Минулого тижня у Вашингтоні відбулася найбільша міжнародна антикорупційна подія останніх двох років — Міжнародна антикорупційна конференція (IACC 2022). І, звісно, експерти Transparency International Ukraine також взяли участь у цих заходах.

Україна була однією з провідних тем цьогорічної конференції. Говорили про боротьбу з корупцією, конфіскацію російських та білоруських активів, рішення Європейського суду щодо закриття реєстру бенефіціарних власників, порушували ще цілу низку надважливих антикорупційних тем. Але чи не стрижневим і для нас, і для наших партнерів стало питання прозорості та підзвітності майбутньої відбудови України. Команда TI Ukraine ініціювала це обговорення, тож поділюся деякими висновками з дискусії.

Передусім варто розуміти, що наша відбудова — це не щось захмарно далеке, і водночас триватиме вона довго й потребуватиме чималих зусиль. Відновлення України після війни часто порівнюють і навіть називають “планом Маршалла” для України. Порівняння зрозуміле, адже після Другої світової ще не було настільки масштабних проєктів реконструкції. Проте сучасний світ у 20-х роках ХХІ століття дуже відрізняється від повоєнної Європи середини століття минулого. Кейс України також кардинально відрізняється — і за обсягами відбудови, і за об’ємами необхідної фінансової допомоги, і, звісно, за підходами, на яких відбуватиметься відбудова.

Водночас коли ми говоримо про відбудову України, ідеться  у тому числі про процеси і потреби, які потрібно забезпечувати вже зараз. А значить і рішення потрібні станом на тепер.

Саме тому під час дискусії, присвяченій відбудові, ми наголошували, що процес відновлення України має бути розділений на два різні потоки. Перший потік — це термінові потреби у відновленні. Сьогодні росія руйнує не тільки енергетику, але й інші галузі української економіки, намагається одномоментно знищити саму можливість для наших громадян жити повноцінно. І, відповідно, реагувати на такі спроби нашій країні потрібно миттєво.

Другий, більш стратегічний рівень — відновлення України після перемоги у війні над росією. 

Тут треба розуміти, що повне відновлення України після війни, з огляду на масштаби руйнувань та бажання відбудувати краще, ніж було, займе дуже багато років чи принаймні одне покоління. А це означає, що нашій країні потрібне комплексне бачення того, як саме може виглядати процес відбудови, хто та які буде приймати рішення, які наявні інституції та політики необхідно покращити, щоб цей процес був максимально ефективним.

П’ять місяців тому під час Конференції в Лугано ми разом з партнерами створили та представили коаліцію RISE Ukraine та своє бачення цінностей, на яких має базуватися майбутній План відновлення. Але відтоді ситуація дещо змінилася — атаки росії стали жорстокішими, пошкодження об’єктів критичної інфраструктури так чи інакше відчули на собі всі громадяни нашої країни. Тож тепер, крім стратегічного планування на десятки років вперед, важливо також розробити негайні рішення для задоволення поточних потреб.

Нещодавно Transparency International Ukraine представила своє бачення процесу реконструкції. І однією з його частин є реформи, що мають бути впроваджені негайно, аби забезпечити прозорий і підзвітний довгостроковий процес відновлення. 

Ми переконані, що для забезпечення ефективної реконструкції та відновлення її план необхідно розбити на етапи. 

  1. По-перше, це стратегія. Потрібно вказати, що потрібно для реконструкції, навіщо вона потрібна і як це покращить життя громад.
  1. Другий – визначення пріоритетів. Важливо детально розуміти, як буде проводитися реконструкція. На цьому етапі варто визначитися, чи нашій країні потрібно відбудовувати “радянські” галузі промисловості, що існували в Україні до війни, чи варто змінити підхід і перетворити економіку України на щось нове.
  1. Третій –  орієнтація на конкурентні тендерні процедури. Вкрай важливо забезпечити прозоре використання коштів, на які відбуватиметься відновлення. Ще задовго до повномасштабного російського вторгнення TI Ukraine долучилася до розвитку Prozorro – електронної системи публічних закупівель, яка вважається найефективнішою у світі. І використання саме цієї системи має стати обов’язковим під час реконструкції.
  1. Четвертий етап – оцінювання. Ми повинні вміти помічати помилки та вчитися на них, щоб запобігати їм у майбутньому.

Для координації великої кількості проєктів реконструкції, стандартизації та визначення процедури відбору, допомоги у підготовці проєктів та координації зусиль донорів, необхідно розглянути можливість створення окремої інституції в Києві, яка могла б виконувати вищенаведені функції та завдання.

Звісно, для забезпечення прозорої відбудови нашій країні будуть потрібні відповідні ІТ-рішення. І ми разом з урядом вже працюємо над таким рішенням — Електронною Системою Управління Відбудовою. Основна мета — спростити управління масштабними проєктами та дати можливість всім бачити все, що відбувається в рамках відбудови країни.

Проте не варто забувати, що такі сервіси – це лише інструменти, які допомагатимуть підтримувати прозорість та підзвітність. І за ними мають стояти сильні та незалежні антикорупційні інституції, правоохоронні та судові органи.

Під час обговорення ми всі зійшлися на тому, що відбудова України має належати Україні та здійснюватися Україною. І тут окрема відповідальність уже покладається на громадянське суспільство, яке й буде контролювати увесь процес.

Джерело: blogs.pravda.com.ua