28 серпня слідчий суддя Олександр Воронько обрав запобіжний захід підозрюваному в незаконному збагаченні Павлу Кириленку — застава в 30 млн грн.

Крім цього, голова АМКУ протягом наступних двох місяців буде зобов’язаний:

  • прибувати за вимогою до прокурора, суду;
  • повідомляти про зміну місця проживання;
  • носити електронний засіб контролю;
  • здати закордонний паспорт;
  • не відлучатись з Києва;
  • утримуватися від спілкування зі свідками.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(500) "Голова АМКУ протягом наступних двох місяців буде зобов’язаний прибувати за вимогою до прокурора, суду; повідомляти про зміну місця проживання; носити електронний засіб контролю; здати закордонний паспорт; не відлучатись з Києва; утримуватися від спілкування зі свідками." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Голова АМКУ протягом наступних двох місяців буде зобов’язаний прибувати за вимогою до прокурора, суду; повідомляти про зміну місця проживання; носити електронний засіб контролю; здати закордонний паспорт; не відлучатись з Києва; утримуватися від спілкування зі свідками.

Що відбувалося на засіданні 28 серпня?

Це було перше засідання з обрання запобіжки голові АМКУ, трансляцію якого дозволив суд.  

Власне, саме сьогодні свої коментарі нарешті почала давати сторона захисту. Від початку адвокат запевнив, що склад злочину у діях Кириленка відсутній. Мовляв, він не надав тещі, на яку оформлювалося майно, жодних доручень на придбання, а купували його за законні заощадження родини тещі. Сам же висновок щодо вартості майна захист назвав необґрунтованим. Водночас те, що дружина Кириленка брала участь у придбанні майна з оформленням на своїх батьків, сторона захисту вважає типовою практикою «допомоги батькам».

Прокурорка просила зупинити захисника, тому що той нібито затягував засідання, однак суддя встав на сторону адвоката. Останній також заявив, Кириленко не може переховуватися від слідства, бо його життя перебуває в небезпеці, на нього здійснювалися замахи, а фінансовий стан в нього всього 3 млн грн.

Далі допитали свідка Олександра Матієнка — батька дружини Кириленка. За його словами, все купили за гроші, зароблені ним та його дружиною. Мовляв, він не хотів, щоб зароблені за роки гроші просто лежали — тільки на торгівлі малиною Матієнко заробив $300 тис. Тож гроші інвестували у 4 квартири та 4 паркомісця в Ужгороді. Згодом Матієнки придбали ще й квартиру в Києві. 

Всього у Матієнків десь 10 квартир, крім того, він постійно купував машини та придбав житловий будинок. Власне, купівлю тієї самої квартир в ЖК «Оболонь Плаза» він пояснив бажанням почекати підвищення цін на нерухомість, щоб потім продати. 

Хоча прокурор просив суд взяти Кириленка під варту з заставою 120 млн грн, адвокат вважає, що запобіжку треба, по-перше, пом’якшити, а по-друге — зменшити заставу до суми в межах від 20 до 80 прожиткових мінімумів, тобто від 60 до 242 тис. грн.

А взагалі гроші на все, заробили сам Матієнко та його дружина, а все, бо «не имей сто рублей, а имей сто друзей». В 91 році у Матієнка залишився спадок, а ще вони з друзями мали бізнес — автобуси та таксі, та й до того ж він займався торгівлею та мав з обмінників, тобто заробляв на стрибках курсу валюти. Зрештою Матієнко не захотів, щоб гроші просто “лежали”, тому вони з сім’єю дізналися про новобуд в Ужгороді та купили 4 квартири та 4 паркомісця. 

Згадав Матієнко і Георгія Шабаєва, журналіста «Схем», який і написав про всю цю нерухомість – мовляв, він «все оце почав», а сам не захотів з ними зустрітися.

Цікаво, що на початку допиту Матієнко попросив говорити російською. Суддя дозволив перехід на іншу мову, але адвокат сприйняв це і щодо себе, тож ставив запитання російською, тоді як прокурорка проводила допит українською. До слова, Матієнко під час спілкування звертався до неї «дєвушка», але суддя на це уваги не звернув.

Зрештою прокурорка попросила застосувати щодо Кириленка тримання під вартою із заставою 40 тис. прожиткових мінімумів, а саме 121,12 млн грн. 

І хоч Кириленко не брав участь у купівлі всього перерахованого під час засідання майна, цим займалася його дружина, про що вони мали багато розмов. Ба більше — саме Кириленко визначав, коли дружина може користуватися автом, яке придбали за кошти сім’ї Кириленка. 

Таким чином Кириленку інкримінується набуття активів на 62 млн грн (що на 56 млн більше, ніж дозволено законом). При цьому прокурорка згадала, що, за прикладом нардепа Дмитрука, Кириленко так само може легко залишити територію України. Також прокурорка переконана, що голова АМКУ може здійснити вплив на свідка та згадала про консультації з суддею Бортницькою щодо знищення доказів. 

Захисник же вважає, що клопотання про тримання під вартою — це тиск на Кириленка, щоб він допомагав слідству, тому просить відмовити в цьому клопотанні. Сам же Кириленко заявив, що переховуватися на тимчасово окупованій території він не може, та нагадав, що не має майна в Криму. Хоча про імовірність виїхати за межі України не згадав.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(402) "Кириленку інкримінується набуття активів на 62 млн грн (що на 56 млн більше, ніж дозволено законом). При цьому прокурорка згадала, що, за прикладом нардепа Дмитрука, Кириленко так само може легко залишити територію України." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Кириленку інкримінується набуття активів на 62 млн грн (що на 56 млн більше, ніж дозволено законом). При цьому прокурорка згадала, що, за прикладом нардепа Дмитрука, Кириленко так само може легко залишити територію України.