У 11 млн грн оцінили організацію і трансляцію конкурсу Євробачення, яку глядачі цими вихідними переглядали у двох актах через технічний збій Дії під час голосування.

АТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України» уклала прямий договір на реалізацію Нацвідбору 26 січня — із ІП «‎1+1 Продакшн». Зробили так тому, що компанія перемогла на мистецькому конкурсі, який НСТУ провела у листопаді. Музичним продюсером проєкту визначили Дмитра Шурова (Pianoбой).

Більшість супутніх документів замовник опублікував 1 лютого. Згідно із частиною кошторису, з цих коштів запланували:

  • 505,8 тис. грн — розробка концепції телеверсії Національного відбору з урахуванням сценарію дій під час повітряної тривоги;
  • 541,6 тис. грн — режисерська концепція;
  • 747,2 тис. грн — технологічний опис виробництва, запису та доставки сигналу;
  • 227,2 тис. грн — сценарний план;
  • 75,7 тис. грн — сам сценарій проведення відбору;
  • 960 тис. грн — ескізи декорації сцени та їх 3D-модель, виготовлення декорацій, їхній монтаж і демонтаж;
  • 638,2 тис. грн — запис відеовізитівок учасників;
  • 720 тис. грн — створення фонових відео для екранів, а також візитівок фіналістів;
  • 245,2 тис. грн — монтажний план ефіру;
  • 72 тис. грн — ефірна графіка та музичне оформлення шоу;
  • 4,4 млн грн — запис концертної частини фіналу Нацвідбору (з сурдоперекладом та без нього);
  • 1,9 млн грн — ефірні копії Нацвідбору (відеозапис із сурдоперекладом та без нього).

Ми звернулися до «‎Суспільного» із запитом щодо більш детального кошторису організації та трансляції Нацвідбору, а також проведення мистецького конкурсу для визначення підрядника. Після отримання відповіді та коментарів ми опублікуємо пояснення.

Судячи з даних Єдиного вебпорталу використання публічних коштів, ІП «‎1+1 Продакшн» поки не отримало за договором жодної копійки. Документ не передбачає авансової оплати й розрахунок із підрядником буде тільки за фактично надані послуги.

Євробачення договір скрін

При цьому, роботу над підготовкою ефіру та супутніх медіапродуктів почали ще до офіційного підписання договору. Наприклад, один з учасників гурт Nazva, 15 січня публікував у своєму Instagram пост про те, що в цей день вони знімали візитівку для прямих ефірів. Але відповідно до умов договору, фактично він набирає чинності з 01.01.2024 року, ймовірно це повʼязано з узгодженням фінансування на початку року. Це не заборонено законодавством. Тим паче, що оплата надходитиме підряднику за актами приймання-передачі наданих послуг.

Роботи до договору Євробачення

Іноземне підприємство «‎1+1 Продакшн» має юридичну адресу у Києві, але власником найбільшої його частки (75%) є офшорна компанія Каддоа Лімітед (Саddоа Lімітеd), зареєстрована на Кіпрі. Решта часток належать працівникам каналу. До 2012 року включно найбільша частка, через низку офшорів, належала олігарху Ігорю Коломойському.

Нагадаємо, що трансляція Нацвідбору до Євробачення-2023 коштувала 10 млн грн. Організовувало її ТОВ «‎Старлайт продакшн», яке входить до групи StarLightMediа мільярдера Віктора Пінчука. Окрім цих 10 мільйонів, НСТУ витратило 3 млн грн на підготовку і супроводження номера переможців Нацвідбору на загальноєвропейських етапах — гурту Tvorchi. Ще 537 тис. грн коштувала організація поїздки на конкурс, який проходив минулого року в Ліверпулі, Великобританія. Окрім того, НСТУ сплатило 30,8 тисяч євро внеску Європейській мовній спілці — за участь представника країни у пісенному конкурсі. Це одна з обов’язкових умов участі.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(434) "Судячи з даних Єдиного вебпортал використання публічних коштів, ІП «‎1+1 Продакшн» поки не отримало за договором жодної копійки. Документ не передбачає авансової оплати й розрахунок із підрядником буде тільки за фактично надані послуги" ["quote_author"]=> string(0) "" }

Судячи з даних Єдиного вебпортал використання публічних коштів, ІП «‎1+1 Продакшн» поки не отримало за договором жодної копійки. Документ не передбачає авансової оплати й розрахунок із підрядником буде тільки за фактично надані послуги

Збій під час голосування та питання доцільності

Цього року, як і минулого, народне голосування за переможців Нацвідбору відбулося у Дії. Участь у ньому взяли майже 1,2 мільйона українців — на один мільйон більше, ніж торік. Про це повідомила у Facebook голова Наглядової ради НСТУ Світлана Остапа.

Але цього разу застосунок не витримав навантаження. Окрім збою в голосуванні, користувачі повідомляли про помилкове відображення чужих документів або відсутність доступу до своїх.

Через це голосування продовжили ще на добу, і фінал національного етапу конкурсу розтягнувся на два дні. Результати оголосили в неділю ввечері, 4 лютого. Переможницями стали alyona alyona & Jerry Heil із треком «Teresa & Maria».

переможиці Нацвідбору

Паралельно з такою активністю охочих проголосувати окремі користувачі у мережі просували думку про недоцільність участі України у європейському конкурсі під час війни. На захист цієї позиції посилалися якраз на закупівлю «‎Суспільного» за 11 млн грн, а також згадували приклад Румунії, яка цього року відмовилася від участі через фінансові труднощі. До прикладу, минулого року так само вирішили не брати участь у пісенному конкурсі Болгарія, Чорногорія та Північна Македонія — через значні для них фінансові витрати. Мова про вартість перельоту, тижневого проживання всієї команди та підготовку виступів.

«Зараз вартість закупівлі може викликати досить емоційну реакцію. Однак рішення про те, чи брати участь у Євробаченні, приймали не перед публікацією договору про закупівлю. Ці витрати заплановані у бюджеті. Україна бере участь в Євробаченні під час війни вже втретє. Ймовірно не просто так. Варто розуміти, що подібні заходи — це промоція країни для міжнародних партнерів і можливість ще раз нагадати про себе і попросити про допомогу. І мені дуже дивно, що Міністерство культури досі не вийшло з позицією-поясненням», — розмірковує заступник виконавчого директора TI Ukraine з інноваційних проєктів Іван Лахтіонов.     

Водночас варто зазначити, що під час трансляції проводили збір у фонд Сергія Притули — на групи обладнання для гуманітарного розмінування. Загалом, за словами організатора, глядачі задонатили 2,2 млн грн.

Публікацію підготовлено за підтримки USAID / UK aid проєкту “Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах / TAPAS” 

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(413) "Варто розуміти, що подібні заходи — це промоція країни для міжнародних партнерів і можливість ще раз нагадати про себе і попросити про допомогу. І мені дуже дивно, що Міністерство культури досі не вийшло з позицією-поясненням" ["quote_author"]=> string(27) "Іван Лахтіонов" }

Варто розуміти, що подібні заходи — це промоція країни для міжнародних партнерів і можливість ще раз нагадати про себе і попросити про допомогу. І мені дуже дивно, що Міністерство культури досі не вийшло з позицією-поясненням

Іван Лахтіонов