1 квітня Верховна Рада підтримала законопроєкт № 7169. Він вносить зміни до закону про примусове вилучення власності росіян, який ухвалили 3 березня. Документ визначає порядок націоналізації майна, яке належить громадянам держави-окупанта та особам, які публічно заперечують російсько-українську війну.

Відтепер дія закону де-факто поширюється також на:

  • фізичних осіб – громадян рф;
  • осіб, які не є громадянами російської федерації, але мають з нею тісний зв’язок: проживають там чи ведуть у країні основну діяльність.

Також за рішенням РНБО до резидентів держави-агресора можуть прирівняти фізичних чи юридичних осіб, які публічно заперечують чи підтримують збройну агресію росії проти України або окупацію території України. Націоналізація майна загрожує і тим особам, які не зупинили економічну діяльність на території рф під час воєнного стану в Україні. При цьому не матиме значення їхнє громадянство, місце проживання, перебування чи здійснення основної діяльності.

Усе націоналізоване майно можуть спрямувати «в рахунок майбутньої репарації на користь України, яка зазнала агресії з боку Російської Федерації».

Раніше закон передбачав вилучення активів росії та юридичних осіб, що здійснюють діяльність на території України, але безпосередньо або через афілійованих осіб належать державі-окупанту та її резидентам.

Нагадаємо, що перелік активів для відчуження формує уряд та передає на розгляд РНБО. Далі майно конфіскують за Указом Президента. Його вартість власникам відшкодовувати не будуть.