить лист[xii] від компетентних органів США про ризик ухвалення британським судом рішення про розблокування активів М.Злочевського через повільне розслідування справи Злочевського, що може поставити під сумнів усі санкції ЄС, Ліхтенштейну та Швейцарії щодо Януковича та його соратників.

29 грудня 2014 року ГПУ забирає кримінальне провадження у МВС та цього ж дня видає Злочевському повідомлення про підозру у незаконному збагаченні та відмиванні коштів. Вже наступного дня, 30 грудня 2016 року, столичний Печерський суд накладає арешт на вже заблоковані рішенням Лондонського суду 23,5 мільйонів доларів.[xiii] Однак, 21 січня 2015 р. Центральний кримінальний суд Лондона скасовує[xiv] арешт рахунків.

Утім, Центральний кримінальний суд Лондона не взяв до уваги інформації про підозру М.В. Злочевському та ухвалу Печерського суду через відсутність інформації про походження доказів, якими керувалися українські правоохоронні органи та суд. Рішення Лондонського суду містить висновки про відсутність додаткових доказів у справі за 8 місяців розслідування, достатніх для обґрунтованого рішення про арешт коштів. Відсутність таких доказів і є наслідком бездіяльності Генеральної прокуратури України, яка не досліджувала джерела походження арештованих 23,5 млн доларів на рахунках М.Злочевського. Британський суддя у постанові також звернув увагу на непослідовність позиції української прокуратури, яка з різницею у 27 днів видала Злочевському довідку про його чистоту перед законом, а потім вручила підозру.

  1. В рамках кримінального провадження про незаконне збагачення та відмивання коштів (No42014000000000805) українські правоохоронці розслідували сплату М.Злочевським податків в Україні, а не походження грошей, арештованих в Британії, а також «розмили» це кримінальне провадження іншими епізодами.

29 грудня 2014 року у цьому кримінальному провадженні М.Злочевському повідомлено про підозру у незаконному збагаченні в особливо великих розмірах та відмиванні коштів,[xv] однак ГПУ не передає цей епізод до суду, а продовжує слідство, яке за два роки перетворилося на розслідування про ухилення від сплати податків. В рамках досудового слідства українські слідчі мали встановити джерела та законність походження значних коштів на банківських рахунках українського високопосадовця, яким на той час був М.Злочевський.

Натомість, слідчі досліджують, як  М.Злочевський, перебуваючи на державній службі, платив в Україні податки [xvi]. Районна податкова інспекція проводить формальну перевірку і не встановлює податкової заборгованості [xvii].

На підставі цього 1 листопада 2016 року Генеральна прокуратура закриває [xviii] кримінальне провадження за підозрою М.Злочевського у незаконному збагаченні та відмиванні грошей «у зв’язку з відсутністю складу кримінального правопорушення».

Маніпулюючи фактами, ГПУ заявила [xix] що рішення лондонського суду також підтверджує відсутність доказів про порушення податкового законодавства Злочевським. В той час, як лондонський суд виявив не лише ймовірність ухилення від сплати податків, але й можливість незаконного походження 23,5 млн. американських доларів на рахунках компаній «Burisma» у Великій Британії.

ГПУ не перевіряла джерела [xx] походження 23,5 млн. американських доларів, які, як довів британський суд, згідно свідчень адвокатів Злочевського були отримані[xxi] із офшорних компаній пана Курченка, ключової особи фінансової та нафтової імперії часів режиму Януковича. Курченко, що перебував під дією санкції Європейського Союзу, наразі підозрюється ГПУ у створенні злочинного угрупування, шахрайстві, фіктивному підприємництві, незаконному збагаченні та зловживанні владою, що все разом завдало значних збитків у розмірі щонайменше 5 млрд гривень.

Водночас, призначений у 2016 році Президентом Порошенком Генеральний прокурор України Юрій Луценко, який до того керував президентською фракцією у Парламенті, не міг просто закрити кримінальне провадження, що тривало три роки і мало значний суспільний резонанс в Україні та за кордоном.

10 жовтня 2016 року офіс великих платників податків Державної фіскальної служби України проводить в ТОВ «Еско-Північ» з «Burisma Group» позапланову перевірку за 8 місяців 2016 року та встановлює порушення податкового законодавства.

