16 листопада 2021 року Рада ухвалила у другому читанні та в цілому законопроєкт №3475 “Про адміністративну процедуру”. Він передбачає встановлення чітких правил комунікації між громадянами та органами влади під час отримання адміністративних послуг. Це важливо, адже дотримання таких вимог допомагає встановити законність дій органів, їх об’єктивність та справедливість.

Як було до? 

Щоб отримати необхідний дозвіл від держоргану (наприклад, для оформлення пенсії) громадянам необхідно було подати купу документів і пройти декілька бюрократичних етапів. Це провокувало людей давати хабарі, аби швидко отримати послугу.  

Що змінилося?

Відтепер органи публічної адміністрації будуть зобов’язані дотримуватись правил при прийнятті рішень щодо прав та обов’язків фізичних і юридичних осіб. Зокрема, законопроєктом “Про адміністративну процедуру” передбачені:

  • право особи бути вислуханою перед прийняттям негативного для неї адміністративного акта;
  • запровадження категорії “заінтересовані особи” в адміністративній процедурі та механізмів захисту прав та законних інтересів таких осіб;
  • особливості адміністративного провадження у справах з великою кількістю осіб;
  • обов’язок адміністративних органів обґрунтовувати свої акти та зазначати порядок їх оскарження;
  • простіші правила щодо “представництва” в адміністративному провадженні (зокрема, без нотаріально посвідченої довіреності представника);
  • правила щодо неупередженості посадових осіб адміністративних органів та порядку їхнього відводу/самовідводу;
  • правило про набрання чинності адміністративним актом з моменту доведення його до відома особи (осіб) і визначення порядку такого доведення;
  • правила відкликання (визнання недійсним) адміністративного акту та врегулювання примусового виконання адміністративних актів.

Утім, з прийняттям цього закону, реформування публічного адміністрування не завершується. Далі необхідно привести у відповідність до Закону численні підзаконні нормативно-правові акти, впровадити у підзаконних нормативно-правових актах та антикорупційних програмах органів публічної адміністрації аналіз та оцінку корупціогенних ризиків їх діяльності, розробити та забезпечити необхідні навчальні заходи тощо.

Більше про нововведення, які пропонує закон, читайте у нашому юридичному аналізі.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(281) "Відтепер органи публічної адміністрації будуть зобов'язані дотримуватись правил при прийнятті рішень щодо прав та обов'язків фізичних і юридичних осіб." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Відтепер органи публічної адміністрації будуть зобов'язані дотримуватись правил при прийнятті рішень щодо прав та обов'язків фізичних і юридичних осіб.