В Україні запустили портал повідомлень викривачів про активи причетних до агресії рф проти України. Російські та білоруські олігархи, бізнесмени, чиновники та інші посадовці, які підтримують війну, можуть змінити свою позицію і навіть піти проти керівництва рф, якщо позбавити їх найціннішого — грошей, впливу, люксових авто, маєтків.

Зазвичай російська “еліта” зберігає свої статки у Великій Британії, Італії, Іспанії, США, Дубаї, інших країнах, але не в росії. Деякі іноземні держави вже заморозили гроші, вілли, яхти та інші активи мільярдерів та олігархів. Тепер і ви можете долучитися до арешту і конфіскації майна підсанкційних росіян, щоб посилити у майбутньому економічну відбудову України. Якщо ви маєте інформацію про майно за кордоном, яка не з’являлася у медіа та невідома широкому загалу, повідомте про це на Порталі.

Активами можуть бути:

  • майно (нерухомість, транспорт), майнові права (на інтелектуальну власність);
  • гроші, наприклад, готівка, електронні, кошти, розміщені на банківських рахунках, активи у дорогоцінних (банківських) металах тощо; 
  • криптовалюти, цінні папери (акції, інвестиційні сертифікати, векселі, опціонні сертифікати тощо);
  • корпоративні права, об’єкти права інтелектуальної власності (патенти, авторські права тощо);
  • права на використання надр чи інших природних ресурсів; 
  • інші активи осіб, які фінансово та інформаційно підтримують війну в Україні.

Інформацію можна надати анонімно, але в такому випадку ви не отримаєте винагороду, якщо її передбачає законодавство країни, де знаходяться активи. У США винагорода становить 10-30% від суми грошових санкцій, накладених на олігарха чи чиновника.

Якщо вас турбує питання безпеки і загроза переслідування, під час надання даних не використовуйте робочий чи домашній Інтернет, скористайтеся мережею Wi-Fi у публічному місці або мобільним Інтернетом, використовуйте VPN, захищений Tor Browser або створіть “одноразовий” email з вигаданим ім’ям. 

Портал запустили Офіс Генерального прокурора, Національне агентство з питань запобігання корупції, МЗС, Служба безпеки України, Національне антикорупційне бюро України, Національна поліція та Держфінмоніторинг. Український Task Force взаємодіє зі США та Європейським Союзом для обміну даними.