21 грудня Верховна Рада голосуватиме за призначення нових членів Рахункової палати. Співбесіди з потенційними посадовцями відбулися на попередньому тижні. Вони показали, що рівень обізнаності кандидатів у роботі органу здебільшого вкрай низький, а сама процедура конкурсу містить суттєві недоліки. Transparency International Ukraine закликає депутатів скасувати поточний конкурс і перезапустити його після ухвалення законопроєктів щодо реформи Рахункової палати та розробки нової процедури відбору.

Наразі процедура конкурсу слабка та формальна. Зокрема вона не містить:

  • критеріїв та загалом методики для оцінки рівня підготовки кандидатів;
  • етапу тестування, який би дозволив відфільтрувати кандидатів з недостатнім рівнем знань;
  • оцінювання кандидатів щодо їх відповідності критеріям доброчесності та професійної етики.

Співбесіди показали, що кандидати переважно були слабко обізнані із  повноваженнями Рахункової палати та міжнародними стандартами аудиту, суттєво завищували свій рівень знання іноземної мови та подеколи відкрито демонстрували прихильність до депутатів-членів комісії.

Цього разу громадськість отримала можливість спостерігати за співбесідами. І ми побачили, що за чинною псевдоконкурсною процедурою неможливо обрати кваліфікованих, незалежних та доброчесних членів Рахункової палати. 

Рахункова палата — ключовий орган контролю ефективності використання державних коштів. Якісної ефективної роботи від неї очікують не лише українці: у Євросоюзі вказують на необхідність посилити незалежність органу, а посли країн G7 рекомендували не поспішати з новими призначеннями. 

У грудні розпочалася робота над оновленням законодавства Рахункової палати, до якої долучений і представник TI Ukraine. На засіданні відповідної робочої групи при Комітеті ВРУ з питань бюджету зокрема обговорювали й проблему недосконалості поточного конкурсу та необхідність провести новий.

Важливо передбачити конкурсний відбір на принципах прозорості, змагальності, об’єктивності та неупередженості, що дозволить відібрати професійних та доброчесних членів Рахункової палати. 

Ми закликаємо Верховну Раду України скасувати конкурс та оголосити новий уже після зміни законодавства щодо Рахункової палати і затвердження нової конкурсної процедури.