На підставі результатів цієї перевірки, головному бухгалтеру ТОВ «Еско-Північ» Р.З. Володарській висунуто підозру в ухиленні від сплати податків в особливо великих розмірах – в рамках того ж кримінального провадження, де українські правоохоронці розслідували доходи М.Злочевського на державних посадах. Слідство встановило, що Володарська занизила податок на прибуток ТОВ «Еско-Північ» у сумі 33 099 840 грн. Компанія відшкодовує завдані збитки у повному обсязі ще під час досудового розслідування. Окрім нарахованих податків, ТОВ «Еско-Північ» сплачує штрафні санкції у сумі 16 549 920 грн,[xxii] адже відповідно до українського кримінального кодексу, людина, що вчинила податковий злочин, звільняється від кримінальної відповідальності у разі сплати податків та повного відшкодування завданих державі збитків.

1 листопада 2016 року, в день, коли ГПУ закриває кримінальне провадження за епізодом незаконного збагачення М.Злочевського, бухгалтер Володарська під час допиту повідомляє слідству про відшкодування всіх збитків та пише заяву про звільнення від кримінальної відповідальності. 17 листопада 2016 року Подільський районний суд Києва підтвердив факт повного відшкодування збитків та звільнив від кримінальної відповідальності головного бухгалтера ТОВ «Еско-Північ».[xxiii]

Важко прослідкувати логіку у діях українських слідчих, які в 2016 році приєднали епізод про несплату податків до кримінального провадження про незаконне збагачення та відмивання коштів, імовірно скоєних М.Злочевським у 2010-2014 рр., а також характер зв’язків між бухгалтером ТОВ «Еско-Північ» та М.Злочевським у рішеннях суду в рамках даного кримінального провадження.

У той же час, із закриттям кримінального провадження проти Миколи Злочевського українські прокурори втратили можливість на подальшу конфіскацію арештованих активів Злочевського [xxiv] в Україні, а саме 2 земельні ділянки, 3 будинки та автомобіль марки Ролсс-Ройс Фантом.

  1. Із травня 2014 року ГПУ розпочала розслідування кримінального провадження №42014000000000375 щодо злочинної діяльності дочірніх компаній «Burisma» в Україні, а саме ТОВ «Еско-Північ», ТОВ «Парі», ТОВ «Перша українська нафто-газова компанія», що видобували та продавали газ в України на основі договорів про спільну діяльність із державною компанією «Укргазвидобування».

Слідство встановило, що дочірні компанії «Burisma» видобували та продавали газ в Україні за значно заниженими цінами для пов’язаних компаній, щоб знизити офіційний прибуток, які відповідно до умов договорів про спільну діяльність, мали ділити його із державною компанією. Чиновники державної компанії «Укргазвидобування» підозрювалися  у розкраданні державних коштів через такі схеми. Відповідно до інформації, розповсюдженої Генеральним прокурором Юрієм Луценком від 7 липня 2016 р., дочірні компанії «Burisma» були нібито втягнені у схеми уникнення від сплати податків. Луценко оцінив суму несплачених податків у розмірі 1 млрд гривень протягом 2014-2015 рр.

З серпня 2016 р. дане кримінальне провадження зосереджене лише на епізоді уникнення від сплати податків дочірніми компаніями «Burisma», а не на належному виконанні умов угод про спільну діяльність. Натомість, із жовтня 2016 року у судових ухвалах в рамках цієї справи змінюється фабула та зникають будь-які згадки про дочірні компанії «Burisma Group».[xxv]

Розслідування справи про ухилення від сплати податків замість розкрадання державних коштів дає зелене світло прокурорам закрити справу, як тільки «Burisma» сплачує до бюджету завдані збитки.

Список додатків:

  1. Лист Генеральної прокуратури України №07/2-33039-14 від 29 грудня 2016 року до народного депутата України В.В. Чумака за підписом заступника Генерального прокурора Ю.Столярчука
  2. Лист Генеральної прокуратури України №17/1/5-32844-14 від 12 березня 2015 року до народного депутата України С.А. Лещенка за підписом колишнього заступника Генерального прокурора О. Баганця // опублікований вперше 06 травня 2015 року у блозі народного депутата України Сергія Лещенка
  3. Лист на той час заступника генерального прокурора Віталія Каська колишньому заступнику Генерального прокурора О.Заліско від 20 листопада 2014 року // опублікований вперше 15 жовтня 2015 року у блозі народного депутата України Сергія Лещенка
  4. Рапорт на той час заступника генерального прокурора Віталія Каська до колишнього Генерального прокурора Віталія Яреми
  5. Ухвала Кримінального суду Лондона у справі №RSTO72014
  6. З відповіді Національного антикорупційного бюро України №041-204/20487 від 23.06.2016 на запит ГО «Центр протидії корупції»

