Чому інститут викривачів корупції ще поки не запрацював на повну? Експерти ACREC пропонують власні відповіді та рекомендації.

Минулого тижня Міждисциплінарний науково-освітній центр протидії корупції НаУКМА презентував свіже дослідження з ключовими рекомендаціями щодо перезапуску роботи НАЗК у сфері захисту викривачів. Що важливо, ці поради продовжують зауваження, які раніше надавали й експерти Transparency International Ukraine.

Аналітики ACREC пропонують новому керівництву НАЗК переглянути свій підхід зокрема до трактування Агентством законодавства про захист викривачів, наприклад щодо уникнення звуження визначення самого викривача. Також дослідники звернули увагу на фактори, які становлять загрозу анонімності, безпеці та ефективності роботи Єдиного порталу повідомлень викривачів. 

При цьому експерти нагадали, що Портал лише частково відповідає Керівним принципам щодо обробки персональних даних у межах процедури повідомлення про порушення в Європейському Союзі. Й окремо відзначається недостатня візуалізація для користувача того, що Єдиний портал є внутрішнім, а не регулярним каналом повідомлення про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень. 

Взагалі в майбутньому НАЗК необхідно провести комплексну комунікаційну кампанію заради популяризації Порталу серед потенційних викривачів та інформування про його можливості антикорупційних уповноважених.

«Полісі-бриф від наших партнерів ACREC фактично є дорожньою картою заходів, які НАЗК може вжити для посилення захисту викривачів корупції. Вони включають не тільки навчання користуванням Єдиного порталу повідомлень, а і удосконалення його та відповідних розʼяснень НАЗК. Адже напрям Агентства щодо роботи з викривачами важливий та потребує уваги», — зауважив юридичний радник TI Ukraine Олександр Калітенко.

Загалом експерти Transparency International Ukraine переконані, що тривала відсутність дій з боку Агентства може спричинити збільшення кількості випадків порушення прав викривачів, та й загалом такий стан речей може підірвати довіру суспільства до роботи інституту викривання. Тож ми сподіваємося, що новий Голова НАЗК Віктор Павлущик зможе приділити цьому увагу перед підʼєднанням нових державних органів до Порталу.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(632) "Полісі-бриф від наших партнерів ACREC фактично є дорожньою картою заходів, які НАЗК може вжити для посилення захисту викривачів корупції. Вони включають не тільки навчання користуванням Єдиного порталу повідомлень, а і удосконалення його та відповідних розʼяснень НАЗК. Адже напрям Агентства щодо роботи з викривачами важливий та потребує уваги" ["quote_author"]=> string(37) "Олександр Калітенко" }

Полісі-бриф від наших партнерів ACREC фактично є дорожньою картою заходів, які НАЗК може вжити для посилення захисту викривачів корупції. Вони включають не тільки навчання користуванням Єдиного порталу повідомлень, а і удосконалення його та відповідних розʼяснень НАЗК. Адже напрям Агентства щодо роботи з викривачами важливий та потребує уваги

Олександр Калітенко