Міжнародний валютний фонд повинен забезпечити прозорість програм екстреної допомоги, пов’язаної з новим коронавірусом, та включити до них антикорупційні заходи. Завдяки цьому мільярди доларів, які зараз надходять десяткам країн, будуть спрямовані на допомогу найбільш вразливим групам населення. Про це йдеться у листі Виконавчій раді МВФ від Transparency International, Human Rights Watch і Global Witness.

«Внаслідок нагальної потреби підтримати держави в боротьбі з пандемією прозорість та підзвітність урядових витрат стає критично важливою, — сказала Делія Феррейра Рубіо, Голова правління Transparency International. — Через кризу МВФ мусить надавати кошти якомога швидше, але при цьому не варто забувати про зобов’язання запобігати корупції. Масштаб кризової ситуації підвищує ризики й небезпеку розкрадання державних коштів, які мають бути спрямовані на порятунок життів та відновлення життєдіяльності».

Про термінову допомогу вже попросили понад 90 країн — найбільша кількість за 75-річну історію МВФ. На відміну від стандартних програм МВФ, термінова допомога зазвичай надсилається як одноразова виплата, і до неї не застосовується майже жодних умов чи контролю для забезпечення прозорості.

В останні роки МВФ почав приділяти більше уваги боротьбі з корупцією, адже, що стійким економікам потрібне належне врядування, інклюзивне зростання та надійні соціальні гарантії. У квітні 2018 року Фонд прийняв нові стандарти, у яких взяв на себе зобов’язання систематично враховувати корупційні ризики при нагляді та позичанні коштів.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(301) "Масштаб кризової ситуації підвищує ризики й небезпеку розкрадання державних коштів, які мають бути спрямовані на порятунок життів та відновлення життєдіяльності." ["quote_author"]=> string(98) "Делія Феррейра Рубіо, Голова правління Transparency International" }

Масштаб кризової ситуації підвищує ризики й небезпеку розкрадання державних коштів, які мають бути спрямовані на порятунок життів та відновлення життєдіяльності.

Делія Феррейра Рубіо, Голова правління Transparency International

«Обіцянка МВФ надати до трильйона доларів, щоб допомогти державам боротися з пандемією коронавірусу, може зіграти дуже суттєву роль у порятунку життів та захисті найбільш вразливих людей, — зазначила Сара Саадун, дослідниця з питань бізнесу та прав людини Human Rights Watch. — Коли йдеться про життя людей, критично важливо, щоб МВФ не відмовлявся від свого зобов’язання запобігати корупції, адже в такому випадку громадяни зможуть зобов’язати уряди звітувати про те, на що витрачені ці кошти».

Через різке зростання сум та швидкості витрачання коштів, а також недосконалості у функціонуванні механізмів контролю, великі гравці можуть скористатися кризою заради власної вигоди. Навіть на цьому ранньому етапі пандемії вже є десятки повідомлень у медіа про корупцію чи іншу кримінальну діяльність, що пов’язана з витратами на COVID-19.

Саймон Тейлор, засновник Global Witness, сказав: «Протягом останніх років ми спостерігали, як МВФ креативно використовує свій вплив, щоб сприяти втіленню антикорупційних реформ.  Пандемія підриває державні системи охорони здоров’я та економіку, тож цілком правильно, що МВФ приходить на допомогу. Але ми закликаємо керівництво Фонду переконатися, що для прискорення виплат вони не пожертвують базовою прозорістю та раціональними антикорупційними стандартами, яких мають дотримуватися держави, що отримують допомогу».

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(398) "Коли йдеться про життя людей, критично важливо, щоб МВФ не відмовлявся від свого зобов’язання запобігати корупції, адже в такому випадку громадяни зможуть зобов’язати уряди звітувати про те, на що витрачені ці кошти." ["quote_author"]=> string(120) "Сара Саадун, дослідниця з питань бізнесу та прав людини Human Rights Watch" }

Коли йдеться про життя людей, критично важливо, щоб МВФ не відмовлявся від свого зобов’язання запобігати корупції, адже в такому випадку громадяни зможуть зобов’язати уряди звітувати про те, на що витрачені ці кошти.

Сара Саадун, дослідниця з питань бізнесу та прав людини Human Rights Watch

Відтік публічних коштів через корупцію завжди шкодить здатності уряду забезпечувати адекватну охорону здоров’я, освіту та інші права. У часи кризи такий відтік може становити різницю між життям і смертю, належним харчуванням і голодом, житлом чи його відсутністю. Крім того, МВФ може систематично включати базові заходи для зменшення неналежного управління коштами і корупції, при цьому не зменшуючи швидкості та гнучкості реагування на запити під час кризи. Організації-підписанти запропонували такі чотири заходи:

  • Прозорість МВФ. Фонду слід якнайшвидше оприлюднювати всю інформацію, пов’язану з програмами допомоги, у себе на сайті та заявляти, що Фонд і надалі дотримується стандартів належного врядування як у публічних заявах, так і на приватних зустрічах із представниками урядів.
  • Прозорість та підзвітність публічних закупівель. Щоб зменшити такі ризики, як приховані угоди, завищення цін та змови в закупівлях, урядам слід надавати підтримку та взяти з них зобов’язання, як мінімум, (1) оприлюднювати всі договори про публічні закупівлі, (2) використовувати відкриті конкурентні торги та суворо обмежити використання термінових неконкурентних процедур закупівель, (3) оприлюднювати назви та інформацію про бенефіціарних власників компаній, які укладають угоди з урядом і (4) надати антимонопольним органам, якщо такі є, повноваження відстежувати умови на ринку у критично важливих сферах, щоб уникнути змов або штучного завищення цін.
  • Аудит з боку урядових та незалежних органів. Уряди повинні взяти на себе зобов’язання надавати всю інформацію про використання коштів, виділених на термінову допомогу, внутрішнім аудиторам і, щойно це буде можливо і доцільно, незалежним аудиторам. Такі критичні сфери як охорона здоров’я, публічні закупівлі, інфраструктура та соціальний захист повинні бути в пріоритеті.
  • Впровадження та зміцнення наявних стандартів у сфері боротьби з корупцією та відмиванням грошей. МВФ слід виявити та ліквідувати прогалини в таких стандартам, зокрема закликати держави Великої двадцятки та великі фінансові центри виправити такі недоліки.
array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(625) "Пандемія підриває державні системи охорони здоров’я та економіку, тож цілком правильно, що МВФ приходить на допомогу. Але ми закликаємо керівництво Фонду переконатися, що для прискорення виплат вони не пожертвують базовою прозорістю та раціональними антикорупційними стандартами, яких мають дотримуватися держави, що отримують допомогу." ["quote_author"]=> string(60) "Саймон Тейлор, засновник Global Witness" }

Пандемія підриває державні системи охорони здоров’я та економіку, тож цілком правильно, що МВФ приходить на допомогу. Але ми закликаємо керівництво Фонду переконатися, що для прискорення виплат вони не пожертвують базовою прозорістю та раціональними антикорупційними стандартами, яких мають дотримуватися держави, що отримують допомогу.

Саймон Тейлор, засновник Global Witness

Джерело: www.transparency.org