Трансперенсі Інтернешнл Україна презентувала результати дослідження «Функціонал 24 годин у Prozorro: чи вдалося врятувати учасника?». 

Якщо документи учасника не відповідають вимогам тендерної документації, замовник зобов’язаний відхилити його пропозицію. Таке рішення не лише законне, а й очікуване. Адже навіщо замовнику купувати товар з іншими характеристиками, ніж потрібно, чи укладати договір на будівництво з компанією, яка не має відповідної ліцензії?

Водночас, інколи учасники можуть ненароком припускатися помилок у тендерній пропозиції, які на якість товарів, робіт чи послуг не впливають. Наприклад, вони можуть зазначити не ту дату чи не те прізвище. Щоб не відхиляти пропозиції, які містять некритичні помилки, від 19 квітня у 2020 року замовники зобов’язані надавати учасникам 24 години на усунення недоліків у документах на:

  • підтвердження права підпису;
  • відповідність кваліфікаційним критеріям.

Аналітики DOZORRO дослідили 30 293 випадки надання учасникам 24 годин на виправлення невідповідностей у закупівлях, які оголосили з квітня 2020 року по квітень 2021.

Функціонал 24 годин дозволив заощадити щонайменше 2,25 млрд грн. Згідно з опитуванням DOZORRO, більшість замовників й учасників (80 % і 78 % відповідно) або дуже задоволені, або переважно задоволені цим інструментом.

Замовники висунули вимоги виправити недоліки у 15% лотів, яких оголосили у досліджуваний період. У 46% таких випадків учасники, які отримали вимогу, виграли та отримали договір — закупівельникам не треба було відхиляти більш вигідну пропозицію і переходити до розгляду наступної, дорожчої.

Найбільше і за сумою, і за кількістю замовники надають 24 години на виправлення помилок у закупівлях будівельних робіт. Зокрема це пов’язано з тим, що частіше подібні випадки трапляються в лотах із вищою очікуваною вартістю.

Замовники значно частіше виявляють недоліки в документах на підтвердження кваліфікаційних критеріїв, ніж у документах на підтвердження права підпису (90% згадок проти 9 %). А там, де помилки виправляти не можна, вони найчастіше зустрічаються в:

  • довідках у довільній формі; 
  • інформації про технічні, якісні та кількісні характеристики; 
  • сертифікатах і паспортах для підтвердження якості. 

З огляду на ефективність інструменту, аналітики DOZORRO рекомендують розширити перелік документів, у яких можна усувати недоліки протягом 24 годин. Таку позицію, згідно з опитуванням фахівців, переважно підтримують і замовники, і бізнес. При цьому, перелік важливо формувати виважено.

А от щодо того, чи потрібно зменшувати або навпаки, збільшувати час на виправлення помилок, думки учасників розділилися. Компромісом могло б стати збільшення строку 24 години до одного робочого дня і надання дозволу учасникам з власної ініціативи раніше припиняти його перебіг, якщо вони вже завантажили оновлені документи.