Протягом останнього року автопарки бюджетних установ, а також комунальних і державних підприємств оновлювали не лише планово — комусь довелося відновлювати знищене росіянами чи шукати заміну машинам, які передали на передову. Звісно, не обійшлося і без неочікувано дорогих закупівель. Тож ми вирішили комплексно проаналізувати, як купували автівки протягом першого року повномасштабної війни. 

Для цього дослідження ми взяли дані з Prozorro — вивантажили перелік усіх доступних у системі закупівель легкових автомобілів, які провели з 24 лютого 2022-го до 24 лютого 2023 року. Однак відзначимо, що найімовірніше це не всі договори на машини за той рік. Певний час замовники мали право підписувати контракти напряму, без тендерів — і звітувати про це в електронній системі вже після закінчення воєнного стану.

Особливу увагу ми приділили закупівлям автівок, дорожчих за 1 млн грн. Але спершу — трохи загальної статистики.

Четверту частину автомобілів придбала Нацполіція

Наразі публічно доступна інформація про закупівлі 1 779 легкових автомобілів протягом першого року повномасштабної війни. Сума договорів — 2,4 млрд грн. Ці контракти  охоплюють усі автомобілі, що підпадають під критерії вибірки — а це і швидкі, й інкасаторські автівки, і спеціальні машини для силових структур, і звичайні легкові авто.авто в Prozorro 2022-2023

Два найяскравіші регіони-лідери — Київська та Полтавська області. У них обох кількість придбаних автівок перевищила сотню. Водночас на Київщині значний обсяг закупівель припадає на великих замовників, що зареєстровані в столиці і купують централізовано. На один із запитів DOZORRO замовник із Полтавської області пояснював, що на початку повномасштабного вторгнення їхня установа віддала всі свої автомобілі й техніку на потреби ЗСУ.

За нашими підрахунками, найбільше машин придбала Національна поліція та її регіональні підрозділи – 487 авто на 395 млн грн. Це 27% від загальної кількості. Поліціянти купували спецавто на базі як бюджетних Renault Duster по 700 тис. грн, так і преміальних позашляховиків Toyota Land Cruiser Prado за 1,8 млн грн, мінівенів Opel Zafira за 2 млн грн та седанів Toyota Camry за 1,5 млн грн. 

Другу сходинку зайняв державний «Ощадбанк» — 204 авто на 666 млн грн. Зокрема АТ «Ощадбанк» придбав інкасаторські автомобілі на базі Ford Transit та інкасаторські автомобілі з панцеровим захистом на шасі Ford Trucks. 

На третьому місці поліція охорони та її регіональні підрозділи – 175 авто на 137 млн грн. Тут також купували авто спеціального призначення:

Крім того, Управління поліції охорони у Вінницькій, Полтавській, Одеській та Львівській областях планували придбати позашляховики спецпризначення на базі Volkswagen Touareg по 3 млн грн за авто. Однак через розголос у ЗМІ закупівлі скасували. Так, у Полтавській та Львівській областях закупівлю не довели до кінця через відсутність подальшої потреби, в Одеській розірвали договір за згодою сторін. А на Вінниччині скасували тендер через скорочення видатків. 

Авто для ТРО та військових

Частина автомобілів, які купують в Prozorro, — для бійців. Так, Департамент громадського порядку і цивільного захисту Дніпровської міської ради в листопаді придбав 10 Nissan Navara та Mitsubishi L200, у грудні — ще 10 вживаних пікапів Nissan Navara. Ладижинська міська рада (Вінницька область) купила вживаний Nissan X-Trail для ТРО. Великорублівська сільська рада (Полтавська область) обрала вживаний Volkswagen Multivan для добровольчого формування громади. Шепетівська міська рада (Хмельниччина) у межах «Програми заходів національного спротиву Шепетівської міської територіальної громади на 2022 рік» закупила MERSEDES-BENZ SPRINTER 312 та Renault Master.

