8 жовтня програма «Прозорі міста» Transparency International Ukraine представила індикатори майбутньої методології рейтингування міст за рівнем оприлюднення відкритих даних на зустрічі комунікаційної платформи Data+ та провела обговорення її проєкту з фахівцями у сфері відкритих даних.

До заходу долучилися експертка з відкритих даних Міністерства цифрової трансформації України Яніна Любива, керівниця напряму відкритих даних проєкту «Підтримка цифрової трансформації» Надія Конащук, більш як 50 представників міських рад і понад 10 незалежних експертів.

«Для нас дуже важливо розвивати відкриті дані в Україні, зокрема в розрізі територіальних громад. Завдяки експертизі Transparency International Ukraine та підтримці проєкту DTA сьогодні ми маємо можливість оцінити стан розвитку сфери на місцевому рівні. Кожен розпорядник має чітко розуміти, що в нього відбувається в межах реалізації політики відкритих даних, куди він рухається та які його можливості. Особливо це актуально під час дії воєнного стану», — зазначила експертка з відкритих даних Міністерства цифрової трансформації України Яніна Любива

Про важливість сфери відкритих даних говорила керівниця напрямку відкритих даних проєкту «Підтримка цифрової трансформації» Надія Конащук: «Рейтинг від програми «Прозорі міста» є бенчмарком в оцінюванні прозорості міст. Ми впевнені, що результати рейтингування будуть дуже потужними. Крім оцінювання, ми як проєкт готові співпрацювати з місцевим самоврядуванням, підтримувати проведення інформаційних аудитів, навчання для громад, розроблення цифрових сервісів на основі відкритих даних, аби посилити усю сферу під час дії воєнного стану».

Авторка методології Юлія Сисоєва розповіла про ключові зміни, які відбулися після обговорення з містами, де були представлені основні підходи до дослідження. Так, були вилучені індикатори, які оцінювали відповідність наборів даних рекомендаціям Міністерства цифрової трансформації. Також програма вирішила не апелювати до методики проведення інформаційного аудиту, яку Міністерство цифрової трансформації презентувало напередодні повномасштабного вторгнення, а перевіряти тільки наявність результатів аудиту.

Протягом зустрічі Юлія Сисоєва та Яніна Любива відповідали на запитання представників міст і експертів у сфері відкритих даних стосовно майбутнього дослідження та викликів, з якими стикаються розпорядники. Зокрема прояснили чимало важливих моментів: необхідність дотримуватися принципу «єдиного вікна»; важливість оприлюднення всіх наборів даних, передбачених законодавством; де розпорядники можуть отримати допомогу стосовно модерації наборів даних на Єдиному державному вебпорталі; як публікувати історичні дані наборів; відкриття містобудівних даних тощо.

Яніна Любива звернула увагу на те, що з початку повномасштабного вторгнення суттєвих змін до законодавства у сфері доступу до публічної інформації не прийнято. Принцип відкритості за замовчуванням залишається керівним зокрема для сфери відкритих даних. Відповідно, розпорядники у містах повинні публікувати усі набори, які передбачені законодавством. Інколи оприлюднити таку інформацію у формі відкритих даних без шкоди національній безпеці не можна в жодний спосіб. Тож якщо доведена і обґрунтована перевага шкоди над суспільним інтересом у разі публікації інформації, ОМС має оприлюднити результати «трискладового» тесту із наведенням чіткої аргументації щодо прийнятого рішення.

Водночас у ТІ Ukraine вважають, що майбутня Стратегія розвитку сфери відкритих даних України на 2025–2027 роки має допомогти врегулювати ці питання.

«Ми як програма спрямували свої пропозиції до міністерства щодо послаблення цього виклику. Йдеться про те, щоб Мінцифри у Стратегії розвитку відкритих даних визначила засадничі принципи прийняття рішень щодо закриття/не публікації інформації і сформулювала чіткі, детальні, публічні рекомендації для розпорядників, – зазначила керівниця програми «Прозорі міста» Олеся Коваль. – Це допоможе у пошуці балансу між прозорістю та безпекою з одного боку та дати чітку рамку для розпорядників – з другого».

«Прозорі міста» вдячні партнерам та учасникам обговорення за пропозиції та зауваження. Завдяки активному залученню всіх стейкхолдерів програма зможе створити якісний інструмент для оцінки стану публікації відкритих даних у містах, що дозволить розробити рекомендації для успішного розвитку сфери. 

Нагадаємо, що презентація методології запланована на листопад, а навесні програма представить результати першого пілотного дослідження Open Data Pulse.

 

Методологія підготовлена за підтримки Міністерства цифрової трансформації України та за сприяння проєкту «Підтримка цифрової трансформації», що фінансується USAID і UK Dev. Партнер у реалізації проєкту — Transparency International Ukraine.

Комунікаційна платформа Data+ створена Міністерством цифрової трансформації України за сприяння проєкту «Підтримка цифрової трансформації» за підтримки USAID і UK Dev. Партнер проєкту — Офіс ефективного регулювання BRDO.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(365) "Кожен розпорядник має чітко розуміти, що в нього відбувається в межах реалізації політики відкритих даних, куди він рухається та які його можливості. Особливо це актуально під час дії воєнного стану." ["quote_author"]=> string(23) "Яніна Любива" }

Кожен розпорядник має чітко розуміти, що в нього відбувається в межах реалізації політики відкритих даних, куди він рухається та які його можливості. Особливо це актуально під час дії воєнного стану.

Яніна Любива