Заступниця виконавчого директора ТІ Україна з юридичних питань Катерина Риженко поїхала з України, щоб бути максимально корисною. Історію про те, як вона перетинала кордон і чим займається в Європі, вона розповіла на подкасті EU Confidential від POLITICO.

Насамперед хочу подякувати європейським країнам та Європейському Союзу як інституції за швидке реагування на війну в Україні. Було впроваджено багато санкцій та інших обмежень.

Але війна ще не закінчилася. Тому повинні бути наступні кроки. Потрібні ширші, сильніші санкції, ніж ті, що вже запровадили. Однак, я також думаю, що ми повинні дивитися вперед і мислити стратегічно — як українці, так і Європейський Союз — і планувати на майбутнє.

Наприклад, всі ті активи, які були заморожені в багатьох європейських країнах: яхти, будинки, гроші. Станом на зараз існує величезна правова прогалина щодо того, що з ними робити. Багато країн окремо не мають спеціального законодавства під цю ситуацію, бо ніхто її не очікував.

Безумовно, це те, на що вже звернув увагу Європейський Союз. Ці проблеми потрібно буде вирішити законодавчо: як арештувати ці активи, як їх конфіскувати. І що ще важливіше для майбутнього України, для будь-яких жертв російської агресії — як використати ці гроші олігархів, чиновників з Росії на благо, щоб вирішити всі гуманітарні та інші проблеми. Потрібно відбудувати країну, будинки, відтворити інфраструктуру. Йдеться не лише про розшук, вилучення, замороження, а й про те, як можна конфіскувати ці гроші, як їх використати, щоб покрити проблеми, які ці люди цими грошима створили для жертв війни.

Звичайно, є кілька способів, як це зробити. Можна створювати фонди, де міжнародні партнери з представниками громадянського суспільства — європейського і українського — будуть вирішувати, як розпоряджатися цими грошима. Можливі й інші шляхи.

Але спочатку ЄС має вирішити, як законно конфіскувати ці активи не порушуючи принцип верховенства права. Російські олігархи в деяких країнах ЄС все ще можуть користуватися автомобілями чи яхтами, вони просто не можуть вивезти чи продати їх. Ба більше, не завжди щодо заморожених активів можна встановити зв’язок між конкретним активом і, наприклад, чиновником з росії. Це також питання, яке має вирішити Європейський Союз. Потрібно створити або відкрити (якщо вони є) реєстри бенефіціарної власності і загалом вдосконалити законодавство щодо боротьби з відмиванням грошей.

Transparency International Ukraine та інші офіси глобального руху готові ділитися своїм досвідом у цій справі. Адже спочатку це потрібно вирішувати на європейському рівні, а потім адаптувати на національних. Ми більш ніж готові допомогти.

Просто заморозити активи недостатньо. Це не виправить шкоди, якої завдала росія та російські чиновники й олігархи цією війною. Вони мають заплатити за свої дії повною мірою.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(209) "Ми повинні дивитися вперед і мислити стратегічно — як українці, так і Європейський Союз — і планувати на майбутнє" ["quote_author"]=> string(31) "Катерина Риженко" }

Ми повинні дивитися вперед і мислити стратегічно — як українці, так і Європейський Союз — і планувати на майбутнє

Катерина Риженко

Джерело: play.acast.com