Посилання:

[i]Кримінальне провадження №42015000000001142 щодо незаконної видачі дозволів  у 2010-2015 роках на користування надрами компаніям ТОВ «Парі», ТОВ «Еско-Північ», ТОВ «Перша українська газонафтова компанія», ТОВ «Алдеа-Україна», ЗАТ ВК «Укрнафтобуріння»,ТОВ «Кримтопенергосервіс», ТОВ «Газойлінвест», ТОВ «КомпаніяАзов-ойл», ТОВ «Надрагаз», ПАТ «Техноресурс» чиновниками Міністерства екології та природних ресурсів України з метою особистого збагачення та кримінальне провадження №42014000000000181 від 27.03.2014 року щодо розкрадання державних коштів на суму 49,380 млн гривень під час здійснення закупівель консультаційних послуг на впровадження технологій дистанційного зондування землі за часів перебування М.Злочевського на посаді міністра. Докінця 2015 року розслідування здійснювали слідчі Генеральної прокуратури України. На початку 2016 року справу забрало НАБУ, наразітриваютьслідчідії.6.З відповіді Національного антикорупційного бюро України №041-204/20487 від 23.06.2016 на запит ГО «Центр протидії корупції».).

[ii] ЗЛистанатойчасзаступникагенеральногопрокурораВіталіяКаськаколишньомузаступникугенерального прокурора О.Залісковід 20 листопада 2014 року // опублікованийвперше 15 жовтня 2015 року у блозі народного депутата УкраїниСергія Лещенка // http://blogs.pravda.com.ua/authors/leschenko/561ff0acc4633/

[iii] З рапорту на той час заступника генерального прокурора ВіталіяКаськаколишньому генеральному прокурору ВіталіюЯремі // опублікованийвперше 15 жовтня 2015 року у блозі народного депутата УкраїниСергія Лещенка // http://blogs.pravda.com.ua/authors/leschenko/561ff0acc4633/

[iv] З листа ГенеральноїпрокуратуриУкраїни №17/1/5-32844-14 від 12 березня 2015 року до народного депутата України С.А. Лещенка за підписомколишнього заступника Генерального прокурора О. Баганця // опублікованийвперше 06 травня 2015 року у блозі народного депутата УкраїниСергія Лещенка //   http://blogs.pravda.com.ua/authors/leschenko/5549e581cb3df/

[v] З листа ГенеральноїпрокуратуриУкраїни №17/1/5-32844-14 від 12 березня 2015 року до народного депутата України С.А. Лещенка за підписомколишнього заступника Генерального прокурора О. Баганця // опублікованийвперше 06 травня 2015 року у блозі народного депутата УкраїниСергія Лещенка //   http://blogs.pravda.com.ua/authors/leschenko/5549e581cb3df/

[vi] З рапорту на той час заступника генерального прокурора ВіталіяКаськаколишньому генеральному прокурору ВіталіюЯремі // опублікованийвперше 15 жовтня 2015 року у блозі народного депутата УкраїниСергія Лещенка // http://blogs.pravda.com.ua/authors/leschenko/561ff0acc4633/

[vii] З Листа на той час заступника генерального прокурора ВіталіяКаськаколишньому заступнику генерального прокурора О.Залісковід 20 листопада 2014 року // опублікованийвперше 15 жовтня 2015 року у блозі народного депутата УкраїниСергія Лещенка // http://blogs.pravda.com.ua/authors/leschenko/561ff0acc4633/

[viii] ДовідкаГенеральноїпрокуратуриУкраїни, видана 2 грудня 2014 р. Бойко П.А., адвокату МиколиЗлочевськогоВідповідь // опублікованавперше 15 жовтня 2015 року у блозі народного депутата УкраїниСергія Лещенка // http://blogs.pravda.com.ua/authors/leschenko/561ff0acc4633/

