Катерина Риженко, юридичний радник Transparency International Україна

Більше двох місяців минуло після публічного обвинувачення викривачем Ганною Соломатіною посадових осіб з НАЗК та АПУ у махінаціях з висновками перевірок декларацій. За цей час, ще кільком людям, що виступили спільно з Соломатіною повідомили про майбутнє звільнення. СБУ провело допити, однак не поспішає скористатися отриманими свідченнями та оголосили підозру чиновникам, які фігурують у заявах Соломатіної.

14 листопада Ганна Соломатіна публічно оголосила про кримінальні правопорушення керівництва НАЗК. Вона розповіла про фальсифікацію перевірок електронних декларацій. Соломатіна подала заяву до НАБУ про злочини організованої групи, яка складається зі службових осіб НАЗК та інших посадовців. Мова йшла про дії щодо одержання неправомірної вигоди в особливо великих розмірах.

Під час допиту у НАБУ Соломатіна дала покази щодо дій голови НАЗК Наталії Корчак, а також членів Національного агентства – Скопича і Радецького. У свідченнях викривачки також фігурують  директор Департаменту моніторингу дотримання законодавства про конфлікт інтересів та інших обмежень щодо запобігання корупції Писаренко, перший заступник керівника Головного департаменту стратегічного планування та оперативного забезпечення Адміністрації Президента України Олександр Горащенков, заступник начальника 1-го Управління ГУ БКОЗ СБ України (колишній радник Корчак)  Карпушина.

Усі вони в подальшому могли отримати повідомлення про підозру. Однак, справу перекваліфікували. Генеральний прокурор України передав її до СБУ, зазначивши, що хоче уникнути конфлікту інтересів. Минуло майже 3 місяці з моменту, коли викривачка звернулась до НАБУ. Підозр згаданим особам досі не оголосили.

Сьогодні СБУ не вчиняє жодних активних дій направлених на підтвердження чи спростування фактів стороннього впливу посадових осіб СБУ та АП на прийняття рішень в НАЗК. Про це свідчить відсутність судових рішень слідчих суддів про надання дозволу на отримання Службою безпеки України інформації та документів в НАЗК. Тобто слідчі не досліджують інформацію операторів мобільного зв’язку, не вилучають комп’ютерну техніку.

В такій ситуації важко говорити про належне досудове розслідування кримінального провадження органом, посадові особи якого могли брати участь у здійсненні впливу на НАЗК.

Ганна Соломатіна перша, але не єдина, хто наважився публічно заявити про порушення закону в НАЗК. Від моменту заяви про злочин в НАБУ її підтримують ще двоє викривачів: Оксана Дивнич, завідувач сектору внутрішнього аудиту, та Вадим Ніколаєв, керівник сектору запобігання та виявлення корупції.

Соломатіну, Дивнич та Ніколаєва допитували як детективи НАБУ, так і слідчі СБУ. Весь цей час вони говорили про бажання сприяти слідству та неодноразово публічно зазначали свою готовність надати всі наявні у них докази та свідчення.

Активна позиція та бажання допомагати слідству призвели до того, що і Дивнич, і Ніколаєв піддаються фактично репресіям зі сторони керівництва НАЗК на своїх робочих місцях. Адже вони лишаються ще офіційно співробітниками Агентства. Мета таких дій НАЗК – звільнення викривачів. Зі сторони керівництва НАЗК розпочалися дисциплінарні перевірки. Ніколаєв, наприклад, отримав “догану”. А в кінці грудня 2017 року Дивнич та Ніколаєв отримали накази про реорганізацію підрозділів НАЗК, в яких вони працюють. У зв’язку з чим їх таки буде звільнено з 1 березня 2018 року.

Четвертим викривачем та постраждалим від репресій керівництва НАЗК став Петро Петренко. Це співробітник сектору запобігання та виявлення корупції, підлеглий Ніколаєва. Він теж підтримував позицію керівника свого сектору. Але 28 листопада 2017 року його звільнили – як він вважає всупереч чинній процедурі. Офіційна причина – “непроходження випробувального строку”. Петренко вже подав заяву до суду щодо незаконності звільнення (дата розгляду справи поки невідома), всупереч законодавства про працю, за якою вже відкрито кримінальне провадження. Петренка, сподіваємось, буде визнано потерпілим.

 

Очевидними є небажання СБУ здійснювати якісне та своєчасне розслідування провадження за заявою Ганни Соломатіної. Процесуальні керівники в прокуратурі, які підзвітні Генеральному прокурору, мають посилити якісний контроль за розслідуванням слідчим провадження. Зволікання та неефективність розслідування веде до значної втрати часу та, ймовірно, знищення доказів. А ймовірність повідомлення про підозру посадовим особам НАЗК та іншим особам, які впливали на прийняття рішень НАЗК, з кожним днем стає все меншою та наближається до нуля.

Також слідчим СБУ не встановлено протиріч в показах свідків та не проведено одночасний їх допит для усунення розбіжностей (неточностей). Наприклад, одночасний допит Соломатіної та Горащенкова слідчим так і не було проведено. Хоча Соломатіна та її адвокат неодноразово зазначали, що готові до такого допиту.

НАЗК мало б бути в Україні органом, що приймає безпосередню участь у захисті прав викривачів. Натомість такі викривачі, як Соломатіна, Дивнич, Ніколаєв та Петренко тепер вибивають в судовому прядку свої права на розслідування проваджень за фактом незаконного звільнення та інших грубих порушень їх права на працю.

Катерина Риженко, юридичний радник Transparency International Ukraine, Insider