У 2016 році усі публічні закупівлі в Україні почали проводити через електронну систему Prozorro. Завдяки цьому стали відкритими величезні масиви даних про тендери: інформація про умови, обсяги та ціни кожного з них, про всіх замовників та постачальників. 

З одного боку, це створило надзвичайно великі можливості для аналізу ефективності закупівель конкретних установ, виявлення корупції, а також удосконалення публічних закупівель у цілому. Необхідна інформація доступна для всіх у будь-який час та з будь-якого місця. З іншого боку, даних настільки багато, що їх важко структурувати й опрацьовувати вручну. 

Як знайти закупівлі з корупційними порушеннями, якщо тендерів мільйони? Як виявити чутливі до зловживань місця в сфері публічних закупівель? На ці питання неможливо дати відповідь без якісної аналітики. Тож майже одночасно із Prozorro був розроблений публічний модуль аналітики BI Prozorro (business intelligence tool).

BI Prozorro — безкоштовний інструмент, який створила команда громадської організації Transparency International Ukraine за підтримки Європейського банку реконструкції та розвитку та української компанії RBC Group на платформі Qlik Sense. Інструмент містить дані про всі публічні закупівлі з 2015 року. 

Основне джерело інформації – центральна база даних Prozorro, яка відкрита для всіх через АРІ. Також у модулі є відомості з відкритих державних реєстрів та дані, які передає сервіс моніторингу OpendataBot. Отже, BI Prozorro об’єднує дані не лише із електронної системи публічних закупівель, а й необхідну дотичну до закупівель інформацію від держави та громадськості. Уся інформація в модулі автоматично оновлюється щодоби.

TI Україна продовжує працювати над вдосконаленням сфери публічних закупівель, і з 2016 року має для цього окремий проєкт громадського контролю DOZORRO. Його команда створила та адмініструє моніторинговий портал dozorro.org та модуль аналітики BI Prozorro. Окрім цього, DOZORRO розбудовує DOZORRO спільноту — мережу громадських організацій, які моніторять публічні закупівлі та повідомляють контролюючі та правоохоронні органи про порушення.

Аналітичний модуль — унікальний інструмент, він немов великий конструктор для опрацювання даних. Він дозволяє аналізувати інформацію на різних етапах публічних закупівель: від періоду їх планування до процесу самого придбання та відстеження подальшої долі укладених договорів. 

Для цього модуль поділений на декілька розділів. У кожному з них є десятки критеріїв, за якими можна сортувати, групувати та аналізувати дані. На основі інформації модуль сам будує інтерактивні графіки та діаграми, а також розраховує коефіцієнти. Користувач може зафіксувати власноруч створену вибірку критеріїв для аналізу і за потреби переглядати її актуальні показники. Крім цього, всі дані та діаграми можна експортувати.

Аналітичний модуль BI Prozorro універсальний завдяки своїй багатофункціональності. Він корисний для найрізноманітніших груп користувачів:

  • державні замовники можуть оцінити ефективність своїх закупівель, порівняти їх із закупівлями колег, знайти слабкі місця і вдосконалитися; у модулі також зручно шукати потенційних постачальників, щоб запросити їх на тендери; 
  • постачальники аналізують ринок і шукають цікаві для себе закупівлі; на основі даних із модуля аналітики, підприємці можуть будувати стратегії участі в публічних закупівлях, аналізувати своїх конкурентів; 
  • громадські активісти, як і органи державного контролю, моніторять закупівлі на наявність у них порушень;
  • policymakers;
  • дослідники

Аналітичний модуль використовують і науковці, які досліджують сферу публічних закупівель. Крім цього, за його допомогою команда DOZORRO розробляє аналітичні звіти щодо ефективності окремих елементів, правил та інструментів екосистеми Prozorro. Ці дослідження допомагають удосконалити сферу публічних закупівель, а їхні результати лягають в основу нових ідей та законопроєктів.

Ми перерахували лише кілька завдань, які можна виконувати за допомогою BI Prozorro — загалом їх набагато більше. Кожен користувач може використати такі функції модуля, щоб задовольнити саме свої потреби. 

Аналітика в модулі дозволяє ефективніше виявляти точкові випадки зловживань, тоді як глибокі дослідження допомагають підсилити систему в цілому і зменшити систематичні ризики корупції.

Команда DOZORRO постійно працює над розвитком аналітичного модуля, щоб він завжди залишався актуальним і ефективним для користувачів. Також на базі BI Prozorro створили більш вузькоспеціалізовані інструменти: зокрема карту закупівель шкіл і модуль для аналізу медичних закупівель загалом та закупівель COVID-19.

Щоб допомогти користувачам розібратися із потужним функціоналом модуля, проєкт DOZORRO розробив чимало текстових інструкцій та відеопояснень — усі вони є на сайті проєкту. А на фейсбуці існує група, де користувачі можуть допомагати одне одному розв’язувати проблеми й конкретні завдання та ділитися лайфхаками.

Також, щоб масштабувати успіх, який вдалося досягти Україні в аналітиці державних закупівель, на інші держави, команда проєкту DOZORRO в партнерстві з Open Contracting Partnership розробить доповнення до модулю аналітики BI Prozorro. 

Новий додаток буде збирати дані про публічні закупівлі інших країн на основі стандарту відкритих даних OСDS та надасть можливість порівнювати показники різних країн між собою. Такий функціонал дозволить державам визначити перспективні напрямки для вдосконалення сектору державних закупівель та підвищити його ефективність. Ба більше, цей додаток розширить горизонти для активних громадян, журналістів і представників громадянського суспільства. Він створить додаткові можливості для адвокації відкритих даних у сфері публічних закупівель та необхідних змін заради підвищення ефективності закупівель у своїх країнах та боротьби з корупцією.

Відкриті дані — без сумніву, дуже важливий елемент ефективної системи публічних закупівель. Однак без якісної аналітики від них важко отримати користь і глобальний ефект. І саме публічний модуль BI Prozorro дозволяє всім стейкхолдерам екосистеми Prozorro впоратися з цим завданням. 

 

Статтю підготували Сергій Павлюк, менеджер проєкту BI Prozorro ТІ Україна, та Катерина Русіна, комунікаційна менеджерка DOZORRO, у межах проєкту „Нові підходи до боротьби з корупцією в публічних закупівлях в Україні та країнах Вишеградської четвірки“.

Проєкт фінансується Міжнародним Вишеградським Фондом за підтримки уряду Чехії, Угорщини, Польщі та Словаччини. Ціль Фонду – покращити сталу регіональну співпрацю у Центральній Європі.