Скільки саме з 1,8 тисяч придбаних авто передали військовим, сказати важко — не всі замовники прописують, що вони купують машини саме для них. Крім цього, чимало бюджетників віддали бійцям ті машини, що в них уже були, і тепер поступово відновлюють автопарки.

Найдорожчі машини першого року повномасштабної війни

Ми вирішили розділити їх на дві групи: 

  • просто найдорожчі автівки;
  • люксові моделі, які купували найчастіше.

Які машини коштують найбільше

Броньований Toyota Land Cruiser 200 

Найдорожчою автівкою став броньований позашляхових для ДП «Нафтогазбезпека». Автівку придбали за 156 тис. євро, що за курсом на дату покупки дорівнювало 4,56 млн грн. Це не єдина Toyota Land Cruiser 200, яку купило «Нафтогазбезпека» — у договорі є ще шість таких автівок, зібраних у Австрії, але за ціною від 125 до 142 тис. євро. Усі 7 автомобілів білі або перлинно-білі, 2014-2017 року випуску. Вони мають дизельні двигуни, 5 – механічну коробку передач, та 2 – автоматичну. Машини поставила швейцарська дочірня компанія «Нафтогазу» Naftogaz Trading Europe AG.

Toyota Land Cruiser 200

У «Нафтогазі» на запит Економічної правди відповіли, що ДП «Нафтогазбезпека» забезпечує охорону об‘єктів засновника компанії (тобто уряду), юридичних осіб Групи Нафтогаз та інших об‘єктів нафтогазового комплексу. Тому й виникла потреба в таких автомобілях.

Ще один Toyota Land Cruiser 200 в максимальній комплектації Executive Lounge за 3,3 млн грн придбав Виконавчий комітет Мирноградської міської ради (Донецька область). Як зазначається на Prozorro, автомобіль купили для «заходів та робіт з територіальної оборони Мирноградської міської територіальної громади на підтримку ЗСУ». 

Volkswagen T6.1 Multivan

ПАТ «АБ «УКРГАЗБАНК» у серпні 2022-го придбав Volkswagen T6.1 Multivan за 3,1 млн грн. Оскільки  оприлюднений на Prozorro договір не має детальної специфікації, неможливо точно визначити, що входить в комплектацію за таку ціну. Там зазначено, що авто 2021 року випуску, воно синього кольору, має повний привід та шкіряний салон. Стан автомобіля: «задовільний».

Volkswagen T6.1 Multivan

Можливий вигляд автівки.

Hyundai IONIQ 5

Електрокар за трохи більше, ніж 2,3 млн грн, у вересні 2022-го купив Фонд гарантування вкладів фізичних осіб. Разом із комплектом зимової гуми, євротонуванням скла, килимками в салон і багажник, а також автонабором із вогнегасника, аптечки, тросу та знаку аварійної зупинки, сума договору становила майже 2,4 млн грн.

Цю модель визнали Міжнародним автомобілем року 2022 (World Car of the Year 2022).

Hyundai IONIQ 5Toyota Highlander

Позашляховик за 2,3 млн грн придбало ДП «Дрогобицьке лісове господарство». Автівка  має 3,5-літровий бензиновий двигун, 8-ступеневу автоматичну коробку передач, шкіряний салон, 3 ряди сидінь, мультимедійну систему Toyota Touch 2 із кольоровим багатофункціональним сенсорним дисплеєм діагоналлю 8.0″ та акустичною системою JBL (підсилювач, 11 динаміків, з сабвуфером).

Toyota Highlander

Серед лісгоспів позашляховики від Toyota купувало також ДП «Брустурянське лісомисливське господарство». Там модель була дешевша — дві Toyota Hilux Legend по 1,6 млн кожна. Один такий пікап придбали в червні, інший – у серпні.

Toyota Hilux Legend Opel Zafira

Спеціалізований автомобіль на базі Opel Zafira 2022 року випуску в грудні терміново купило Головне управління Національної поліції у Львівській області. Машина коштувала 2 млн грн. Яке саме спеціалізоване обладнання додали в авто, точно сказати неможливо — у договорі у відповідному рядку таблиці з технічними характеристиками пусто.

