18 грудня КП «‎Київський метрополітен» опублікував договір на обстеження та визначення технічного стану перегінного тунелю метро між станціями «‎Деміївська» та «‎Либідська». Вартість послуг оцінили у 733,6 тис. грн, термін виконання — до 1 березня 2024-го. Розробку напряму замовили ДП «Державний науково-дослідний інститут будівельних конструкцій». Підписання договору без тендера пояснили тим, що розрахунки треба провести у стислі терміни, а їхня нагальність зумовлена безпекою роботи транспорту.

За ці кошти держпідприємство «‎ДНДІБК» має:

  • ознайомитися з об’єктом і наявною документацією;
  • скласти дефектні відомості;
  • визначити міцність і ступінь карбонізації бетону оправи і тунелю;
  • визначити глибину корозії арматури;
  • провести вібродинамічні дослідження оправи тунелів під час руху потягів та без нього;
  • надати рекомендації щодо зниження вібраційного впливу та подальшої експлуатації;
  • виконати математичні розрахунки;
  • оформити відповідний звіт із висновком.

До того ж, у жовтні цього року метрополітен замовив ТОВ «Укртехекспертиза» техобстеження мосту станції «Лівобережна» — за 180 тис. грн. А у 2022-му такі ж розрахунки замовляли для естакади мосту-метро через Дніпро Сирецько-Печерської лінії та Святошинсько-Броварської лінії. Виконавцям ДП «‎Науково-дослідний інститут будівельного виробництва» та ТОВ «‎Компанія Промексперт» заплатили 2 млн грн та 810 тис. грн відповідно.

Нагадаємо, вдень 8-го грудня Київський метрополітен припинив рух поїздів між станціями «Деміївська» та «Теремки» через необхідність термінового ремонту тунелю. У найгіршому стані перебуває один із тунелів між «Деміївською» та «‎Либідською» — він наповнився водою й пішов тріщинами. Для розвантаження транспортної мережі 13 грудня запустили човниковий рух від «Теремків» до «Деміївської» з інтервалом 15-30 хвилин.

Як повідомляла КМДА, за попередніми розрахунками, відновлення тунелю може тривати до 6 місяців. Роботи проводитимуть на поверхні землі. Крім того, директор Департаменту транспортної інфраструктури КМДА Руслан Кандибор сказав, що зупинка руху потягів метро допомогла уникнути надзвичайної ситуації.

Пізніше медіа повідомили й про просідання ґрунту біля станції метро «Деміївська». У відповідь начальник КП «Київський метрополітен» Віктор Брагінський зазначив, що з моменту зупинки руху на цій ділянці просідання ґрунту ззовні фактично припинилось.

Окрім того, Суспільне, із посиланням на коментар голови постійної комісії Київради з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестиційної діяльності Андрія Вітренка у марафоні «‎Єдині новини», повідомило, що у Києві можуть частково закрити на ремонт червону гілку метрополітену, якщо експертиза підтвердить аварійний стан мосту Метро. При цьому, в КМДА заперечили таку інформацію й додали, що планується підсилення опор мосту наступного року і на роботу метрополітену це не вплине. «Червона» гілка метро працюватиме в штатному режимі. 

Також КП «Київський метрополітен» оголосив закупівлю на випробування несучих конструкцій естакади метропроїзду мосту-метро «зеленої» гілки.

Матеріал підготовлено за підтримки USAID / UK aid проєкту “Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах / TAPAS”.