Transparency International Ukraine вітає завершення створення законодавчої бази для роботи Антикорупційного суду. Увага представництва міжнародної антикорупційної організації відтепер зосереджується на прозорості процесу формування Громадської ради міжнародних експертів та конкурсі з відбору суддів Вищого антикорупційного суду.

2 серпня 2018 року Президент України Петро Порошенко підписав Закон «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» у зв’язку з прийняттям Закону України «Про Вищий антикорупційний суд». Цим кроком усунуто всі законодавчі перешкоди для створення та ефективної роботи Антикорупційного суду. Зокрема, цей документ усуває недоліки Закону “Про Вищий антикорупційний суд” в частині, що стосується розгляду апеляцій. Відтак, всі апеляційні скарги у справах, що є підсудними ВАС, буде в майбутньому розглядати лише Антикорупційний суд. Навіть ті, що нині слухаються в судах загальної юрисдикції.

Transparency International Ukraine вітає цей крок. Попри тривалі гострі дискусії та суперечки між різними зацікавленими сторонами та інституціями кінцевий варіант Закону є таким, що відповідає інтересам українського суспільства.

Українське представництво глобальної антикорупційної мережі Transparency International відтепер зосереджує свою увагу на прозорості процесів, що стосуються безпосередньо формування ВАС. Ми будемо пильно стежити та інформувати суспільство про те, як йде відбір та призначення складу Громадської ради міжнародних експертів і конкурс з обрання суддів майбутнього Вищого антикорупційного суду. Закликаємо приєднатися до цього процесу інші громадські організації та журналістів. Досвід формування НАЗК, САП та НАБУ засвідчив, що питання кадрів та персоналій є визначальним на етапі становлення антикорупційних органів. І саме від професійності та доброчесності майбутніх суддів ВАС залежатиме, чи буде покарана топ-корупція в майбутньому.