Для сервісних центрів МВС придбають послуги й обладнання, щоб запобігаи корупції на іспитах з водіння. Частину договорів уже підписали, по інших — оголосили тендери. Про це повідомляє проєкт DOZORRO TI Ukraine.

Оновлення для складання теорії на іспитах з водіння коштуватимуть щонайменше 22,4 млн грн

Головний сервісний центр МВС уклав договір на доопрацювання підсистеми, яка ідентифікує людей під час складання теоретичних іспитів для отримання водійських посвідчень. Послуги ТОВ «‎Д.І.О.-Трейдер Інтернаціонал» оцінили у 3,9 млн грн. 

Ця сума, зокрема, передбачає, що розробник внесе зміни в уже наявну програму. Вони дозволять контролювати той факт, що теоретичний іспит складає саме та особа, яка планує отримати посвідчення.

Наприклад, камера комп’ютера фотографуватиме людину п’ять разів: 

  1. у момент підтвердження, що саме ця особа знаходиться на місці для прийому іспиту;
  2. під час внесення першої відповіді;
  3. під час внесення відповіді на п’яте запитання;
  4. під час внесення відповіді на десяте запитання;
  5. під час завершення іспиту (внесені відповіді на останнє запитання).

Зроблені знімки система порівнюватиме між собою — щоб на різних етапах не було підставних осіб, а також — із фотографією, яку людина робила для отримання посвідчення водія. Крім того, якщо система не відповідатиме, екзамен не розпочнеться. Фото будуть зберігати упродовж 35 днів.

Це оновлення розроблятимуть у три етапи:

  1. Механізм перенесення фотографій з хмарного сховища в базу даних єдиної системи — за 1,2 млн грн;
  2. Механізм передачі фото з екзаменаційного класу до бази даних системи Державтоінспекції — за 974,8 тис. грн;
  3. Механізм обміну даними між системою Державтоінспекції та програмним забезпеченням, яке ідентифікуватиме особу за фото — за 1,8 млн грн.

Термін виконання замовлення — до 20 жовтня 2023 року. 

Додамо, що «‎Д.І.О.-Трейдер Інтернаціонал» фактично є розробником системи (з 2011-го) та з 2016 року отримала від Головного сервісного центру МВС замовлень із консультування, супроводження та її техпідтримки на понад 100 млн грн. Один з власників «‎Д.І.О.-Трейдер Інтернаціонал» Олег Єржов є членом громадської ради при МВС.

Імовірно, під потреби цієї розробки сервісний центр МВС замовив у ТОВ «Айті-Солюшнс» 10 серверів і систему зберігання даних за 16 млн грн. Ця сама компанія модернізувала систему фіксації порушень на дорозі для МВС за понад 100 млн грн. 

Крім того, замовляють окремо і розробку програмного забезпечення, яке фотографуватиме осіб під час іспиту. Такі послуги ТОВ «‎Оллі Транс» оцінило у 2,5 млн грн. 

Вартість оновлення практики на іспитах з водіння — приблизно 11,4 млн грн

Оновлення торкнуться не тільки теорії, але й практичної частини іспитів. Головний сервісний центр МВС оголосив ще й тендер на розробку ПЗ системи обліку записів процесу складання практичного іспиту — з очікуваною вартістю 3 млн грн. 

Техзавдання передбачає, що автомобілі для іспитів обладнають планшетами на Android, а також чотирма камерами. Дві з них зніматимуть назовні: дорогу попереду і позаду, — а ще дві в середину салону: попереду та зі стелі. Перед стартом екзаменатор вибиратиме у додатку ім’я особи, яка його складає, й натискатиме кнопку про початок іспиту, а після — про завершення.

закупівлі головного сервісного центру МВС на іспитах з водіння

Такі планшети матимуть доступ до інтернету й одразу передаватимуть зняті відео на сервери — із даними про маршрут поїздки та швидкість руху. Якщо зв’язок із мережею перерветься під час іспиту, пристрій подаватиме безперервний звуковий сигнал, але запис не припинятиме. Також у документах передбачили ймовірність того, що записуватиметься і звук у салоні.

Для реалізації цього задуму також оголосили тендер на 150 комплектів із камерами для відеореєстраторів. Очікувана вартість — 8,4 млн грн. 

На сьогодні, ГСЦ МВС оголосив торгів на 11,4 млн грн і підписав договорів на 22,4 млн грн. Усі вони стосуються реалізації оновлень в інформсистемі МВС. Вочевидь, це не остаточна сума, бо як мінімум ще не оголошено про закупівлю планшетів, про які згадується в техзавданні.

Нагадаємо, що подібним оновленням передував запуск пілотного проєкту прозорих іспитів у Львівській, Одеській, Вінницькій та Київській областях. Класи для теоретичних іспитів сервісних центрів МВС у цих регіонах планували обладнати камерами та мікрофонами — так, щоби зникли «сліпі зони». А в автомобілях категорії В для складання практичної частини камери мали встановити таким чином, щоби знімати руки і ноги кандидата й екзаменатора, а також поставили мікрофони для запису розмов у салоні.

Також у травні 2023-го міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко повідомив агентству «Інтерфакс-Україна‎», що до кінця року планується обладнати майже 150 автомобілів камерами 360 градусів, які зможуть показувати весь салон — щоб бачити учня, інструктора, планшет, можливі порушення і підказки.

До речі, з 1 серпня МВС оновило й доповнило екзаменаційний лист практичного іспиту. Тепер у ньому чітко визначили типові помилки та критерії для оцінювання здібностей кандидата на отримання водійського посвідчення. Та основна зміна — це те, що тепер майбутні водії мають необмежену кількість спроб для практичного іспиту. Раніше після трьох невдалих спроб кандидата відправляли на перенавчання.

Публікацію підготовлено за підтримки USAID / UK aid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах / TAPAS» 

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(250) "Для реалізації цього задуму також оголосили тендер на 150 комплектів із камерами для відеореєстраторів. Очікувана вартість — 8,4 млн грн. " ["quote_author"]=> string(0) "" }

Для реалізації цього задуму також оголосили тендер на 150 комплектів із камерами для відеореєстраторів. Очікувана вартість — 8,4 млн грн.