Понад два місяці тому Верховна Рада ухвалила закон, який дозволяє українській владі конфісковувати майно росіян в Україні. Ідеться про новий механізм санкцій на осіб, які певним чином підтримували військову агресію росії проти України. 

Наталія Січевлюк в ефірі 24 каналу розповіла про статус і виклики на цьому напрямку.

Механізми конфіскації активів росіян в Україні були запроваджені після повномасштабного вторгнення росії. Держави світу працюють над тим, щоби знайти ефективні способи конфіскувати активи росіян та передати їх Україні. 

Санкції — один, але не єдиний механізм, за яким держава може конфісковувати майно росіян і юридичних осіб росії. У нас є ще механізм конфіскації в межах кримінального провадження, наприклад. Крім того, в нас був прийнятий ще один закон, який націлений на примусове вилучення майна росії як держави та її юридичних осіб… 

Також потрібно пам’ятати, що замороження активів і їхня конфіскація — це різне. Замороження — є засобом тиску на конкретну особу або навіть на росію, оскільки здебільшого заморожувалися активи дуже близьких до влади осіб-олігархів. Можна тримати ці активи замороженими. В ідеалі зараз це робиться з максимально доступними часовими можливостями для того, щоби все-таки в кінці знайти можливість для їх конфіскації. Треба віддати належне нашим міжнародним партнерам, які дійсно дуже стараються допомогти Україні в тому, щоб конфіскувати ці кошти та віддати їх на відбудову.

Україна мала б бути лідером в цих процесах і показувати, наскільки ми ефективно в себе можемо конфісковувати російські активи, щоби наші міжнародні партнери розуміли нашу ефективність, наші можливості, і слідували цим можливостям. 

Крім того, ще дуже важливим питанням для наших міжнародних партнерів є те, яким чином будуть використані активи, конфісковані в іноземних державах, які потім будуть передані Україні. Дуже важливо забезпечити прозоре, ефективне використання цих активів в Україні. Нам не можна допустити їх нецільового та неефективного використання. Нам не можна допустити в жодному разі, щоб ці активи були розкрадені. Повинна бути повна підзвітність і прозорість для того, щоби і міжнародні партнери, і громадськість могли мати контроль.

Стягнення активів є юридично дуже складним. Йдеться про те, що особу або компанію, буде позбавлено права власності. Для того, щоб позбавити такого права, необхідно мати дуже чіткі, обґрунтовані підстави і докази, чому саме у цієї конкретної особи конфіскуються активи на користь України у зв’язку з війною росії проти нас. 

Зараз питання конфіскації російських активів носить більш політичний, ніж правовий характер. І коли такі політичні рішення намагаються забезпечити достатнім правовим підґрунтям, потрібно враховувати ризик, що у подальшому, можливі оскарження до міжнародних судів. 

Про те, які російські активи можуть перейти Україні — читайте в колонці Христини Зелінської.