Чому бізнеси йдуть з росії?

Звісно, тому що рф вторглася в Україну і уже понад три тижні бомбить наші міста, нищить інфраструктуру і вбиває цивільних.

Однак здається, не для всіх компаній це є  достатньою мотивацією піти з рф, чи хоча б обмежити туди інвестиції. Чому так стається? Насамперед, бо бізнес — це бізнес. І прибуток — ціль його існування.

Нам би дуже хотілося, щоб усі компанії йшли з росії просто, щоб не фінансувати війну. Однак подекуди за причиною криються конкретні приводи.

1. Компанії йдуть через специфічні санкції, які накладають на росію уряди.

Наприклад, це змусило зупинити заводи в рф автомобільні компанії. Європа і США заборонили ввозити в країну-агресор високотехнологічну продукцію. Через це автовиробники не можуть постачати деталі для своїх заводів. Те саме стосується більшості технологічних компаній: мікрочіпи, деяка побутова техніка, ну і звісно військова техніка. 

2. Проблеми з логістикою.

Літаки не літають. Порти закривають. В рф припинили працювати контейнерні лінії CMA CGM, Hapag-Lloyd, Maersk, Mediterranean Shipping Company, Shipco та Yang Ming. В країні неможливо працювати, якщо ти не можеш доставити туди свій товар. Чудовий приклад — Uniqlo. Японський бренд спочатку стверджував, що залишиться в рф, але потім був змушений припинити там роботу через логістичні проблеми.

3. Репутаційні втрати.

Це те, з чим ми працюємо. Суспільний осуд і початок бойкотів, найімовірніше, були головними причинами, чому McDonald’s і Coca Cola припинили операції в росії. 

Однак варто пам’ятати, що рішення про вихід приймають головні офіси компаній. Наприклад, українські Metro, Nestle і Leroy Merlin з початку війни закривали свої материнські компанії припинити бізнес в рф. Однак їм відмовляють. Українське відділення  Leroy Merlin навіть відключили від корпоративної мережі. Бойкот цих брендів в Україні зараз навряд вплине на європейські компанії. 

4. Працювати на росії стає невигідно.

Це довгострокова історія. Однак через санкції платоспроможність росіян стає все нижчою. Економіка повільно загинається. Ринок стає все менш перспективним. Цей привід навряд спрацьовує для когось зараз. Але якщо війна триватиме далі, може стати дуже важливим чинником.

Як допомогти прийняти рішення тим, хто ще цього не зробив?

Кожен з нас може звернутися до головних офісів цих компаній, а також долучитися в до кампанії в соціальних мережах — написати пост із закликом до виходу бізнесів із рф. Крім цього, варто закликати бойкотувати їхню продукцію чи послуги, особливо в тих країнах, звідки ці компанії. 

На росії все ще повноцінно працюють мережі супермаркетів Metro, Auchan і Spar, заклади Subway, магазини Decathlon, косметичний бренд Oriflame. 

Допоможімо їм прийняти рішення!