Державні структури купують за бюджетні кошти різні товари і послуги, зокрема і рекламу. Іноді це справді важлива соціальна реклама або поширення інформації про державні послуги і програми. Проте трапляється, що деякі замовники витрачають необгрунтовано великі суми на сумнівні інформаційні заходи. Наприклад, висвітлення діяльності міської ради у ЗМІ на понад 10 млн грн, або фінансують колишню комунальну газету під виглядом рекламної співпраці.

За весь час існування Prozorro державні структури та організації витратили на рекламу майже 1,2 мільярда бюджетних гривень. Такі дані ми отримали  завдяки інструменту bi.prozorro.org.

У Prozorro є інформація про закупівлі замовників двох типів. Перші — замовники у розумінні Закону «Про публічні закупівлі». Це бюджетні установи та організації, органи місцевого самоврядування, які звітують або проводять торги через Prozorro. Другий тип замовників лише звітує про свої закупівлі у Prozorro, якщо їх вартість перевищує межі, визначені законом. Це переважно великі державні підприємства. 

За 8 місяців 2020 року державні структури, організації та підприємства витратили на рекламу 172,6 млн грн. Водночас 120,4 млн грн (69,7 % від загальної суми) витратили замовники, на яких розповсюджується дія Закону.

Для порівняння, найбільше на рекламні послуги через Prozorro витратили минулого року — 395,4 млн грн, та у 2018 373,2 млн грн.  

Цього року найбільше рекламних послуг замовили в Київській (включаючи Київ) — на 90 млн грн (52 % витрат країни), Дніпропетровській – 39,2 млн грн (22,7 %) та Харківській – 5,8 млн грн (3,3 %) областях.  Менше мільйона гривень на рекламу у 2020 році витратили в Кіровоградській (490 тис. грн), Луганській (642 тис. грн), Волинській (736 тис. грн), Закарпатській (754 тис. грн), Хмельницькій (843 тис. грн) та Тернопільській (931 тис. грн) областях.

В Київській області витрати найбільші, оскільки в столиці зареєстрована велика кількість державних підприємств, органів виконавчої влади та інших державних організацій і структур.

Найбільші рекламодавці через Prozorro у 2020-му

За 8 місяців 2020 року найбільше на рекламу витратив державний «УКРГАЗБАНК» – 22,7 млн грн. Переважно він замовляв розміщення інформаційних та рекламних матеріалів у ЗМІ та інтернеті. Для прикладу, замовляли послуги в газетах «Факты и комментарии» та «Вести», журналі «Фокус».  

Інший державний банк – «ОЩАДБАНК» – витратив на рекламу майже в 4 рази менше (6,2 млн грн) і не увійшов до п’ятірки найщедріших рекламодавців. Зокрема, на просування застосунку додатку «App Ощад 24/7», оплату безконтактних платежів NFC Apple Pay і контентну рекламу в Facebook, Instagram, Youtube та Google «Ощадбанк» витратив 3,1 млн грн. 

Другий за щедрістю рекламодавець через Prozorro — акціонерне товариство «Укргазвидобування». Цього року воно вже витратило на рекламу 22,1 млн грн.  Зокрема, на 17,6 млн грн купили послуг з висвітлення діяльності компанії у ЗМІ та соціальних мережах. Перший договір на 8,9 млн грн уклали з ТОВ «МЕЙНСТРІМ», другий на 8,8 млн грн — з ТОВ «ЕДБЕЙКЕРЗ Україна». Ще 2,7 млн грн «Укргазвидобування» витратило на популяризацію пального Shebel в мережі АЗС KLO. 

Цікаво, що третю сходинку у нашому рейтингу посіло комунальне підприємство «Організаційно-аналітична служба» Дніпровської міської ради. У 2020 році висвітлення діяльності цієї міськради обійшлося бюджету аж у 17,3 млн грн. Зокрема, ці кошти витратили і на рекламу посадових осіб та депутатів.  

Навіть «Укрпошта» витратила на рекламу менше, ніж Дніпровська міська рада — 11,4 млн грн. Вона посіла четверту сходинку нашого рейтингу. Замовляла переважно рекламу в інтернеті. 

Замикає п’ятірку лідерів-рекламодавців державне підприємство «Центр Захисту Інформаційного Простору України», підпорядковане Міністерству культури та інформаційної політики України. Воно закупило послуг зі створення та розміщення інформаційних матеріалів у засобах масової інформації на 10,6 млн грн. 

Джерело: dozorro.org