29 серпня 2024 року колегія суддів ВАКС у складі Сергія Мойсака, Тимура Хамзіна та Віри Михайленко задовольнила позов САП про конфіскацію активів Романа Потерлевича. Суд визнав майно необґрунтованим активом та ухвалив стягнути квартиру вартістю 1,9 млн грн — це житло мали надати захиснику України. 

В чому суть справи Потерлевича?

За версією слідства, влітку 2022 року керівник Вінницького ТЦК Роман Потерлевич без правових підстав безкоштовно отримав квартиру у Вінниці за її ринкової вартості у 1,2 млн грн. Це помешкання призначалося захиснику України, який на той час перебував на фронті, при цьому Потерлевич оформив квартиру на свого батька.

У тому ж Вінницькому ТЦК влітку 2023-го ДБР викрило масштабну схему з продажу перепусток за кордон. Працівники ТЦК отримували щонайменше $3 тис. хабаря від кожного військовозобов’язаного, який просив оформити відповідні документи. У листопаді того ж року центр комплектації замість Потерлевича очолив новий бойовий офіцер Сергій Марценюк.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(574) "За версією слідства, влітку 2022 року керівник Вінницького ТЦК Роман Потерлевич без правових підстав безкоштовно отримав квартиру у Вінниці за її ринкової вартості у 1,2 млн грн. Це помешкання призначалося захиснику України, який на той час перебував на фронті, при цьому Потерлевич оформив квартиру на свого батька." ["quote_author"]=> string(0) "" }

За версією слідства, влітку 2022 року керівник Вінницького ТЦК Роман Потерлевич без правових підстав безкоштовно отримав квартиру у Вінниці за її ринкової вартості у 1,2 млн грн. Це помешкання призначалося захиснику України, який на той час перебував на фронті, при цьому Потерлевич оформив квартиру на свого батька.

Як проходив розгляд справи?

У листопаді 2023 року САП подала позов про визнання отриманих активів необґрунтованими та стягнення їх у дохід держави. Позивач стверджує, що Роман Потерлевич через свого батька Миколу Потерлевича набув квартиру та розпоряджався нею. І взагалі можливість Потерлевича придбати таке житло викликала сумніви в прокурора, у тому числі з огляду на отримані ним і його дружиною доходи та їх майновий стан. За показаннями свідків, фактично сплата внесків не здійснювалася. На додачу, Роман Потерлевич отримав довіреність від свого батька на розпорядження квартирою та мав намір її продати. 

Зрештою 18 грудня 2023 року САП подала письмову заяву про збільшення позовних вимог та зміну підстави позову та просила вважати остаточну позовну заяву із ціною позову в 1,9 млн грн, оскільки це вартість квартири станом на 1 лютого 2023 року. Прокурор просив визнати квартиру необґрунтованим активом та стягнути її ринкову вартість в дохід держави. 

Сторона захисту просила відмовити у задоволенні позову. Представник відповідача стверджує, що квартиру придбав саме Микола Потерлевич за її повну вартість. Сам же Роман Потерлевич нібито не користувався цим майном, а  будь-які докази, які підтверджують протилежне, відсутні. Проте для суддів ВАКС ця аргументація виявилася непереконливою, і позов прокурора вони задовольнили.

Роман Потерлевич може подати апеляцію на це рішення. А повний текст ухвали буде опублікований 6 вересня 2024 року.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(610) "Позивач стверджує, що Роман Потерлевич через свого батька Миколу Потерлевича набув квартиру та опосередковано вчиняв активні дії з квартирою тотожні до розпорядження нею. І взагалі можливість Потерлевича придбати таке житло викликала сумніви в прокурора, у тому числі з огляду на отримані ним і його дружиною доходи, майновий стан." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Позивач стверджує, що Роман Потерлевич через свого батька Миколу Потерлевича набув квартиру та опосередковано вчиняв активні дії з квартирою тотожні до розпорядження нею. І взагалі можливість Потерлевича придбати таке житло викликала сумніви в прокурора, у тому числі з огляду на отримані ним і його дружиною доходи, майновий стан.