[ix]Ухвала Кримінального суду Лондона у справі №RSTO72014

[x] З листа ГенеральноїпрокуратуриУкраїни №17/1/5-32844-14 від 12 березня 2015 року до народного депутата України С.А. Лещенка за підписомколишнього заступника Генерального прокурора О. Баганця // опублікованийвперше 06 травня 2015 року у блозі народного депутата УкраїниСергія Лещенка //   http://blogs.pravda.com.ua/authors/leschenko/5549e581cb3df/

[xi] З рапорту на той час заступника генерального прокурора ВіталіяКаськаколишньому генеральному прокурору ВіталіюЯремі // опублікованийвперше 15 жовтня 2015 року у блозі народного депутата УкраїниСергія Лещенка // http://blogs.pravda.com.ua/authors/leschenko/561ff0acc4633/

[xii] З рапорту на той час заступника генерального прокурора ВіталіяКаськаколишньому генеральному прокурору ВіталіюЯремі // опублікованийвперше 15 жовтня 2015 року у блозі народного депутата УкраїниСергія Лещенка // http://blogs.pravda.com.ua/authors/leschenko/561ff0acc4633/

[xiii] З листа ГенеральноїпрокуратуриУкраїни №17/1/5-32844-14 від 12 березня 2015 року до народного депутата України С.А. Лещенка за підписомколишнього заступника Генерального прокурора О. Баганця // опублікованийвперше 06 травня 2015 року у блозі народного депутата УкраїниСергія Лещенка //   http://blogs.pravda.com.ua/authors/leschenko/5549e581cb3df/

[xiv]Ухвала Кримінального суду Лондона у справі №RSTO72014

[xv] З листа ГенеральноїпрокуратуриУкраїни №17/1/5-32844-14 від 12 березня 2015 року до народного депутата України С.А. Лещенка за підписомколишнього заступника Генерального прокурора О. Баганця // опублікованийвперше 06 травня 2015 року у блозі народного депутата УкраїниСергія Лещенка //   http://blogs.pravda.com.ua/authors/leschenko/5549e581cb3df/

[xvi] З листаГенеральноїпрокуратуриУкраїни №07/2-33039-14 від 29 грудня 2016 року до народного депутата України В.В. Чумака за підписом  заступника Генерального прокурора Ю.Столярчука // https://drive.google.com/file/d/0B7_tuaxGF0VvX1ZVUVFEVUZYamc/view

[xvii] З листаГенеральноїпрокуратуриУкраїни №07/2-33039-14 від 29 грудня 2016 року до народного депутата України В.В. Чумака за підписом  заступника Генерального прокурора Ю.Столярчука // https://drive.google.com/file/d/0B7_tuaxGF0VvX1ZVUVFEVUZYamc/view

[xviii] Ухвала суду у кримінальній справі№42014000000000805 від 11.11.2016 //http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/62761052

[xix] З листаГенеральноїпрокуратуриУкраїни №07/2-33039-14 від 29 грудня 2016 року до народного депутата України В.В. Чумака за підписом  заступника Генерального прокурора Ю.Столярчука // https://drive.google.com/file/d/0B7_tuaxGF0VvX1ZVUVFEVUZYamc/view

[xx]п. 50-51 з ухвали Кримінального суду Лондона у справі №RSTO72014

[xxi]п. 6 з ухвали Кримінального суду Лондона у справі №RSTO72014

[xxii] З листаГенеральноїпрокуратуриУкраїни №07/2-33039-14 від 29 грудня 2016 року до народного депутата України В.В. Чумака за підписом  заступника Генерального прокурора Ю.Столярчука // https://drive.google.com/file/d/0B7_tuaxGF0VvX1ZVUVFEVUZYamc/view

[xxiii] З листаГенеральноїпрокуратуриУкраїни №07/2-33039-14 від 29 грудня 2016 року до народного депутата України В.В. Чумака за підписом  заступника Генерального прокурора Ю.Столярчука // https://drive.google.com/file/d/0B7_tuaxGF0VvX1ZVUVFEVUZYamc/view

[xxiv] Зухвалисудуусправі № Judgment from the criminal case №42014000000000805 // http://reyestr.court.gov.ua/Review/55416526

[xxv] Інформація доступна за результатами пошуку в кримінальному розслідуванні №42014000000000375

Скачати прес-реліз у форматі Word TI_antacUKraine_PGO_reform_needed_230117