Opel Zafira

Найпопулярніші дорогі автівки 

Слово найпопулярніші в цьому випадку відносне, адже дорогі автівки не скуповували сотнями. Наприклад, дешевших авто купили понад півтори тисячі на 1,6 млрд грн. Люксові випадки більш поодинокі — ми нарахували закупівлі півтори сотні автівок, які коштували понад мільйон гривень. І це щонайменше 40 моделей. Водночас є автомобілі, які зустрічаються трохи частіше за інших.

інфографіка про найпопулярніші дорогі авто Prozorro

Skoda Karoq – 13 авто

Залежно від комплектації вартість Skoda Karoq становила 1,1-1,2 млн грн. Її купили:

  • Головне управління Національно поліції в Хмельницькій області — 4 авто;
  • Головне управління Національної поліції у Вінницькій області — 3 авто;
  • Державний пожежно-рятувальний загін ДСНС в Миколаївській області — 6 авто (перша, друга, третя закупівлі). 

Mitsubishi L200 – 11 авто 

Ця модель коштувала в межах 1,4-2,2 млн грн. Її купили:

Skoda Octavia – 10 авто 

Вартість Skoda Octavia, які купували на Prozorro, становила 1-1,3 млн грн. Цю модель придбали:

  • Управління поліції охорони в Полтавській області — 1 авто в найдорожчій комплектації, 1,3 млн грн;
  • Головне управління Національної поліції в Харківській області — 3 авто по 1 млн грн. 

Toyota Land Cruiser Prado – 8 авто

Ціна на такі позашляховики на Prozorro коливалася в межах 1,5-2,1 млн грн. Їх придбали:

  • Ладижинська міська рада у рамках «комплексної правоохоронної програми в місті Ладижин на 2020-2024 роки» — це був найдешевший Toyota Land Cruiser Prado, вживаний позашляховик 2017 року за 1,5 млн грн.
  • КНП «Броварська багатопрофільна клінічна лікарня» територіальних громад Броварського району Київської області — спеціалізований автомобіль швидкої медичної допомоги на базі Toyota Land Cruiser Prado 150 за 1,5 млн грн. Авто додатково обладнане зокрема ношами,  простирадлом / матрасом для перенесення / транспортування, довгою спинною дошкою з пристроєм іммобілізації голови та ременями безпеки для дорослих, портативним кисневим балоном, сумкою для невідкладної допомоги.
  • Окрема комендатура охорони і забезпечення Державної прикордонної служби України — 4 авто спецпризначення із вбудованою радіостанцією по 2,1 млн грн. 
  • Головне Управління Національної поліції в Запорізькій області — 1 авто за 1,8 млн грн.
  • Головне Управління Національної поліції у Волинській області — 1 авто за 1,8 млн грн.

Серед більш поширених моделей були також уже згадана раніше Toyota Land Cruiser 200 (8), Toyota RAV4 (7), Skoda Kodiaq (6), Hyundai Staria (5), Skoda Superb (5), Hyundai Tucson (5). Також були 12 Fiat Ducato, які коштують дорожче мільйона — але це бригадний фургон, а не преміальне авто, тож такі закупівлі ми не розписували в деталях.

Дорогі машини, як і будь-які інші люксові товари, залишаються чутливим питанням, коли йдеться про публічні кошти. І важливим запобіжником, щоб ці гроші не пішли на чиїсь особисті забаганки, завжди є громадський контроль. Торішні історії, коли закупівлі елітних авто скасовували після розголосу, тільки ще раз це підтверджують. 

Тож закликаємо, якщо ви бачите таку підозрілу закупівлю, звертатися до замовника. Якщо вона справді обґрунтована, замовники просто пояснять свій вибір. А якщо ні — пишіть у соцмережі чи журналістам, так ви допоможете добитися ефективного використання публічних грошей.

Цю публікацію підготовлено за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її вміст є виключною відповідальністю Transparency International Ukraine і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.

Джерело: glavcom.ua