Вчора ввечері Національна поліція виявила саморобний вибуховий пристрій під дверима квартири матері активіста Віталія Шабуніна у Рівному.

Це не перший випадок імовірної загрози життю голови Центру протидії корупції та його близьким. Влітку цього року невідомі підпалили його будинок. Тоді Віталія та його дружини з дітьми в будинку не було, а батьки встигли вибігти з оселі.

“Обидва ці випадки свідчать про незахищеність громадських активістів. І підпал, і вибухівка — це вже не залякування чи погрози, а реальне посягання на життя. І те, що за останні 5 років жодного злочинця не було покарано чи навіть знайдено, підтверджує неспроможність чи небажання влади гарантувати безпеку активістам”, — пояснює виконавчий директор ТІ Україна Андрій Боровик.

В останні роки шалений тиск на громадянське суспільство помітно посилився – погрози, побиття і навіть вбивства. Водночас правоохоронні органи неохоче розслідують ці злочини, часто взагалі гальмуючи процес пошуку винних, тим самим їх заохочуючи. І тепер така небезпека чекає не лише на представників громадської спільноти, а й на їхні сім’ї, що вже має особливо загрозливий характер.

Ми закликаємо МВС та ОГП повернутися до належного виконання своїх обов’язків та забезпечити захист громадським активістам і українцям. 

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(286) "Обидва ці випадки свідчать про незахищеність громадських активістів. І підпал, і вибухівка — це вже не залякування чи погрози, а реальне посягання на життя." ["quote_author"]=> string(27) "Андрій Боровик" }

Обидва ці випадки свідчать про незахищеність громадських активістів. І підпал, і вибухівка — це вже не залякування чи погрози, а реальне посягання на життя.

Андрій Боровик