Тендерний комітет Укроборонпрому вніс зміни до тендерної документації щодо закупівлі консультаційних послуг на суму у 130 млн грн. Концерн зобов’язався провести незалежний аудит у відповідності до міжнародних стандартів.

Цю закупівлю було оголошено ще у 2017 році, але вона досі не відбулась.

Зміни у тендері, що стосуються оцінки корпоративного управління.

Головною причиною затримки у проведенні тендеру була відсутність наглядової ради, адже саме наглядова рада, згідно статуту Концерну, має бути ініціатором аудиту. До того ж наглядова рада повинна прийняти результати аудиту та забезпечити усунення виявлених порушень та впровадження рекомендацій. Саме відсутність наглядової ради стала головною причиною виходу НАКО із співпраці з Укроборонпромом щодо даної закупівлі.

Завдяки активній позиції НАКО на початку 2018 року  та суттєвій підтримці міжнародних партнерів функціонування наглядової ради відновили, призначивши її головою ректора КПІ Михайла Згуровського, після чого були внесені зміни до тендеру на закупівлю консультаційних послуг, включно із незалежним аудитом.

Укроборонпром стоїть тільки на початку шляху побудови корпоративного управління. Інші великі державні підприємства (Укрзалізниця, Укрпошта, Нафтогаз та інші) вже впровадили сучасні механізми корпоративного управління, в тому числі створили наглядові ради, до складу яких увійшли незалежні члени. Укроборонпром був виключений з цього процесу.

Саме тому, відповідно до пропозицій НАКО одним із завдань тендеру є оцінка корпоративного управління Укроборонпрому. Згідно нової редакції тендерної документації виконавцями послуг буде детально проаналізовано корпоративну структуру Концерну та роль наглядової ради, а також буде надано відповідні рекомендації щодо їх вдосконалення.

Консультанти мають дати відповіді на питання: яка роль наглядової ради, як формується її склад, які завдання поставлені наглядовій раді, та які процедури регулюють її діяльність. Результатом роботи консультантів стане звіт з оцінкою ризиків пов’язаних з корпоративним управлінням та рекомендаціями щодо їх усунення.

Очікується, що в результаті трансформації корпоративної структури, наглядова рада, як представник інтересів України в управлінні Концерном, отримає кращі інструменти управління, та гарантії більшої незалежності управлінських рішень.

Кінцева мета оцінки корпоративного управління – впровадження стандартів корпоративного управління, які затверджені Організацією економічного співробітництва та розвитку (OECD).

Зміни у тендері стосовно фінансового аудиту
До тендерної документації було включено закупівлю міжнародного незалежного фінансового аудиту, тоді як раніше йшлося лише про фінансовий огляд та діагностику. При цьому важливо розуміти, що процедура проведення фінансового аудиту чітко регламентується українським законодавством, тоді як “комплексний огляд і діагностика” – не регулюється жодним нормативно-правовим актом.

У співпраці з міжнародними експертами, які мають досвід з аудиту оборонних структур НАКО надав рекомендації, як сформулювати завдання на проведення незалежного фінансового аудиту.

Сьогодні закупівля містить положення саме про закупівлю “фінансового аудиту за Міжнародними Стандартами Аудиту (ISA)”. Це встановлює досить високу планку для виконавця послуг. Тобто така зміна гарантує не лише об’єктивну оцінку корупційних ризиків в Укроборонпромі згідно з міжнародними стандартами, але й ефективне використання коштів, витрачених безпосередньо на аудит.

Прозорість аудиту та доступ до інформації

Для забезпечення ефективності проведення перевірки тепер аудиторам гарантовано доступ до усієї важливої інформації. Це ключова передумова отримання якісного результату. Нинішній варіант документації передбачає, що якщо буде необхідний доступ до інформації з грифом “таємно”, компетентні органи нададуть його – у відповідності до українського законодавства.

Виконавець послуг детально проаналізує підприємства військово-промислового комплексу, які входять до корпоративної структури Укроборонпрому. Він надасть рекомендації щодо її вдосконалення Наглядовій Раді, яка має створити аудиторський комітет, а той, у свою чергу, усунути виявлені порушення.

Окрім того, результати аудиту викладуть у публічний доступ. Моніторинг та впровадження результатів, зокрема – з корекції порушень, буде забезпечувати Наглядова рада Концерну спільно з українськими та міжнародними партнерами.

Сьогодні ми повертаємось до моніторингу цієї закупівлі. Сподіваємось, що міжнародні консалтингові компанії візьмуть участь у цих торгах. Кінцевий термін подання заявок на участь у тендері – 18 червня 2018 року. Детальніше із закупівлею можна ознайомитись тут.

Джерело – НОВОЕ ВРЕМЯ