19 червня відбулася презентація проєкту «Громадський моніторинг публічних закупівель під час війни та у повоєнний період», який за фінансової підтримки ЄС будуть впроваджувати Transparency International Ukraine та ГО «Платформа Громадський контроль» до листопада 2026 року.

Мета проєкту —  підвищити ефективність і прозорість державних закупівель та проєктів відбудови шляхом експертного аналізу та громадського контролю під час війни та післявоєнної відбудови.

У межах проєкту організації будуть:

  • аналізувати закупівельне законодавство, виявляти корупційні у ньому та  пропонувати вдосконалення;
  • розвивати та популяризувати аналітичний модуль публічних закупівель BI Prozorro;
  • моніторити закупівлі та проєкти відбудови на наявність порушень.

Крім цього, для посилення спроможності контролю суспільства на місцях, відбудеться конкурс на субгранти для регіональних громадських організацій. Орієнтовний початок відбору — осінь 2024 року.

«Проєкт був започаткований у 2023 році, зокрема зважаючи на те, наскільки важливі ефективні та прозорі закупівлі для оборони та відновлення країни. І залучення громадянського суспільства до основних політичних сфер дуже важливе для нас та уряду також» — зазначив Генрік Вітфельт, керівник відділу державного фінансування, підтримки бізнесу та соціальної політики Представництва ЄС в Україні.

«Найбільше досягнення Prozorro — це створення екосистеми, в якій громадянське суспільство в певний момент відіграло визначальну роль. І сьогодні воно є важливим елементом системи закупівель. Ми дякуємо європейським партнерам за підтримку розбудови громадських ініціатив» — відзначила Надія Бігун, заступниця міністра економіки.

У межах проєкту організації працюватимуть над тим, щоб допомогти посилити сферу публічних закупівель та виправити поточні слабкі місця. Тож після його презентації, відбулася дискусія про виклики у закупівлях.

Зокрема під час неї Надія Бігун та Валерій Шергін, очільник департаменту публічних закупівель Мінекономіки, розповіли про окремі напрями урядової стратегії реформи публічних закупівель та слабкі місця, які вона вирішує. 

Також обговорили найбільш критичні проблеми в публічних закупівлях, особливо будівельної сфери, разом із громадськими фахівцями. Серед них — завищення цін на будівельні матеріали, нестача учасників, низька якість проєктування та тендерної документації.

«Ми виходимо за межі виключно закупівель, адже вони не існують у вакуумі, і починаємо більше занурюватися в нюанси правил будівництва. Чимало недоліків виникає не на тендерах, а значно раніше, зокрема на етапі розробки проєктно-кошторисної документації. Мене тішить, що готовність дивитися ширше є і в наших колег з інших громадських організацій — це допоможе нам разом напрацювати якісні зміни та порекомендувати їх уряду» — переконаний Іван Лахтіонов, заступник виконавчого директора TI Ukraine з інноваційних проєктів.

Запис презентації проєкту та дискусії можна переглянути за посиланням.

Захід відбувся за фінансової підтримки Європейського Союзу.